19 maart 2013

Matzes

Pasen en voor anderen het feest van de ongezuurde broden  komt eraan en gelijk ligt de winkel vol met lekkers. Paaseitjes, paashazen, paasbrood en matzes. Hier thuis eten ze graag matzes, maar matzes zijn gemaakt van tarwebloem (=bloem maak je witbrood mee). Ze voeden dus niet en je hebt weer zo honger. Er is ook een volkoren variant te koop, maar de ingredienten vertellen mij dat er geen volkorenmeel in zit...raar... voor mij reden genoeg om eens te googlen en te gaan proberen in de keuken. Ook vind ik het een relatief duur product omdat het enkel uit water en tarwebloem bestaat. Als je ze zelf maakt zijn ze een stuk goedkoper. Ik maakte de matzes van half volkorenmeel en half tarwebloem, zodat ze goed vullen en evt. ook een boterham kunnen vervangen.

Matzes werden van oudsher gemaakt voor het feest van het ongezuurde brood. Deze dagen eten de Joden geen producten met gist of een zuurdesem (beide laat een deeg rijzen). Zuurdesem maakt het deeg een beetje zuur, vandaar de naam ongezuurd brood.

Ongezuurd brood wordt gezien als het ′brood der smarten′. Het is het enige brood dat de Joden gedurende de week van het Pascha mogen eten. Om te voldoen aan de huidige eisen voor het Pascha, mag er tussen het tijdstip dat het meel met water in aanraking komt en het matze-deeg gemengd, gekneed en in de oven geplaatst wordt, hoogstens 17 minuten verstrijken, om een evt. gisting van de lucht te voorkomen.
Vandaag de dag gebeurd dit ook nog steeds in Israel. Zie onderstaande foto's, bron: Refdag.nl. Meer interesse in het Joodse feest? Klik hier!


Zuurdesem word masaal verbrand
Bakker legt matzes klaar voor de verkoop

Recept Matzes
9 grote 

250 gram tarwebloem
250 gram volkorenbloem
220 gram water
Verwarm de oven voor op 250 graden
Meng alles met een lepel goed door elkaar.
Kneed met je handen snel een soepel deeg, voeg evt. een heel klein beetje water toe.
Verdeel het deeg in 9 stukken of minder voor kleinere matzes.
Rol deze zo plat mogelijk uit.
Leg ze op een bakplaat en prik ze aan beide zijdes in met een vork (dat voorkomt dat ze opbollen door lucht)
Bak ze in 10 minuten hard, zet de oven uit en laat de matzes in de oven afkoelen, met het deurtje op een kier.

Lekker met wat boter en suiker of met roomkaas en kipfilet.


Eet smakelijk!
Bron: Smulweb3 opmerkingen:

 1. Wat bijzonder, ik heb nog nooit matzes gezien of gegeten. En het recept ziet eruit alsof je dit makkelijk zelf zou moeten kunnen maken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is echt heel makkelijk te doen!
   Maar matzes kan je hier in Nederland in de supermarkt kopen, van het merk Hollandia... Oranje/gele verpakking. Misschien nog nooit gekocht?
   Ga je ze maken?
   Groetjes ilse

   Verwijderen
 2. Leuk zeg, ik ga het zeker proberen! Veel leuker dan kant en klaar!

  BeantwoordenVerwijderen