27 november 2014

Sinterklaas-vlaai

Sinterklaas...
Herfst....
Speculaas...
Kaarsjes aan....
Pakjesavond...
Snoepen...

Ja ik geloof dat alles in deze vlaai samen komt 

Je zou deze vlaai ook een appel-speculaaskruimel-vlaai kunnen noemen...
maar ik vond Sinterklaas-vlaai wel leuk :)


Het recept is eigenlijk hetzelfde als een appelkruimel vlaai...
alleen met de nodige aanpassingen...

Recept Sinterklaas-vlaai

300 gram bloem
6 gram gist
120 gram melk
20 gram suiker
3 gram zout
30 gram boter
1 ei

Voor de vulling:
(Ik gebruikte mijn eigen geweckte appel-vlaai-vulling, maar je kan ook onderstaand recept gebruiken)
4 appels
300 gram (zelfgemaakte) appelmoes
kaneel
paneermeel

Voor de kruimellaag:
150 gram bloem
60 gram bruine basterdsuiker
100 gram boter
1,5 eetlepel koek of speculaaskruiden
evt wat amandelschaafsel

Doe het zout, bloem, melk, ei, suiker en de gist in een broodbakmachine of een kneedmachine (met de hand kan uiteraard ook).
Als het deeg een bal begint te vormen voeg je de zachte boter toe.
Kneed 10 minuten.
Doe het deeg dan in kom met wat olie en dek deze af.
Laat het deeg minimaal een uur rijzen.

Maak ondertussen de kruimellaag. 
Snijd de koude boter in de bloem, koekkruiden en suiker in kleine blokjes.
Wrijf daarna de boter tussen je vingers tot je kleine kruimels overhoudt.
Meng evt. wat amandelschaafsel door de kruimels heen.
Zet de kruimels in de koelkast tot gebruik.

Vet een springvorm of andere vorm in van 26 of 28 cm in.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil ondertussen de appels en snijd ze in kleine stukjes.
Meng de appels met de appelmoes door elkaar en voeg nog een flinke snuf kaneel toe.

Rol het deeg heel dun(ongeveer 3mm) uit.
Leg dit losjes in de vorm en maak een opstaand randje.
Het overtollige deeg snijd je weg (dit kan je gebruiken om een kleine vlaai te maken (of je kunt het invriezen voor de volgende keer).
Laat het deeg 10 minuten rusten en prik dan met een vork gaatjes in de bodem.
Verdeel dan wat paneermeel over de bodem.


 Daarover heen verdeel je het appelmengsel.




Verdeel dan de kruimellaag over de taart heen


Bak de taart in het midden van je oven af in 22-25 minuten. 
Dek de vlaai evt. af met een stuk folie als hij te donker dreigt te worden


Laat pakjesavond maar komen, 
want dit is een vlaai om van te dromen...

Lekker kopje chocolade melk erbij,
dan ben ik ook van de partij...

Slagroom is ook altijd goed, 
en kadootjes in overvloed....


6 opmerkingen:

  1. je maakte er weer je werk van ,hoor!jammer dat je zo ver woont of ik kwam proeven!knipoog!maar...ik val hier ook in de prijzen:ik mag straks wafels gaan eten bij mn dochter en kleindochtertje,jeyy!groeten debora

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit en jij bent al helemaal in de stemming!!!

    Maar ik laat al die zoetigheid net als Sinterklaas mijn deur even voorbij gaan.......

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Laat ik nou net een vlaaivorm hebben gekocht. Top recept! Thanx!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou Ilse, hij is lekker hoor!!!! Ik link m binnenkort in een blogje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat leuk dat je hem hebt gemaakt en lekker was ;)
      liefs ilse

      Verwijderen