8 november 2014

Sambal Oelek

Onze pepertjes waren al een tijdje geleden geplukt
en die moesten natuurlijk verwerkt worden.
Ik maakte chilli-saus en sambal...

Sambal Oelek, 
heel simpel zelf te maken, 
maar wel belangrijk om de sambal in een goede steriele pot te doen, 
want het zou vervelend zijn als er een 
vieze schimmel je sambal bederft...


De grote hoeveelheid zout zorg voor oa voor de conservering.
Het is een flink pittige sambal,
dus kijk uit bij gebruikt :)

Recept Sambal Oelek
klein potje, maar je doet er al genoeg mee
10 rode pepers
1 eetlepel zout
1 steriele pot (10 minuten uitkoken is voldoende)
Gebruik een vijzel of een keukenmachine met hakfunctie (soms ook een onderdeel van een staafmixer-set).


Snijd het groene steeltje van de pepers af en doe de pepers in een keukenmachine. 
Wil je iets minder heftige sambal, haal dan de zaadjes eruit.
Voeg het zout toe en hak/maal/vijzel de pepers fijn.
Doe de sambal over in de schone pot.
De sambal kan je bewaren in de koelkast en is ongeveer 4 weken houdbaar.

Je zou ook nog allerlei andere smaken toe kunnen voegen, maar ik besloot om hem zo puur mogelijk te houden. 


2 opmerkingen:

  1. amai ilse,dit is toch niet te eten...zo pikant,dit heb ik niet in huis,hoor!mn man hou zo van die sambalsmeerkaas maar amai,ik vind dit niet te eten..ik hou helemaal niet van pikant,een geluk dat smaken verschillen,hee!
    fijn weekend!debora

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi debora... Ja is zeker heftig pikant... Hiermee maak ik zelf oa sambalsmeerkaas... Bakje smeerkaas, beetje sambal erdoor en smullen maar, dan kan je hem zo pittig maken als je zelf wilt.. Of door andere oosterse gerechten... Ja wij houden wel van pittig :)
      Liefs Ilse

      Verwijderen