15 mei 2015

Buxusmotten...

Hebben jullie er ook last van?
Hier in de buurt is het de rups van de buxusmot alles aan het kaal vreten... 
Onze vorig jaar geplante buxusjes hebben het erg zwaar. Ze zijn nog niet sterk en nu al bijna helemaal opgevreten... Zo jammer...
De jongens zijn ijverig aan het zoeken en plukken geweest. De buren kwamen kijken en wij bij hun kijken... Oh help daar was het nog erger... en bij de overburen... oei... 
Een echte remedie is er geloof ik nog niet. Er schijnt gif te koop te zijn, maar ook schijnen ze niet van spiritus met afwasmiddel en water te houden. Ook las ik de tip om de planten te ondersteunen met wat extra mest, zodat ze weer kunnen bijtrekken als de rupsen weg zijn.


Deze kwamen uit ons rijtje mini buxusjes na een kwartiertje zoeken, na een goed uur zat de bak bijna vol...een artikel wat ik online vond....
Wat begon met het signaleren van een enkel vlindertje begint inmiddels uit te groeien tot een serieuze bedreiging van de buxushaagjes in onze gemeente. Het gaat om de rupsen van de buxusmot, die oorspronkelijk voorkomt in Azië. Vier jaar geleden werden de rupsen voor het eerst aangetroffen in delen van Duitsland, waar deze al veel schade hebben aangericht. Ook in Nederland werden kort daarop de eerste motten en rupsen gevonden.Reden voor de Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) om de opmars van de buxusmot bij tuinbezitters onder de aandacht te brengen.
Levenscyclus
De buxusmot veroorzaakt veel schade doordat deze zich meerdere keren per jaar voortplant en overwintert als jonge rups. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven tien graden komt, worden de rupsen actief en gaan aan de buxus vreten. Van ongeveer eind mei tot medio juni verschijnt dan de eerste generatie motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus volgroeid. Vaak wordt dan pas de schade goed zichtbaar doordat delen van de plant kaal worden. Vanaf eind augustus vliegt de tweede generatie motten. De daaruit voortkomende rupsen blijven van de buxus eten tot ze in oktober in winterrust gaan. Gedurende het hele groeiseizoen zijn er dus rupsen aanwezig, die de buxus volledig kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven. Voor zover bekend komt de buxusmot in Europa overigens alleen voor op buxus en laat ze andere planten ongemoeid.
Welke maatregelen kunt u nemen?
U kunt de schade door deze rups beperken door uw buxus al in april of mei te controleren en rupsen te verwijderen. Daarmee voorkomt u toename van de populatie in de zomer. Kijk of u aangevreten of aan elkaar gesponnen takjes ziet met uitwerpselen erin. Meestal vindt u daarin of vlak erbij de groen met zwarte rupsen, die uiteindelijk zo’n vier centimeter lang worden. De pop is lichtgroen tot bruin en zit in een dicht spinsel tussen de samengesponnen bladeren. Verwijder zoveel mogelijk rupsen en poppen met de hand. Als er veel rupsen zijn kunt u desgewenst een bestrijdingsmiddel tegen rupsen gebruiken of de buxus in z’n geheel verwijderen. Voer aangetaste plantendelen en levende rupsen altijd af in een goed gesloten zak. Gooi rupsen dus niet levend in de groencontainer, omdat ze dan kunnen ontsnappen. Hebben uw buren ook buxusplanten, waarschuw hen dan ook om verdere verspreiding in de omgeving tegen te gaan. Verdere schade van de buxusmot kan worden tegengegaan door het regelmatig controleren, zonodig verwijderen en bestrijden van de rupsen tijdens de zomer en de herfst.

