18 oktober 2016

Kledingkasten op orde

Het weer slaat om en dan weet je ... het is nodig om de kledingkasten op orde te maken. Kijken wat de kinderen nog passen. Checken of er genoeg sokken en onderbroeken zijn zonder gaten. Of de winterjas van vorig jaar nog past of er toch een nieuwe nodig is. 

Dit jaar waren we erg vroeg. Ineens had ik er zin in en besloot die zin gelijk om te zetten in actie. Van wat vrienden kregen we wat kleding die nog een ronde mee kon. Super leuk en de kinderen vinden het niet erg om op die manier nieuwe kleding te krijgen. Daarnaast kopen we ieder seizoen wel wat nieuws... maar de hoofdmoot is dit jaar in ieder geval gekregen kleding die er nog prachtig uit ziet!

Hoe doen jullie dat? Zo'n kledingkast herfst/winter klaar maken? 


Wij hebben de gewoonte om heel de kast leeg te trekken. 
En de kleding te passen, dit omdat ik heb gemerkt dat de ene maat 134 niet de andere is. En dat levert nog wel eens grappige momenten op...


Dat levert vaak meerdere stapels op... 

- eentje voor de kliko, daar gaat kleding die echt stuk is of waar vlekken in zitten. 

- de tweede voor Matthijs, we schuiven de kleding gezellig door en Mattijs kan zich erg verkneutelen over dat ene stoere shirt van Thomas wat hij nu krijgt ;)

-en de derde stapel gaat naar de kringloop of in een kledingcontainer of naar kennissen met kinderen in die maat..

Wat past en mag blijven, gaat netjes gevouwen weer de kast in... 


Als we bij de oudste klaar zijn, beginnen we bij de jongste. Na afloop als ik zo'n beetje alle kleren in mijn handen gehad heb... voel ik me zo rijk! Een kast vol kleertjes. Dat is ook het moment om briefjes te maken met zaken die nog bijgekocht moeten worden. 

Ieder jaar krijgen beide kinderen 2x per jaar van mijn ouders geld voor kleren. Daar maken we een heuse shopdag van. Vaak ergens wat eten met oma en dan winkelen... Om de jongens meer bewust te maken van geld krijgen ze in hun eigen portomonee het geld en kunnen ze zelf betalen. Zo leren ze keuzes maken... Zeker Thomas staat tegenwoordig te rekenen en kiest dan liever meerdere wat goedkopere shirtjes ipv de ene hele dure. Top dat ze deze keuzes zelf ontdekken! Ben benieuwd hoe dat over een paar jaar gaat....

7 opmerkingen:

 1. Zoals ik in mijn blog van van de week schreef hebben wij 'pijlerkast'hier breng ik mijn kleding heen die wij niet meer gebruiken en halen we nieuwe kleding. Een mooi initiatief waar het mes aan 2 kanten snijd, ik heb een goede reden om mijn kasten na te kijken, en ik kan weer voor nieuw 'shoppen'

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo doen wij het ook. We zijn dit jaar begonnen bij manlief. Alles (long) shirts, blouses en spijkerbroeken die hij niet meer wilde (of paste) gingen naar oudste zoon als die ze leuk vond. Oudste heeft nog wel een paar dingen nodig (oa longshirts) maar dat komt wel.
  We hebben verhuisdozen vol met kleren op maat bij mijn schoonouders staan. Allemaal gekregen kleding. Kinderen hebben hier geen enkel probleem mee. Er wordt echt heel zelden iets nieuw gekocht.
  Dan zoon 2: alles uit de kast, controleren en sorteren. Uit de verhuisdozen kleren halen en inspecteren etc.
  Dan zoon 3 hetzelfde riedeltje. Wat hij niet meer past of wil gaat naar de kledingbank.
  Bij dochter gaat het precies hetzelfde. Maar daar moet ik ook echt selecteren wat er in de kast kan want zij krijgt van zoveel kanten kleding dat als ik alles zou bewaren deze Diva haar eigen inloopkast nodig zou hebben ;) Ook haar overtollige kleding gaat naar de kledingbank.
  En dan komen de schoenen nog. Alles in de juiste maat gaat vanaf schoonouders mee en wordt thuis gepast en gekeurd (ook alles gekregen). Ik inspecteer de schoenen of ze nog degelijk zijn en dan gaat het hup de kast en kist in.. En dan ik nog. Daar ben ik nog mee bezig. Ik heb een maagverkleining gehad in juni en ben 40 kilo kwijt. Dan passen bepaalde kleren toch echt niet meer, hahaha. Ook dat eruit dus en naar de kledingbank. Ik ben nog bezig. Denk dat ik in de herfstvakantie maar door ga!
  Oh..enne sjaals/wanten/mutsen moet ik nog controleren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben het er maar druk mee ;)... Die sjaals en wanten ... goed dat je het zegt.. moet ik ook nog checken.. Groetjes Ilse

   Verwijderen
 3. Ik doe het ook zo'n beetje op deze manier. Schrijf alleen niet op wat ik uiteindelijk moet bijkopen. dat doe ik dan meer op gevoel.
  Mijn kinderen kiezen vaak toch voor dat ene mooie shirt wat wat duurder is, maar weet niet of dit zo blijft als ze uiteindelijk kleedgeld krijgen. De oudste doet dat wel. blijft mooier is haar regel.
  Wanten en sjaals moet ik ook nog checken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze herfstvakantie check ik mijn eigen winterkleding. Ik kon er eerst niet bij: bezig met de zolder (de hele zomervakantie druk geweest, duurde langer dan we dachten....)Met de kinderen checkte ik vroeger om beurten hun kleding en gekregen kleding. Wat niet meer paste ging naar een neef of nicht en wat niet meer mooi was naar de kringloop. Zo doe ik het voor mijzelf ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kleding (en huishoudtextiel) wat stuk en/of vies is brengen wij tegenwoordig naar de textielbak op de milieustraat i.p.v de kliko zodat het gerecycled kan worden ;)

  BeantwoordenVerwijderen