Bouillon trekken van groenten en/of vlees, kan natuurlijk ook. Alleen dat vind ik best prijzig en tijdrovend. Soms wil ik gewoon een potje kunnen optrekken en "iets" aan m'n gerecht toe te voegen.
Ik heb al aardig wat receptjes voorbij zien komen, maar toch zat voor m'n gevoel HET recept er niet bij. Tot ik een tijdje geleden een recept voorbij zag komen op Smakelijck. Ze geeft een recept voor een bouillon-pasta (klik hier voor het recept). Ook geeft ze nog een link door waar je op een "snelle manier" bouillon-poeder kan maken.
Deze heb ik gemaakt en het was simpel, wel veel oventijd, maar daar heb je verder geen werk aan. Het is een smakelijk poeder geworden, wat ik voor bijna alle sauzen wel kan gebruiken. Dit kan je door verschillende ingrediënten te nemen aanpassen naar eigen smaak.
Ik heb eerst de helft van het recept gemaakt.
De kruiden die ik niet had heb ik of weggelaten of vervangen door iets anders.
Voor de verse kruiden heb ik een flinke bos uit m'n kruidentuintje geknipt met oa lavas, peterselie, selderij, basilicum, oregano, bieslook.
Het zit inderdaad lang in de oven en in de winkel is het niet zo duur, MAAR.... hier zitten geen E-nummers in. E-nummer vrije bouillonblokjes vind ik erg duur, dus als je het daar mee vergelijkt, is dit een stuk voordeliger. Zeker als je je oven 's nachts aanzet en dus zo gebruik maakt van 't voordelige nachttarief. Daarbij komt dat een oven niet zo heel veel stroom verbruikt (ongeveer 30-50 cent per uur op 200 graden, afhankelijk van je aanbieder en oven).
Het zit inderdaad lang in de oven en in de winkel is het niet zo duur, MAAR.... hier zitten geen E-nummers in. E-nummer vrije bouillonblokjes vind ik erg duur, dus als je het daar mee vergelijkt, is dit een stuk voordeliger. Zeker als je je oven 's nachts aanzet en dus zo gebruik maakt van 't voordelige nachttarief. Daarbij komt dat een oven niet zo heel veel stroom verbruikt (ongeveer 30-50 cent per uur op 200 graden, afhankelijk van je aanbieder en oven).
Ben benieuwd wie dit gaat proberen?
Leuk om je blogs te lezen! Een tijdje terug heb ik ook groentenbouillonpoeder gemaakt van gedroogde soepgroenten en kruiden. Trouwens, ik kijk weleens in zo'n EKO winkel naar bouillonblokjes zonder E-nummers, maar zelfs daar vind ik ze niet. Want op de verpakking staat dan dat er maltodextrine in zit, en dat is E621 of in elk geval een smaakversterker. Als je een adresje weet waar écht geen rommel in de blokjes zit, ben ik benieuwd ;-)
BeantwoordenVerwijderenhttp://godvoorhuwelijkengezin.blogspot.nl/2013/06/zelf-groentenbouillonpoeder-maken.html
Ik koop in Middelburg bij de natuurwinkel van broeder Ludovicus Cenovis blokjes, daar zit echt geen rommel in ;)
VerwijderenMaar ja, Middelburg is niet om de hoek...
Vetara Bio Groentebouillon poeder zit geen maltodextrine in (is suiker). wel gistextract, en ik vraag me af wat dat is, of dat stiekem toch geen E621 (mononatriumglutamaat) is... Heb daarover vraag gesteld op website van Natudis, de fabrikant, maar heb geen reactie ontvangen...
BeantwoordenVerwijderenPetra
Maltordexine is inderdaad suiker!
VerwijderenGistextract is inderdaad e 621
Ik heb thuis een bouillonblokje met maltrodexine, maar zinder e nummers of gistextract.
Van 't merk cenovis, hugli, is van Zwitserse afkomst. Zit trouwens ook geen gluten in
Succes dames!
Oh zie dat er zelfs geen maltrodexine in zit!
BeantwoordenVerwijderenLeuk ik heb een droogapparaat zal eens kijken of ik deze mix ook kan drogen en dan malen voor poeder
BeantwoordenVerwijderenLijkt me heerlijk, maar hoe zet ik de ovendeur open met de oven aan. Zodra ik de deur openzet gaat de oven uit en kan pas aan als de deur dicht is. Hoe droog ik de kruiden dan verder?
BeantwoordenVerwijderenOei dat is lastig... Ik kan m'n oven open en aan zetten.. Dus hier heb ik geen ervaring mee sorry
VerwijderenGewoon langer in de oven op 100 graden, elk uur even malen in de blender en roeren..succes is mij vandaag gelukt!
VerwijderenWat is het recept? Ik zie dat de blog waar het recept op staat verwijderd is :(
BeantwoordenVerwijderenDe link in het berichtje werkt wel... ik krijg hem wel geopend... http://plazilla.com/page/4295040383/zelf-bouillonpoeder-of-bouillonblokjes-maken-puur-natuur-en-zonder-gebruik-van-zoutzuur
Verwijderen