62 opmerkingen:

 1. Ik had hier nog nooit van gehoord. Er staat een vrij grote buxus bij de ingang van ons tuintje, ik zal die straks toch even goed nakijken... Stel je voor, met zoveel zorg opgekweekt al die jaren en dan zou dat in een seizoen weggevreten worden...
  Wij hebben trouwens gisteren je recept voor risotto met broccolo uitgeprobeerd en we vonden het heerlijk... Zo leuk als je dergelijke gerechten van elkaar kunt overnemen...
  Fijne dag vandaag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat leuk Mirjam!
   En ik hoop ook zeker dat je geen buxusmotten hebt. ... Zou zo jammer zijn. Al heb ik wil begrepen dat ze niet meer weg zullen gaan uit Nederland. Dus hou hem sowieso in de gaten. Ze leggen meerdere keren per eitjes. Dus blijf je met zorg gekweekte buxus goed in de gaten houden. b Liefs ilse

   Verwijderen
 2. Brr... hier ook een buxus haag helemaal onder de rupsen... en kaal gegeten.. ziet er zielig uit nu...
  Groetjes,Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waaaaaah, ik had nog niet gelezen dat het een plaag was, maar wij kwamen vorige week vrijdag van een midweekje thuis en onze buxusjes in de voortuin waren heel zielig kaal gegeten. Onze zoon heeft flink geplukt en ik spuit elke dag met spiritus en afwasmiddel.... We hebben al zo weinig tuin en groen, dus was er altijd heel zuinig op. Werd er echt een beetje triest van. Maargoed, heb ook wel de ervaring dat de natuur zichzelf best goed kan herstellen, dus als ik die rupsen weg kan krijgen (en ik zie er steeds minder) heb ik goede hoop dat ze weer vol worden.
  Suc6!
  Petra C

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook buxus staan en hou ze in de gaten nog niets gezien.
  Ik doe dit al zo'n 3 jaar, de buxus is gelukkig heel sterk en zal zeker herstellen.
  Water en mest in de gaten houden dan komt het helemaal goed.

  Corina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Buxusmot is in Dordrecht nu ook gearriveerd.... bestrijdenings middelen zijn niet altijd op voorraard, maar.... ik ben de strijd met ze aangegaan met een ......HARDE BEZEM.... ik sla ze zo de plant uit met de bezem , niet te zacht aardig zijn.,.. ik sla er zo tientallen uit en daarna nog bespuiten met een middel.. IK zie geen Buzus mot meer, hou het in de gaten. Heb erna met een bestrijdings middel de Buxus ook nog bespoten an zal ze wat extra voeding geven...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook in Dordrecht nu overal Buxusmot, maar ben de straijd aangegaan met een ....HARDE BEZEM, ik sla de rupsen zo de plat uit, ze hebben er niet van terug !! Daarna nog met bestrijdings middel bespoten en later nog extra voeding..Heb goed hoop want geen rups meer te zien !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In den haag, Ypenburg, ook de buxusmot! Vandaag ontdekt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat vervelend.... die van ons hebben we er ondertussen uitgesloopt...waren niet meer te redden :(
   Succes met je buxussen!

   Verwijderen
 8. Beste mensen, spuit op tijd, dus als je vraat ziet. De rupsen zijn jong en kwetsbaarder dan wanneer ze volgevreten zijn en pop worden. neem een middel met een pyrethroide als werkzame stof. Is in de basis afkomstig uit planten. Werkt als een trein. Tip: spuit de planten van de buren ook mee in overleg! Na tien dagen herhalen om de volgende 'vlucht' te doden. groencontainer vind ik geen goed idee, omdat niet alle groen direct gecomposteerd wordt. de poppen komen uit en de motten vliegen vanaf stortplaats over heel de regio. Check it out!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Yep! Ze hebben mijn buxus ook te pakken :-( het is ondertussen april 2017 en ze bevinden zich nu ook in Limburg.Ik heb er flink wat rupsjes uitgehaald en daarna gespoten.op hoop van zegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb ze gisteren ondekt, nooit last van gehad,
  heb de haag al 15 jaar staan,
  hoop ze eruit te krijgen pff.
  Echt- Middenlimburg.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vandaag heb ik ze ontdekt.
  Woon in Echt midden limburg.
  Mijn vraag is werkt spititus met groene zeep?
  En wat is de verhouding van dit goedje.

