18 mei 2015

Anti muggen zalf/olie

Onze jongste zoon kan niet tegen muggenbeten, nou kan niemand dat, want we kennen allemaal die vervelend kriebelende bulten. Als Matthijs geprikt wordt krijgt hij hele grote witte bulten met een rode rand eromheen. Deze jeukt en doet zeer... Het heeft wat weg van een brandblaar. De dag erna zijn ze ook nog flink, daarna neemt de zwelling af en wordt het een normale muggenbult.

Hij is wel eens dichtbij zijn oog gestoken, toen was zijn oog heel dik en zat helemaal dicht. Toen zijn we naar de dokter geweest, deze ontdekte dat de oorzaak een muggenbult was en dat hij er flink allergisch voor is. 


Begin mei kwam hij uit bed 's avonds mama ik kan niet slapen... ik heb zo'n jeuk. Dus wij kijken, zat hij onder de muggenbulten...
jakkkkk.. begint dat nu al?
Hij ruikt blijkbaar erg lekker want de rest van het gezin wordt zelden gebeten.

We dachten even na of we evt een klamboe zouden kopen, maar dat leek ons niet zo handig met onze wild slaper... Er liggen geregeld benen uit bed en hij ligt zelf ook gerust achterstevoren in bed. Niet handig met een klamboe. 
Ook kan je allerlei sprays en cremetjes kopen in de winkel, maar vaak is die op basis van Deet of allerlei andere chemische rommel. Voor een keertje zou ik dat nog niet zo erg vinden, maar aangezien muggen zich niet aankondigen wil ik hem van het voorjaar tot het najaar in kunnen smeren. 

Dus ik googelde flink op het zelf maken van muggen zalf/olie/spray. 
Ik kwam diverse interessante tips tegen en het liefst wil ik ze allemaal maken, maar eerst maar even een voor een proberen en kijken wat echt werkt en wat niet. Voor veel van deze zelfmaakmiddeltjes heb je citronella olie nodig. Deze had ik niet, dus ik ben begonnen met een ander soort recept en daar kwam deze olie/zalf uit.

De basis is kokosolie, in de zomer zal die dus gesmolten zijn en in het voor en najaar zal het een wat vastere substantie zijn. Voor het slapen of wandelen of buiten zitten kan je je armen of gezicht insmeren met deze olie en je blijft voorlopig even muggenvrij.... tenminste dat gaan we testen. 


Het recept geef ik al en of het werkt, daar kom ik later op terug :)....
Zo kunnen jullie ook mee testen.

Recept Anti muggen zalf/olie
1 klein potje

1 klein schoon potje
150 gram kokosolie
15 druppels tea tree olie
15 druppels lavendel olie
evt een paar druppels tijm olie

Laat de kokosolie smelten en laat hem al roerend afkoelen.
Voeg als hij afgekoeld, maar nog niet gestold is de druppels olie toe en roer deze door de kokosolie.
Schenk de olie in een potje en hij is klaar voor gebruik.
Nou ruikt het sterk genoeg en hoef je je niet helemaal in te smeren, wat stipjes die een beetje uitsmeert, moet genoeg zijn.

Binnenkort ga ik aan de slag met nog wat andere middeltjes... uiteraard hou ik jullie op de hoogte.

6 opmerkingen:

 1. Wat vervelend zeg! Hopen dat het middel werkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat je die zelf kunt maken op natuurlijke basis. Ik ben heel benieuwd of het werkt, want voor niemand zijn de muggebeten een pretje, maar voor jouw zoon zijn ze helemaal naar....
  Fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Het werkte, maar was niet waterdicht ...zeg maar ;). Hij werd wel geprikt, maar veel minder in ieder geval!

   Verwijderen
 4. Ik ga dit proberen voor onze veranda in de zomer. Ik ben altijd het haasje... Voor in huis hebben we overal horren. Ik verbaas me altijd nog hoe weinig die gebruikt worden in huizen. Eenmalige investering en bijna nooit muggen in huis

  BeantwoordenVerwijderen