20 april 2013

Breekbrood en vriendschap.....

Vriendschap is iets moois... Als je samen boodschapjes haalt en je vriendinnetje wil breekbrood kopen.... en je weet dat veel lekkerder is als je het zelf maakt... tja wat zeg je dan??? Ja juist, joh ik maak het wel voor je! Dat doe je voor je vriendin. 
Tijdens het maken van het brood bedacht ik me dat vriendschap eigenlijk wel lijkt op een breekbrood. Je bent zo dichtbij elkaar, dat je elkaar aanraakt, je levens een stukje met elkaar verweven zijn... mooi!
Bedankt voor de vriendschap lieve vriendin! Xx




Het brood heb ik gemaakt van een simpel wit brooddeeg met wat Italiaanse kruiden erdoor. Waar ik vervolgens allemaal kleine bolletjes van maakt. Deze leg je in een springvorm dicht tegen elkaar aan. Je kan ze versieren met allerlei dingen naar je eigen keus. Ik gebruikte kaas, paprika, olijven en wat pijnboompitjes. Als je op ieder bolletje iets anders doet, heb je een erg mooi brood.

Recept Breekbrood
breekbrood van 20 kleine bolletjes

500 gram tarwebloem
310 gram lauw water
7 gram gist
10 gram zout
2 eetlepels italiaanse kruiden
wat olijven, pijnboompitjes, stukjes paprika of gedroogde tomaat en wat kaas (of iets anders wat je lekker vind)

Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. 
Duurt ongeveer 15 minuten.
Doe het dan in een kom met zonnebloemolie en laat het ongeveer een uur rijzen. Stort het op het aanrecht en laat 15 minuten laten rusten.
Verdeel het deeg in stukken. Ik heb 20 stukjes van ongeveer 45 gram gemaakt. Je kan de broodjes groter of kleiner maken, maar net wat je wilt.




Maak er mooie strakke bolletjes van door het deeg vanaf de onderkant naar het midden te "vouwen". Knijp de naad goed dicht en maak ze mooi rond.
Leg ze naast elkaar in een springvorm en druk ze iets tegen elkaar.
Versier de bolletjes met de wat gesneden olijven, pijnboompitten, stukjes paprika en wat kaas.


Laat het brood ongeveer 45-60 minuten rijzen.
De oven ondertussen voorverwarmen op 230 graden.
Schuif het brood in de oven en zet onderin de oven een (oud) bakblik met water. 
Dit zorgt ervoor dat de broodjes mooi bruin worden.
Je bakt ze in 15-20 minuten gaar en bruin.


Lekker voor bij wat soep, een salade of bij de broodmaaltijd!


Eet smakelijk!



2 opmerkingen:

  1. :)
    Wat een heerlijk weblog heb je! Ik lees allerlei gezonde recepten, zonder moeilijke ingrediënten, at fijn.
    Even een vraag over dit breekbrood: ik begrijp niet goed wat je bedoelt met: leg het in een kom met zonnebloemolie? Is dat in een laagje olie leggen?

    Zwaai!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi langevrouw
      Dank dank voor de complimenten! Leuk....
      Over 't breekbrood... Gewoon een klein beetje olie in dr kom doen en het deeg in je kom leggen en een keer omdraaien, zodat 't aan alle kanten bedekt is met een beetje olie..
      Zie dat je begonnen bent met 't lezen en snuffelen op de blogs van anderen van de groep ;)! M'n andere blog ook al ontdekt? Www.familynight2012.blogspot.nl
      Zwaai terug :)

      Verwijderen