  mvg An

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn 20-jarige buxusstruiken hebben er ook van (midden-Limburg), pfff! Heb de rupsen er al stevig uitgeplukt en in een gesloten doos gestoken tot ze dood zijn (Jammer voor de rups maar zo kan ze zich niet meer verspreiden). Nu behandelen met groene zeep-spiritus oplossing: Typisch wordt een samenstelling geadviseerd van 2% zachte zeep en 2% brandspiritus (ethanol) in water, d.w.z 20 gram van elk per liter.
  Deze behandeling moet je een geruime tijd en zeker regelmatig volhouden daar ze 3 generaties per jaar voortbrengen (van maart tot oktober)
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Trap ze dan dood of leg ze buiten neer ( wel zodat ze niet weer in de buxus kunnen kruipen) zodat wilde dieren zoals vogels ze op kunnen eten, want nu sterven ze een langzame dood.

   Verwijderen
 13. Ik doe de rupsen gelijk in een emmertje water,zwemmen is niet bun sterkste punt. Succes met je buxus!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ook ik sta iedere dag mijn buxus uit te pluizen, maar het is vechten tegen de bierkaai. Er zijn er zo ontzettend veel dit jaar. Ik pluk de rupsen uit m'n haag en trap ze gelijk dood. Dan weet ik tenminste zeker dat ie nooit meer een blaadje zal eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier in Oud-Beijerland is het ook al feest! Ik heb ze nog nooit eerder in mijn buxus gezien, nu wel dus, balen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Reacties
  1. Helaas, ik woon ook in Tiel en in mijn buurt zitten ze ook overal. Zelf gister gespoten, er valt nog wat te redden, dus hopelijk helpt het, maar in de omgeving al diverse tuinen volledig kaal. De buurvrouw heeft ook gelijk gespoten, dus hopelijk kunnen we het samen nog te lijf gaan voordat het echt te laat is.

   Verwijderen
  2. Aaltjes inzetten of feromonenval iig bladvoeding maken van bitterzout en misschien bespuiten met (pepperspray) peper geweekt in water vinden ze niet fijn

   Verwijderen
 17. In meteren ook en nu helemaal zwaar piep omdat we in september gaan trouwen dus ik baal al een gek

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Nu ook in Hoogvliet, een grote ramp van Buxusrupsen meteen de zelfgekweekte planten in een gft container gedaan eerst in een plastic gft zak, heel erg jammer.
  Kort knippen werkt toch niet.Het duurt jaren voordat de planten weer in de oude staat en grootte gegroeid zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mijn buurman heeft ook buxus staan wat is kaal gevreten en bij mij kruipen de rupsen overal (voordeur en ramen)krijg best de neiging de buxus in de fik te steken.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ga je gang ouwe mopperaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bij mij in breda ook heel de buxus zat vol heb het grootste gedeelte uuit de plant geveegd met de harde bezem en opgeveegd en in de fik gestoken dus massa moord kan ik ook afvinken van men checklist

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ja, hier ook in Hoogvliet, waren er te laat bij :-(( Een tiental buxus van een jaar of tien oud..niet meer te redden.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hier in Zuid Limburg (Valkenburg) ook. 3 hagenvan 1.2m hoog en 0.6m breed volledig kaal. Na 1.5uur zoeken en plukken had ik er ruim tegen de 100 rupsen uit. Niet te doen. Flinke dosis spiritus en groene zeep in een plantenspuit helpt om ze te doden. Niet een bracht het levend vanaf. Deze mooie buxussen zijn hopelijk nog te redden. Vanmiddag maar eens extra mesten voor herstel. Triest is dat er zelfs geen enkele merel of huismus te bespeuren is die enige hulp kan bieden. Er is m.i. iets flink mis met de balans in onze natuur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier in Born en Grevenbicht nu ook.
   In welke hoeveelheden/verhouding spiritus, water en groene zeep en hoe vaak sproeien?

   Verwijderen
  2. Ik wil de spiritus met groene zeep ook proberen maar hoeveel spiritus om hoeveel afwasmiddel met water moet je dan doen ??

