14 oktober 2014

Basis bananenjam en 3 varianten

Wat doe je met 2,5 kilo erg rijpe bananen...
juist...
invriezen en jam van maken :)


Ik vroor ze in om later ijs van te kunnen maken of om ze te verwerken in smoothies.

Maar 2,5 kilo in de vriezer vond ik iets te enthousiast en ik had ook erg lekkere recepten gezien van bananenjam... dus waarom niet proberen...

Ik maakte een basis-jam en van die basis maakte ik 3 verschillende varianten... omdat ik simpel weg niet kon kiezen.

Recept Basis Bananenjam
3-4 potten

800 gram gepelde bananen (weet niet precies hoeveel dat met schil is in grammen)
3 sinaasappels
2 citroenen
700 gram geleisuiker (ja dat is veel, maar dat is bij iedere jam zo...)

Pel de bananen, pers de citroenen en de sinaasappels.
Snijd de bananen in kleine stukjes en doe deze in een pan.
Voeg hier het sap en de suiker aan toe.


Breng dit zachtjes aan de kook.
Mij viel op dat deze jam niet snel dik wordt en dus moest ik hem wat langer koken en nog wat meer citroensap toevoegen.
Of de jam dik genoeg is kan je testen door, een druppel jam op een koud schoteltje te laten vallen. Als deze binnen een minuut gestold is en zo dik als jam. Dan is de jam goed. Loopt hij nog uit of is hij nog vloeibaar laat de jam dan nog wat langer koken. Test dit een paar keer tot de jam de juiste dikte heeft.


Als de jam dik genoeg gekookt is, kan je schone potten vullen.
Zet deze op z'n kop en laat ze zo afkoelen.

Ik maakte 3 varianten...

  • met chocolade: doe in de schone jampot 1 eetlepel bakvaste chocolade druppels. Voeg de hete jam toe, zet de pot op zijn kop. Als de jam voor het grootste gedeelte is afgekoeld, kan je de pot voorzichtig bewegen zodat de chocolade iets verdeeld door de pot komt. Maar ga niet schudden anders smelt de chocolade alsnog. (Naar het recept idee van Madame Confituur)
  • met munt: pluk wat verse munt uit je tuin en hak deze zeer fijn. Doe in iedere schone pot 1 eetlepel gehakte munt. Verdeel dan de jam over de potten, schud de potten even goed om en ze dan op hun kop weg. Later kan je de potten nog eens goed doorschudden om de munt goed te verdelen.
  • met rum: als de jam klaar is roer dan snel voor iedere pot die je denkt te kunnen vullen 1 eetlepel rum door de jam. Roer dit goed door en verdeel de jam dan over de potten.

3 opmerkingen:

  1. Mjamm dat lijkt me heerlijk! Ik bewaar ook de overrijpe bananen in mijn vriezer voor smoothies en shakes maar dit is natuurlijk ook een idee! Bedankt alweer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmmm, ik ga dit zo snel mogelijk ook proberen :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb je al eens banaan met kiwi geprobeerd? Soms heb je van die kiwi's die maar niet zacht willen worden, ze zijn dan heel geschikt voor jam. Met of zonder banaan. Groet.

    BeantwoordenVerwijderen