27 januari 2015

Klusjes?


Kinderen en klusjes... 
wat mij betreft een goede combi....
Waarom zouden kinderen niet een klein beetje helpen door middel van klusjes...
Ik heb het idee dat als je kinderen niet jong leert om te helpen in en om ons huis, dat ze dat dat wat normaler is als ze ouder worden. Uiteraard gaan ze vast nog puberen en steken ze waarschijnlijk geen hand meer uit...Als je het ze niet jong leert en ineens op een bepaalde leeftijd verwacht dat ze wel helpen... ik kan me dan goed voorstellen dat ze het dan niet meer willen...

Maar goed ik ben uiteraard geen expert... 
Ik vond onderstaande lijstje op de blog van Huisvlijt...
en vond het wel handig.
Er zullen best dingen op staan die ik mijn kinderen nou net niet laat doen en jij misschien wel...
Of andersom...
Maar ik wilde dit plaatje toch met je delen, want misschien heb je er wel wat aan!


Helpen of hielpen jouw kinderen ook in huis?

Hier vinden ze het zelfs nog erg leuk... 
en ze zijn toch ondertussen ook al wat ouder aan het worden... 5 en 7...


8 opmerkingen:

 1. Wat leuk, zo'n lijstje! Jong geleerd is oud gedaan. Ze moeten het toch thuis leren. Als ze later op zichzelf wonen is het toch handig als je al wat weet. Dat vinden ze best interessant !Bij ons zijn ze erg geholpen met structuur. Na het eten; ruim je de tafel af, uit school; spullen op de aanrecht, voor het douchen; kleren in de was. Wastafel schoonmaken na gebruik... Ze zijn bij ons 7, 10 en 13. Ben ook benieuwd of ze t trouw blijven doen in de pubertijd... De vakanties gebruiken we vaak voor extra dingetjes te leren: was machine aanzetten, bladeren vegen, ramen zemen... En daarna lekker met z'n allen weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om kinderen klusjes te laten doen is alleen maar goed, maar ik vind niet dat je moet overdrijven. Als ik lees dat een kind van 2 of 3 jaar handdoeken moeten opvouwen of plinten afstoffen vraag ik me af of je niet gaat doorslaan.

  Speelgoed opruimen, boekjes terugzetten in de kast, okee, maar huishoudelijke taken, sorry dat gaat me te ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk lijstje, je hebt er later zeker wat aan. Thuis moesten wij ook helpen, niet overdreven veel maar wel helpen met tafel opruimen, vaatwasser inpakken etc.

  Mn dochtertje van bijna 2,5 helpt op haar manier ook al mee, ze vind het gewoon leuk. Ze wil toch alles nadoen, op haar manier helpt ze mee met vaatdoekjes opvouwen bijvoorbeeld. De hond brokken geven gaat goed. speelgoed opruimen heeft ze niet altijd zin in, maar als we het samen doen helpt ze goed.

  Ik las vanmiddag in het lijstje helpen tafeldekken, vanavond vroeg ik of ze de lepels voor de soep op tafel wilde leggen. Dat deed ze heel netjes, 2 grote voor papa en mama en het kleine lepeltje op haar plek, ze was erg trots!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja hier helpt de oudste me ook wel. Maar meer omdat ze het gewoon heel leuk vindt om te doen! Als ik de stofdoek pak wil zij er ook één. Ik geniet er nog maar even van. Tegen de tijd dat haar hulp echt wat gaat opleveren zal ze wel niet meer willen :). Maar heel goed hoor om je kids wat te laten doen! Worden ze echt niet minder van.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. meehelpen oké dat heb ik mijn kinderen ook bijgebracht (nu zijn het 3 pubers en zijn ze al het geleerde vergeten haha) maar ik vind dit wel een heel pittige lijst. Een 2 jarige die handdoeken vouwt, een 4 jarige die zijn bed opmaakt. En ik weet niet of mijn kinderen nou motorisch onhandig waren maar die liet ik echt met 6 jaar gaan aardappelen schillen. Maar als ze klein zijn vinden ze het vaak leuk om te helpen maar dat gaat er af als ze groter worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal natuurlijk oer kind verschillen. Hier snijdt m'n oudste al heel lang groente. Heel veel dingen kan hij ondertussen zelf in de keuken, dus ook aardappels. Het zal dus ook verschillen per ouders..
   En nogmaals ik vind 't een leuke lijst :)

   Verwijderen
 6. Als ze jong zijn willen ze juist helpen. het is de kunst om dat vast te houden!

  BeantwoordenVerwijderen