8 september 2015

Panpizza en souvenirs

Het allerleukste van geliefden die weer terug komen van vakantie, is dat je de mensen weer ziet, dat je gewoon even de telefoon kan pakken en ze kan vertellen wat je meegemaakt hebt. Mijn schoonfamilie kwam weer thuis na 2,5 week Italie... Heerlijk weer bijkletsen en elkaar gewoon weer in de buurt hebben...

Maar het 2e leukste is toch wel de souvenirs... De tassen gaan open en dan blijkt dat er aan ons gedacht was daar in dat verre land. Dat voelt goed, de kinderen vinden het altijd super leuk en wij zelf ook... De kinderen kregen prachtige potloden en pennen, met een Pinokkio erop. Het verhaal van schijnt afkomstig te zijn uit Toscane



Hans kreeg een prachtige kurk en een bijbehorende fles heerlijke rode wijn (ja die is al op). 



En ik kreeg een erg mooi beschilderde opschep-set voor de salade.

Wat een prachtige kado's...
Dus dank je wel!!!

Die avond zouden Hans en ik samen eten en die momenten grijp ik vaak aan om iets te maken wat de jongens niet zo lekker vind of ronduit vies ;).
Nog na genietend van alle Italiaanse verhalen kregen we zomaar spontaan trek in pizza. Omdat ik graag nieuwe dingen uitprobeer, werd het een panpizza met juist die lekkere rode wijn en een salade om mijn nieuwe opscheplepels voor te gebruiken



Een panpizza kan je op 2 manieren bereiden. De eerste is helemaal in de pan en de andere is in de pan en in de oven. De laatste heeft mijn voorkeur. Dan wordt de bovenkant lekker bruin en wat krokanter. Om dat te kunnen doen is het het handigst als je pannen hebt die in de oven kunnen, kan dat niet, dan zou je ze kunnen overleggen op een bakplaat na de eerste "bak" in de pan.
Mocht je die optie nou niet hebben, dan kan je hem ook helemaal in de pan bakken. Dan is hij nog steeds erg lekker. Zet dan de deksel op de pan als ik in het recept schrijf dat hij in de oven moet en zet het gas wat lager.


Dit recept is voor een panpizza met spinazie, kip en veel champignons. Uiteraard kan je ook je eigen topping gebruiken.Varieer naar wat jij lekker vind. Ik gebruikte hier het vlees van 2 gare kippenpoten, die ik een dag eerder gebakken had. 

Recept Panpizza met spinazie, kip en champignons
2 personen, met wat salade erbij

Bodem:
250 gram bloem
150 gram water
5 gram zout
4 gram gist
1 eetlepel Italiaanse kruiden

Snelle saus: 
7 eetlepels gezeefde tomaten
1 eetlepel creme fraich
1 eetlepel Italiaanse kruiden
peper en zout

Topping:
3 flinke handen spinazie
1 bakje champignons
1 rode ui
vlees van een stuk gebraden kip (of een kipfilet die je eerst nog even bakt)
kaas...veeeeel kaas :)... meerdere soorten kan ook altijd

Kneed met de hand of de machine van alle deegingredienten een soepel deeg. 
Doe het deeg in een schaal en dek het af met wat folie, laat dit een uur rijzen.
Snijd ondertussen de ui in fijne ringen en de champignons in grove stukken.
Verhit wat olie in een pan en bak hierin de ui en champignons gaar, neem ze uit de pan en zet apart tot je het gaat gebruiken.
Doe weer een beetje olie in de pan en laat de spinazie op hoog vuur een beetje slinken, neem ook dit uit de pan en zet ook weg tot gebruik.
Snijd of pluk het vlees van de kip in stukjes.
Roer alle ingredienten voor de saus door elkaar en zet apart.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Als het deeg genoeg gerezen is, neem je het uit de schaal en kneed het nog even een klein beetje door.
Verdeel in een koude koekenpan wat olijfolie, duw de helft van het deeg uit in de pan en vorm er een pizza van. 



Probeer er voor te zorgen dat de bodem overal even dik is.
Smeer de bodem in met een lekkere laag saus.
Verdeel hier overheen eerst wat spinazie


dan de champignons, 


dan de kip 


en als laatste rasp je flink kaas eroverheen.


Zet de pan op het vuur en bak de pizza op hoog vuur ongeveer 5 minuten.


Dan zet je de pan voor 10-15 minuten in de oven tot hij goudbruin is.


Kan dit niet dan zet je een deksel op de pan en bakt de pizza op laag vuur in 15 minuten gaar.


Ondertussen maak je de andere pizza, deze kan je daarna de oven in schuiven.
Haal de pizza met een spatel uit de pan en smullen maar...


6 opmerkingen:

  1. Hmm... ziet er heerlijk uit en weer eens wat anders dan pizza uit de oven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt, al komt deze ten dele ook weer uit de oven ;)

      Verwijderen
  2. Lekker recept Ilse, Ik heb ze ongeveer zo op de BBQ gemaakt in de vakantie. Eerst in de pan en het laatste gedeelte op aluminium folie op de BBQ met de deksel er op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Henk! Op de bbq is ook een goed idee, je hebt ook speciale pizza stenen voor in de bbq, leuk voor op je verlanglijstje ;)

      Verwijderen
  3. Ziet er heerlijk uit, maar lusten jou jongens geen pizza? Kan me haast niet voorstellen, maar lekker voor jou hebben jullie des te meer (ha,ha)
    Groetjes Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eht heeeeel vervelend, want ik zou het best vaker willen maken, maar ja... de ene vind het niet zo lekker en de andere ronduit smerig,... maar klopt dan hebben wij wel lekker veel ;)
      Liefs

      Verwijderen