   Verwijderen
 24. Hier in Zuid Limburg (Valkenburg) ook al. In onze tuin zijn 3 buxushagen van 1.2m bij 0.6m volledig kaalgevreten. Na 1.5uur zoeken en plukken had ik er ruim tegen de 100 uitgehaald. Met spiritus en groene zeep in een plantenspuit helpt om ze te doden. Onze natuur is duidelijk uit balans. Geen enkele huismus of merel is te bespeuren als hulp bij het bestrijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hier in Breda ook. Hele wijken tegelijk.
  Hoop dat tip groene zeep en spiritus werkt.
  Dacht dat dit vooral v bladluis geschikt was.
  Ik ga het in iedergeval proberen.
  Iemand al resultaat?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. met 1 woord VRESELIJK, ook hier in harmelen zeker al 100 gedood.
  trouwens ook veel witte vlieg hier.alle middelen in speciaal zaak waren uitverkocht dus iedereen heeft er schijnbaar last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Na een paar keer alle ,nou ja bijna alle rupsen eruit te hebben geplukt(mp3 speler op met een luisterboek erop helemaal zen)zijn ze weer mooi uit aan t lopen.Mazzel gehad :-) Nu maar afwachten .

  BeantwoordenVerwijderen
 28. In Echt (Midden-limburg ) zijn ze terug vanaf 13-7-2017. De levende zijn meteen behandeld met deltramin (naam middel; decis concentraat van Bayer)en allemaal dood. Vandaag weer spuiten want dit moet iedere 12 dagen. Aangezien er ontelbare eitjes onder de bladen zitten die niet worden vernietigd door het spuiten is herhalen de enige optie.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. In Landgraaf slaan de rupsen ook flink toe.
  Flink met bestrijdingsmiddel en health bespoten. Zoveel mogelijk met plastic afgedekt opdat de regen het gof niet wegspoelt voor de rupsen er van gegeten hebben en sterven.
  Het weer zit nu ook nog eens tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. In Veghel ook. Mijn hele buxushaag is maal. Elders in de wijk hetzelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Komen zojuist terug van vakantie en ook hier in de wijk bunders veghel zijn de rupsen geland. Heb nu 2 procent groene zeep en 2 procent spiritus nu 2 dagen achterelkaar gespoten maar tot nu toe zonder resultaat. Weet iemandof dit. De juiste mengceehouding is en hoe ik dit moet volhouden?

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Komen zojuist terug van vakantie en ook hier in de wijk bunders veghel zijn de rupsen geland. Heb nu 2 procent groene zeep en 2 procent spiritus nu 2 dagen achterelkaar gespoten maar tot nu toe zonder resultaat. Weet iemandof dit. De juiste mengceehouding is en hoe ik dit moet volhouden?

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Triest, maar ook in Eindhoven is het goed mis met de buxus. Ga toch eerst proberen met groene zeep! Wat een ellende zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Buxusmot zit tot in de brenne midden Frankrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hier in Tilburg ook al. Heb gewoon de hele haag met een grote dakleer-brander van onder af in de brand gestoken; duizenden rupsen dood plus alle eventuele eitjes. Ben benieuwd of de buxus zich nu nog kan herstellen, in het andere geval was ie toch al ten dode opgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Je kunt als vervanging 'Japanse hulst' planten die lusten ze niet, lijken erg veel op buxes en schijnen snel te groeien.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ook ik heb de buxus rups in mijn meterslange buxushaag. Ik heb maar 6 rupsen gevonden na urenlang zoeken. De rupsen getest op met gif spuiten en met spiritus groene zeep en water. Die ik met het spiritusmengsel had bespoten waren onmiddellijk dood die ik met gif had bespoten hebben nog een uurtje liggen kronkelen. Dus ik kies spiritus! De verhouding komt niet zo nou volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Gisteren het gif en spiritusmengsel getest op een paar buxusrupsen. Mijn ervaring is dat die met gif bespoten waren nog een uurtje hebben liggen kronkelen en die met het spiritusmengsel waren onmiddellijk dood. De verhouding komt volgens mij niet zo nauw,niet te weinig spiritus.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. En ook in 2018 is het weer raak. Nu in Blerick! Die Bayer insectenspray, die ook verkondigt tegen Buxusmot te zijn, werkt in ieder geval niet! Toch maar eens gaan kijken of ik geen zwaarder geschut kan inzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Hier in Doetinchem nog erger dan vorig jaar... Balen

