29 maart 2014

Appelschiller, appelmoes wecken en appelkoeken

Ik weckte 36 potten appelmoes...
wat 36...
ja 36
:)
Hoe dat komt....
het begon bij van Os, de appelboer, waar we geregeld komen.
Deze heeft altijd 2 kisten (moes) appels voor 5,- te koop.
We namen 2 kisten goudrenetten mee om appelmoes van te maken...en geen idee hoeveel we er van over zouden houden.

Vlak daarna liep ik bij een kringloop winkel hier in het dorp 
en daar zag ik onderstaande appelschiller staan voor 5,- (nieuw zijn ze tussen de 20 en 30 euro)
met die 2 kisten appels in mijn achterhoofd leek me dat wel wat 
en dus mocht hij mee.



Op een vrijdagochtend instaleerde ik mijn nieuwe apparaatje, 
sjouwde de kisten naar binnen en ging aan de slag...
tot ...
ik er achter kwam dat ik enorme appels had en dat die de capatiteit van mijn schillertje ver te boven gingen...
ze waren echt enorm :)
wat jammer zeg.....moest er wel om lachen
en ging dus de enorme appels te lijf met een dunschiller



De jongens wilde wel zo'n geschilde appel en zo kon ik het apparaatje nog testen...
en het werkt echt handig en de jongens vonden het helemaal geweldig en wilde heel de fruit schaal wel leeg schillen. 



Puntje voor de volgende keer, kleinere appels en de jongens de middag van hun leven bezorgen met de appelschiller ;)

Ik schilde en schilde en ondertussen stond er een enorme pan met appeltjes te pruttelen...






2 kisten leverde 2 grote pannen vol met appelmoes op
heerlijk!
Ik maak mijn appelmoes, door de appeltjes te koken met wat water, 
flinke snuf kaneel en suiker naar smaak.
Dat vind ik erg afhankelijk van de soort appel... dus tussendoor proeven...
 Dit kook je zeker een kwartier...je kan hem evt wat gladder pureren met een staafmixer.



Ik vulde 36 halve liter weckpotten met de appelmoes en ze gingen in 2 partijen in de weckketel.



Ik weckte ze op 90 graden in 30 minuten.
Zo hebben we genoeg appelmoes voor heeel lang.
We eten gemiddeld 1 pot appelmoes in de week, 
dus grof weg kunnen we 36 weken vooruit.
Wat een rijkdom...
was wel proppen om die rijkdom in de koelkast te krijgen ;)

Na dit appel-avontuur maakte ik met de appelmoes die over was appelkoeken...
ik deed er wat extra kaneel door en nog een klein beetje suiker extra




7 opmerkingen:

  1. Heerlijk zeg. Mijn stiefopa en oma ( twee mensjes van bijna 90 jaar ) wecken ook nog elke jaar appelmoes en maken rode kool. Nu helpt de familie mee omdat het best veel werk is. Er is geen lekkerder appelmoes dan die.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat een heerlijke herinnering!
      Geweldig, koesteren die tijd....
      Liefs Ilse

      Verwijderen
  2. Heerlijk !!! Wij komen ook net thuis met 2 kisten gekregen appels. Volgende week werk aan de winkel. Ik heb ook nog een apperaatje wat je op de appel zet en dan is met 1 handeling het klokhuis eruit en de appel in partjes. Super handig!! 4 euro koste hij nieuw. Maar de appelmoes doen wij kokend in schoon gewassen hakpotten. Dat bevalt ons beter. Zet ze gelijk op de kop weg. En gaat prima. Mmmhhh geen lekkerder appelmoes!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe jij 't doet Jane kan natuurlijk ook, maar ik had dan toch vaak last vsn schimmel en met wecken helemaal niet. Vandaar dat ik daarvoor gekozen heb.
      Ik heb ook zo'n apparaatje, dat gebruik ik voor de appels van de jongens... Vinden ze ook helemaal leuk ;)
      Liefs Ilse

      Verwijderen
  3. Wat GEZELLIG om jouw WECK-AVONTUREN te mogen volgen!
    En wat handig die APPELSCHILLER :-)
    Zo'n ding zou hier ook zeker van pas komen.
    Op dit moment heb ik nog voldoende APPELMOES van de oogst van september.
    Leuk dat jij er altijd weer zoveel van weet te maken!

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mocht je nou dichterbij wonen, dan zou je hem gewoon even kunnen komen lenen :)

      Verwijderen
  4. Wat supertof! Ik geloof niet dat ik er het geduld voor zou hebben, maar het ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen