3 maart 2016

DIY: Digitale krijtborden (deel 3)

Als eerste wil ik jullie even bedanken voor alle leuke en enthousiaste reacties op deze serie! Ik gehoopt dat andere mensen hier net zo blij van zouden worden als ik... En nou die waren er! Bedankt...

_______________________________

Gisteren en eergisteren zijn we aan de slag gegaan met lettertypes, achtergronden en graphics downloaden. Nu kunnen we aan de slag om die leuke borden te gaan maken... Dit kan je met een foto bewerkingprogramma doen. De basis van een krijtbord maken is eigenlijk voor ieder programma hetzelfde....

1- kies als foto die je wilt bewerken een zwarte achtergrond
2- voeg witte tekst in
3- voeg graphics toe
4- schuif, verfijn, wis, voeg nog meer in, 
schuif nog een keer, tot je tevreden bent
5- sla je werk op


Ik ga het vandaag in 2 verschillende programma's uitleggen aan jullie. 
Als eerste programma heb ik PhotoScape voor jullie. Dit is een fotobewerkingsprogamma wat je moet downloaden en wat je vervolgens offline en op je eigen pc/laptop kan gebruiken. 

Het 2e programma is van Picmonkey en kan uitsluitend online gebruikt worden. Het is een erg gebruiksvriendelijk programma en heeft zelf ook meerdere afbeeldingen en lettertypes die je kan gebruiken. Ook handig.... sommige graphics kan je alleen in het zwart downloaden en deze kan je dus eigenlijk niet gebruiken op een zwarte achtergrond. Bij Picmonkey kan je deze graphics van kleur veranderen. 

_______________________________________

Als eerst voor jullie de bewerking in PhotoScape.
Open het programma en kies voor "foto bewerken", dat staat links bovenin, de 2e optie van links. Zoek dan in je eigen map een zwarte achtergrond op en open deze. 


Om graphics/afbeeldingen in te voegen kies je voor het tabblad "Toevoegingen". Deze kan je in de onderste taakbalk vinden. Kies dan voor het "foto-tekentje" en zoek in je map met graphics naar de graphic die jij wilt gebruiken . 

Om tekst in te voegen gebruik je het "Tt" tekentje. Kies een lettertype, een kleur, een grootte, type je tekst en kies voor "Ok". 
Ga net zo lang door met schuiven, nieuwe teksten en graphics toevoegen tot je hebt wat jij wilt. 

Klaar? Kies dan voor "Sla op". Hier kan je je eigen map en naam kiezen zodat je het weer makkelijk terug kan vinden.
______________________________________

Nu de 2e versie in Picmonkey
Als je de site opent, kies je voor "Edit"
Hij opent dan automatisch je map "Afbeeldingen", ga dan naar de map waar je alle graphics en achtergronden bewaard en kies voor een zwarte achtergrond.


Links heb je een taakbalk, onder ieder grijs tekentje zit een specifieke functie met daar "onder" weer allerlei keuzes. 


Ga naar het "Vlindertje/Overlay". Hier kies je voor "Your Own", als je daarop klinkt kom je in je eigen afbeeldingen terecht en kan je je eigen graphic kiezen. In mijn geval koos ik voor een zwarte graphic die ik in mijn andere bewerkingsprogramma niet kan veranderen van kleur... dat kan hier wel.

 Als je op de afbeelding klikt, opent er een klein venstertje met allerlei kleurtjes, genaamd "Overlay". Hier kan je de kleur aanpassen, kies je voor wit, deze staat in het kleurenpalet onder de C van "Color".

Iedere kleur heeft een eigen kleurcode, dit is erg makkelijk als je je hele krijtbord in dezelfde kleur wil maken. De kleur code kan je in het venster vinden in de rechterhoek onder het kopje "Eraser". In de onderstaande foto, staat de kleurcode van zwart aangegeven, namelijk "00000". De kleurcode voor wit is "ffffff". Je kan er uiteraard ook voor kiezen om gekleurde tekst of graphics toe te voegen.


Wil je kant en klare afbeeldinge/figuurtjes/graphics toevoegen die te vinden zijn op Picmonkey zelf, deze kan je vinden onder de het knopje "Vlindertje". Alle aparte tabbladen hebben weer een grote keuze aan figuurtjes, lijntjes, graphics en andere leuke dingen.... Deze tabbladen heten op onderstaande foto "Geometric","Hearts", "Doodly Hearts" en als je naar beneden scrolt vind je er nog veel meer. De kleur van deze graphics kan je op dezelfde manier aanpassen zoals hierboven beschreven is.


Om tekst toe te voegen ga je naar "Tt". Je kan kiezen voor "Your Own", dan kom je bij al je eigen (gedownloade) lettertypes. Kies het lettertype, klik op "Add Tekst"en typ de tekst die je wilt. Pas hierbij ook op dezelfde manier de kleur van de tekst aan. Want zwart op zwart zie je niet :p.Wees creatief.... schuif, typ, wis, voeg in, typ nog meer... en schuif nog eens... Ben je tevreden? Kies dan voor "Save", dan opent een menuutje waar je het bestand een eigen naam en plek kan geven op je eigen computer. 

___________________________Nu heb je alle mogelijk info en downloads om zelf helemaal los te gaan om de leukste krijtborden te maken! Mocht je nog vragen hebben of hulp nodig hebben... Laat dan een reactie achter of mail me en ik probeer je zo goed mogelijk te helpen!

Wie gaat hier wat mee doen????

6 opmerkingen:

 1. Hoi ilse,

  Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan. Wat een makkelijk foto bewerkingsprogramma zeg ik heb gelijk een leuke nieuwe blogtitel gemaakt! Ik heb nog een vraagje ik wil de gemaakte borden graag uit printen en heb dat via paint gedaan maar dat vind ik een lastig programma. Heb je toevallig daar nog een tip voor. Ik kreeg mijn bord b.v. niet groter dus is het veel te klein uitgevallen. In ieder geval bedankt voor de duidelijke uitleg!
  Groetjes martine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt Ilse voor je uitleg, ik ga hier zeker wat mee doen! groetjes heleen P.S ik waardeer je blog heerlijke plek!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt ilse, leuk! Het lukt me niet om de plaatjes met achtergrond zwart in te voegen, wat doe ik verkeerd? Ik krijg dus een wit vierkant vlak achter de graphics, heb je een idee? Groet karin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In welk programma werk je? En wat gebruik je als achtergrond? Dan kan ik je mss verder helpen. Groetjes Ilse

   Verwijderen
 4. in het eerste programma, photoscape en ik gebruik de download van het krijtbord als achtergrond,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. in het programma photoscape zoals je noemt, als achtergrond gebruik ik je download van het krijtbord

  BeantwoordenVerwijderen