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ook in Rotterdam IJsselmonde vol aanwezig. ze zijn nu veel groter en dikker dan vorig jaar. Zo zonder blijft bestrijden maar lijkt alsof het steeds erger wordt. Heb dat dure spul van bayer gekocht en daarmee behandeld maar dit is gewoon niet te doen. Zo zonder blijft geen buxus meer in de buurt

  BeantwoordenVerwijderen
 42. 2E jaar op rij zijn ze massaal terug in Oosterhout n.b. vorig jaar bespoten met middel van Bayer. Buxus was helemaal hersteld gelukkig. Ik ga nu een knoflook"thee" maken en ze daarmee killen....

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Ook hier in Beuningen Gelderland kale buxessen��

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Vorig jaar is de plaag van de buxus rups in mijn wijk in Maastricht begonnen en heel veel struiken zijn gesneuveld. Sommige buren in mijn straat hebben gelijk actie ondernomen en hebben hun struiken eruit gehaald en in zakken naar het stort gebracht. Anderen hebben vorige week hun struiken eruit gehaald, maar er zijn er ook die hun bruin geworden struiken laten staan. Een buur is vanaf 2017 begonnen met spuiten en heeft nog groene struiken staan en ik hoop voor hen dat dit zo blijft,
  Vanmorgen zag ik de rupsen op mijn tuinpad kruipen. Ik heb gelukkig geen buxus in de tuin en maakte me zorgen, dat ze ook mijn planten lusten, vooral na het lezen van onderstaand artikel.
  Brandspiritus is ook slecht voor de grond en de plant zelf!
  Succes met de bestrijding.

  https://www.derooyhoveniers.nl/ziektes-en-plagen/ilex-crenata-kinme-nu-ook-aangetast-buxus-rups/
  Ilex Crenata Kinme nu ook aangetast door de buxus rups


  BeantwoordenVerwijderen
 45. Hier in Tilburg massaal aanwezig. Bij de buurvrouw die 3 buxussen heeft in grote potten voor het huis, helemaal besmet. Bij mij achter een bol buxus met een meter doorsnee ook. De afgelopen week alles bij elkaar zo'n 120 rupsjes en rupsen verwijderd! Buxus groeit nog goed door, maar je ziet dat sommige plekken geen groei vertonen: daar heb ik blijkbaar de meeste verwijderd. Ik ga proberen met bestrijdingsmiddel, hoewel plukken wel een leuke hobby begint te worden, hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 46. hier in etten leur ook volle bak heb ze net gespoten met groene zeep en spiruts en azijn dat zal ze leren morgen het resutaat

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Kunnen bestrijden wat we willen. Het is gedaan met deze plant in de tuin voor de liefhebber. Natuur wint altijd vroeg of laat.

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Helaas ook in Gouda zijn ze gearriveerd. De hele buxushaag zit vol. Hier is geen beginnen aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Numansdorp (zuid holland) helaas waarschijnlijk niet meer te redden ��

  BeantwoordenVerwijderen
 50. In Rotterdam Zevenkamp zijn ze ook mijn haag in de voortuin aan het opvreten. De buurvrouw heeft haar planten al verwijderd. Ik hoop nog wat te redden met spuiten met gif en met spiritus.

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Hier in Hoeven ook al last van de buxusmot. Denk niet meer dat de buxus te redden valt

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Ik heb onze buxus gespoten met coca cola 2 liter bij de Lidl 86 cent en verder met een oplossing van: 1 liter water 2 theelepels groene zeep en 2 borrelglaasjes schoonmaakazijn. Verder iedere dag even kijken rupes vangen en in gelijk in een potje net schoonmaakazijn gooien zijn ze gelijk dood. Ook hebben we een keer gesporen met gif en we zien momenteel geen enkele rups meer de buxusbollen beginnen weer groen te worden, waren bijna kaal.

  BeantwoordenVerwijderen