30 november 2013

Appeltaart met cranberry's en koekkruiden


Appeltaart nummer zoveel op m'n blog...maar ja m'n mannen vinden het nou eenmaal zo lekker :). Ik maakte deze taart nadat ik een tip gelezen had voor het kneden. Misschien weten jullie vanuit andere blogs nog wel dat ik een hekel heb aan het kneden omdat dan altijd alles helemaal onder zit en er altijd wel iemand is die me dringend nodig heeft...


Welnu terug naar de tip die ik las. Iemand 'kneed' haar deeg altijd met de aardappelstamper...wat een idee! Dat moest ik uitproberen. En ik moet toegeven, het werkt goed! Dus misschien komt er nu wel wat meer appeltaart op het menu ;)

Deze taart is heerlijk voor met bv. Sinterklaas...of wanneer niet eigenlijk! Het is een heerlijke taart door de koekkruiden die het oa herfstig maken....mmmm misschien ga ik hem snel weer maken :)


Recept Appeltaart met cranberry's en koekkruiden
1 taart 26cm

Bodem:
220 gram bloem
180 gram boter
1 eetlepel koekkruiden
1 theelepel bakpoeder
1/2 ei
100 gram bruine suiker

Vulling:
kilo appels
2 handjes cranberry's
2 handjes amandelen
eetlepel custard
3 eetlepels suiker
snuf kaneel 

Crumble:
2 eetlepels bruine suiker
2 eetlepels bloem
flinke hand gehakte amandelen
50 gram boter
1 eetlepel koekkruiden

Kneed of "stamp ;)" van alle ingrediënten voor de bodem een stevig deeg. 
Vet de springvorm in en doe op de bodem een vel bakpapier.
Druk het deeg uit in de vorm en zet de vorm in koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Schil alle appels en snijd deze in kleine blokjes.
Meng de appels met de overige ingrediënten.
Haal de bodem uit de koelkast en strooi hier wat paneermeel in.
Verdeel de appelmix over de bodem.
Maak de crumble door alle ingrediënten tussen je vingers te wrijven.
Het moeten grove kruimels zijn en dus niet een samenhangen deeg.
De crumble verdeel je als laatste over de taart. 
Bak de taart in ongeveer 60 minuten gaar.

Lekker als toetje met wat vanilleijs en slagroom, maar ook heerlijk bij een bak warme thee of koffie!

Smakelijk!

11 opmerkingen:

  1. Neem je verse cranberry of de gedroogde ??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gedroogde cranberry's. Heb nog nooit met verse gewerkt! Jij wel misschien?

      Verwijderen
    2. Nee ook nog nooit mee gewerkt,maar gedroogde wel ik ga het lekker proberen .
      Thanks

      Verwijderen
  2. Klinkt heerlijk! En de aardappelstamper, wat een idee. Daar heb ik nou nooit aan gedacht :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tjonge ja...
    een AARDAPPELSTAMPER :-)
    Wat een super goed idee!
    Als ik goed naar de foto kijk loopt het water mij al in de mond...
    Dat noot-achtige karakter spreekt mij in het bijzonder aan!

    Geven de cranberry's misschien een beetje een zurige smaak aan deze taart???
    Of zijn gedroogde cranberry's juist zoet???
    Ik heb namelijk geen (nooit) cranberry's in huis en de rest wel,
    anders zou ik bijvoorbeeld rozijnen of abrikozen (gedroogd) kunnen nemen,
    wat denk jij...

    LIEVE GROETEN, en veel DANK voor dit mooie recept!
    Suzanne


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi hoi.... die stamper he ;) hahahha
      Het is echt een heerlijke taart, natuurlijk kan je ook abrikozen of rozijnen gebruiken.
      Ik gebruik hier best veel cranberry's omdat Hans geen rozijnen lust, maar wel cranberry's. Ze zijn idd wat zuurder,maar niet gigantisch zuur. Geeft juist een extra smaakje eraan...
      Ben benieuwd wat je er van gaat maken ;)
      Groetjes

      Verwijderen
  4. Reacties
    1. Eigenlijk een beetje te ;) Jedidja... verleidelijk lekker... zeker als hij nog lauw is! Oei oei...blijf er dan maar van af! ;)

      Verwijderen
  5. Ik maak hem alweer! hij is zo lekker! kijken of hij in de smaak valt bij de schoonfamilie. Ik denk dat die grootmoedersappeltaart gaat overtreffen!

    BeantwoordenVerwijderen