29 maart 2016

DIY: Boeket in een pot gestoken

Ik kreeg de afgelopen keren leuke reacties, toen ik DIY's deelde die raakvlakken hebben met mijn beroep. In het dagelijks leven ben ik namelijk bloemist. Een geweldige baan! Daardoor zijn dingen voor mij wat meer vanzelfsprekend dan voor de meeste van jullie. 

Daarom vandaag nog een DIY gerelateerd aan mijn werk. Een boeket gestoken in een pot. Dat klinkt wat raar... Want boeketten draai je en bloemstukken steek je. Dit zit er dus tussenin... Het is een gestoken boeket... Voor dit boeket heb je dus geen bloemschikcursus nodig, je kan gewoon thuis aan de slag met deze DIY.


Wat heb je nodig?
- 2-3 bossen bloemen, ik nam gerbera's, anemonen en tulpen
- groen uit je tuin of het plantsoen
- grote pot, vaas of schaal (en evt een kleinere inzetbak)
- plakband
- aardappelschilmesje en evt een snoeischaar


Ik knip graag blad uit onze tuin, dit bespaart geld en het is mooi en uit voorraad leverbaar. Gebruik bij het afsnijden van bloemen altijd een mesje. Als je bloemen afknipt, "knijp" je de steel als het ware wat dichter, waardoor de bloemen slechter water op kunnen nemen. Dat is ook de reden dat je zo schuin mogelijk moet snijden. Dit zorgt voor een grotere "wond", hoe groter de wond, hoe meer water de bloem op kan nemen. Dus het zo schuin mogelijk afsnijden van de bloemensteel zorgt voor een langer vaasleven.  Zoals al eerder gezegd, heb je voor deze DIY geen groene vingers nodig of een bloemenopleiding, dit is omdat ik jullie een leuk trucje ga leren!

Allereerst knip je met de snoeischaar genoeg groen uit je tuin. Je hebt ongeveer voor een grote pot 5-10 takken groen nodig. Leg al je bloemen klaar.


De grote pot (of vaas of schaal) zet je ook klaar met water erin. Heb je net als ik een grote pot (of een poreuze pot), zet er dan een inzet bakje in. Vul de pot met water.


Maak met de plakband een raster aan de bovenkant van je pot. Plak een klein stukje van het plakband op de zichtbare kant van de pot. Trek het plakband naar de andere kant en plak hem daar ook vast. Maak zo een raster, met gaten van ongeveer 2 cm groot. Hoeveel je er moet maken hangt af van de grote van je pot. 


De basis maak je met groen. Snijd ieder stukje groen goed schuin af en steek dit door een van de gaten in het raster. Zorg er wel voor dat de stelen het water raken. Belangrijk hierbij is dat je goed naar de vorm kijkt. Het moet een bolletje zijn (biedermeyer). Dus zorg dat hij mooi rond loopt. Verdeel het groen over het raster zodat je de basis vorm hebt. Daarna kan je met bloemen verder de juiste vorm aanbrengen.
Vervolgens ga je met de bloemen aan de slag. Er is een verschil tussen hoofdbloemen (rozen, tulpen, gerbera's, anemomen, chrysanten, hyacinten) en bijbloemen (bv gipskruid, solidago, bessen, kleine bloemetjes, duidelijk bloemen die je als opvulling gebruikt)

 . Ik heb nu toevallig alleen maar hoofdbloemen, maar als je bijbloemen hebt begin je daarmee. Deze snijd je af en verdeel je over de pot, door ze door het raster heen te steken. 


Ik begon met de gerbera's, omdat dit grote en bepalende bloemen zijn. Het handigst is om te werken met oneven aantallen. Begin bovenaan met 3 bloemen en in de rand daaronder zet je er 5 of 7. Zo krijg je een mooie verdeling.Op dezelfde manier stak ik de tulpen ertussen. Ook hier probeer je dan een oneven verdeling aan te houden. Steek ze in de ruimtes tussen de gerbera's in.Als laatste gingen mijn anemonen erbij. Ook hierbij weer, goed schuin afsnijden en steek ze tussen de andere bloemen door het raster heen in het water. Let wel op dat dit steeds een beetje lastiger word omdat je raster wat voller wordt. 


In principe ben je klaar.. maar ga nu nog even kritische kijken... is de verdeling goed. zitten alle bloemen ongeveer op dezelfde hoogte? Steekt er nergens een bloem hoog bovenuit? Je kan nog makkelijk corrigeren... Haal de bloem eruit, steek hem ergens anders in of snijd er nog een stukje vanaf. 


Klaar.... Doordat het groen en de bloemen iets over de rand hen hangen, zie je het plakband niet meer. Het raster van plakband zorgt dat alle bloemen op hun plek blijven staan en dat je een mooi en groot stuk kan maken voor op tafel. Geef hem een mooi plekje en zorg ervoor dat je geregeld even kijkt of het water nog niet op is. 
Eerder maakte ik met een bloemisten-DIY een gebonden hortensiakrans en een takkenbundel


Hebben jullie altijd bloemen op tafel?
en wat zijn je favoriete bloemen?

10 opmerkingen:

 1. Het resultaat mag er zijn! Ik wist niet dat hier nog zo'n volgorde bij kwam kijken. Weer wat geleerd!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nooit te oud om te leren toch, Nicole? ;)
   Groetjes Ilse

   Verwijderen
 2. Leuk dat jij ook bloemist bent,
  en zo maakt iedereen het ook anders op..
  leuk om te zien!
  En nooit te oud om te leren!!!
  groetjes van een andere bloemenvrouw (ha ha)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg mooi, dit gestoken boeket. Ik hou er wel van, zo in een grote stevige pot.
  Fijne dag vandaag,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi!! lekker stoer op zo'n pot, weer eens wat anders!!
  Groetjes, marieke WD

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank jullie dames en ik vond het inderdaad ook wel eens stoer in zo'n robuuste pot..Leuk dat jullie een reactie achter hebben gelaten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk, zeg! Ik heb weer wat nieuws geleerd. Bedankt voor de diy.
  Als ik mezelf de luxe van bloemen geef ;), probeer ik het uit. Of ik zaai/plant bloemen in mijn tuin.....

  BeantwoordenVerwijderen