20 mei 2013

Pizzabodem, pizzasaus en pizza

In het weekend maak ik graag iets lekkers klaar, niet heel gezond, niet ongezond, gewoon iets waar we trek in hebben en dan houden we geen rekening met GOK. Daardoor is het vaak wel iets met veel koolhydraten ;)

Zo maakte ik afgelopen weekend een heerlijke plaatpizza. Lekker.... met z'n allen aan tafel en een stuk uitzoeken naar je eigen smaak en grootte. 

Voor de bodem kan je in de winkel kant&klare mixen kopen, je kan een kant&klaar deeg kopen... waarom eigenlijk? Het is zo simpel, de enige ingredienten zijn bloem, water, zout en gist. De juiste hoeveelheden moet je dan natuurlijk wel even hebben, maar daar is tegenwoordig internet geweldig voor. Zo kwam ik op de blog: Gezond leven van Jacoline een goed recept tegen voor een pizzabodem. Door dat je hem 2 keer bakt is de bodem en de rand heerlijk krokant.

Recept Pizzabodem
1 plaat of meerdere kleintjes

Klik hier voor het recept. 

Jacoline gebruikt speltbloem, ik gebruikte 'normale' tarwebloem.
Iets langer kneden is wel nodig, 10 - 15 minuten.
Ik koos ervoor om een plaatpizza te maken heb de bodem uitgerold op het bakpapier en toen voorzichtig op de bakplaat gelegd.
Ik maakte een opstaand randje, die smeer ik in met olijfolie.


Normaal gebruikte ik als pizzasaus altijd wat tomatenpurree, maar zoveel had ik niet in huis. Ik had nog wel gezeefde tomaten staan. Op tv heb ik wel eens gezien hoe Jamie Oliver daar een lekker pastasaus van maakte. Geen idee wat hij erin deed, dus maar zelf aan het proberen gegaan  en met erg lekker resultaat. 

Recept Pizzasaus
meer dan genoeg voor een plaatpizza

1 pakje gezeefde tomaten
1 ui
2 tenen knoflook
2 eetlepels Italiaanse kruiden
10 blaadjes basilicum
olijfolie
peper en zout

Snipper het uitje en pers de knoflook uit.
Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.
Als ze mooi glazig zijn, doe je er de gezeefde tomaten en de Italiaanse kruiden bij.
Goed doorroeren en minimaal een half uur op zacht vuur laten pruttelen.
Maak de basilicumblaadjes wat fijner en voeg ze toe aan de saus.
Voeg dan naar smaak nog wat peper en zout toe.

Smeer de saus uit over de pizza en doe ook wat op de rand.


Tja en dan de pizza... doe erop wat je lekker vind. Ik verdeelde de pizza in 4-en en maakte er verschillende soorten van. Ik maakte een deel als hawai, met verse ananas, ham, cashewnoten en champginons. Een ander deel maakte ik met kipreepjes, champignons, ui, rucola en pijnboompitjes. Weer een ander deel deed ik salami, tomaten, ringen ui, ringen paprika, zwarte olijven, champignons en pijnboompitjes. 
Ik gebruikte 1 bol mozzarella kaas (die ik in blokjes sneed) en 100 gram geraspte kaas. Je zou er nog wat basilicum blaadjes over kunnen verdelen.

Een foto?? Sorry... hij was al op voor ik er erg in had...reden genoeg volgens m'n zwager die ook mee at, om snel weer een pizza te maken ;)

Bak de pizza af volgens het recept (250 graden, nog 7-10 minuten).
Lekker met een groene salade en een glaasje wijn...

Eet smakelijk!
oh en nee dit is op geen manier geschikt voor GOK ;)



1 opmerking:

  1. Veel lekkerder hé, zelf gemaakte pizza! Ik doe meestal ook nog wat Italiaanse kruiden door het deeg, krijg het net nog dat beetje extra van :-)

    BeantwoordenVerwijderen