22 december 2016

Dagje Uit Tip: Natuur Museum Brabant

De kerstvakantie komt eraan... Heerlijk even rust... Nou ja tussen de "verplichte feestdagen" in... Wij proberen de dagen buiten de feestdagen altijd rustig en zoveel mogelijk als gezin samen. Omdat ik vermoed dat vele van jullie die behoefte ook hebben. Daarom publiceer ik vandaag een dagje uit voor binnen. Want helaas is het vaak niet echt weer om naar buiten te gaan of er moet een pak sneeuw liggen. 

Dit keer weer een museum, eentje waar wij heel erg enthousiast over zijn! We waren blij verrast... Wat zeg ik meer, dan dat... We willen heel snel weer terug! Vrienden van ons hadden ons getipt voor dit museum en eigenlijk zijn we er redelijk "blind" heen gegaan. 

Ik heb het over het Natuur Museum Brabant. In hartje Tilburg ligt dit museum en is gerealiseerd in een mooi oud pand, wat vroeger een school geweest is. Het museum won de prijs meest kindvriendelijke museum van Brabant en wij snapte goed waarom! Ik neem jullie door het museum mee...

Beneden is er een expositie over de oertijd, machtige beesten en veel weetjes leren we hier. De jongens mogen zelf aan de slag met een muurtekening en hebben het al naar hun zin. Terwijl het mooiste nog moet komen... Voorbij het restaurant komt het echte geweldige stuk.. 
00ZONE.... 

Het is een grote zaal. Met daarin grote lades onderin, met daarboven tot het plafond vitrinekasten vol opgezette dieren. De monden van de jongens vallen open. Vanaf 8 jaar kan je hier een keycord halen. En krijg je een eigen computer toegewezen. Als je je eigen account hebt aangemaakt kan je als onderzoeker aan de slag. Je kiest voor je eigen leeftijd (tussen de 8 en 15) een categorie uit. Binnen deze categorie ga je aan de slag. Steeds geeft de computer opdrachten. De keycord moet je scannen en dan schiet er ergens een la open, met daarin een onderzoekskoffer. Daarin zitten de benodigdheden voor een proefje, experiment of opdracht. Echt GEWELDIG!.... Deze voer je uit, de computer geeft je stap voor stap opdrachten. Soms moet je geluidsopnames maken, soms foto.... Als de opdracht klaar is moet je alles weer opruimen en terug in de desbetreffende la doen. Op naar de volgende opdracht... Wij zijn hier ruim een uur zoet geweest en moesten de kinderen losscheuren omdat we nog verder door met museum wilde...maar hier kan je gerust een middag je doorbrengen. Omdat Matthijs iets te jong was hadden wij als gezin 1 keycord en dat ging goed. Matthijs kon met zijn 7 makkelijk meedoen met de opdrachten. Wij leerde zo'n beetje alles over geluiden in de natuur. En geloof het of niet... ik heb zelf ook nog nieuwe dingen geleerd :)Boven zijn nog 2 verdiepingen. Op de tussenverdieping is een grote expositie over uiteraard Natuur en ook een kunstexpositie. Maar denk nou niet gelijk dit is niks voor ons en onze kinderen. Het museum heeft super leuke en laagdrempelige speurtochten gemaakt. Op ieder nivo van de kinderen is wel wat te vinden. Ook voor de kunstcollectie was er een speurtocht. Ik heb onze jongens nog nooit zo lang naar een schilderij zien staren. Op zoek naar dat ene dier wat ze moesten hebben.... ondertussen bekeken ze wel het hele schilderij. Maar ook de andere natuurvitrines werden goed bekeken. Wat een succes ook weer en dat na het grote succes in de 00ZONE ...Ik had niet verwacht dat ze dit daarna nog leuk zouden vinden. Maar het was dusdanig interessant dat ze de speurtochten ook geweldig vonden en beide deden er 3 achter elkaar.

Wederom met moeite krijgen we de jongens een etage hoger.... Maar ook daar is het leuk... Er zijn 2 exposities. Eentje over sex... ja je leest het goed... maar gelukkig is dat een stuk genuanceerder. Het gaat over de voorplanting bij dieren, eigenlijk heel netjes en goed neer gezet. En eerlijk is eerlijk.... het is toch een onderdeel van het leven en goed om er zo even doorheen te lopen en van gedachten te wisselen over dit onderwerp. Het volgende onderwerp is een schot in de roos... Een expositie met dino-botten. Ook hier zijn weer meerdere speurtochten die enthousiast gelopen worden. Maar.... ook hier zijn andere leuke ruimtes. Voor de allerkleinsten is er een Kikker ruimte, waar ze naar hartelust kunnen spelen en ontdekken. Onze jongens hebben er wel even rondgeneusd en vonden het zelfs ook nog wel eventjes grappig. Maar het moge duidelijk zijn dat zij absoluut de doelgroep niet zijn!
Daarnaast is nog een onderzoeksruimte ingericht. Dit keer speciaal voor de groep die niet terecht kan in de 00ZONE. Kinderen krijgen een boomtak, dit een "sleutel" en zo kunnen ze diverse ruimtes openen. Daarin zitten meerdere opdrachtjes die echt op hun nivo zijn. Matthijs deed hier de route voor de oudste kids en vond het geweldig! Thomas deed ook mee en vond het ook wel oke, maar beneden veel cooler. Met iedere opdracht verdienen de kinderen een stukje onderdeel van een boom. Door hun tak in een speciaal gat te steken, groeit de digitale boom in het midden aan met hun onderdelen. Toen wij er waren was deze ruimte net 2 weken open en ook dit was tiptop geregeld!


 


Wie wat waar hoe....
Kinderen 9,- en Volwassenen 11,-
Parkeren kan je in een parkeergarage dichtbijvoor 4,- voor een hele dag. Dit is een geruduceerd tarief, hoe het in zijn werk gaat kan je op de site vinden. 
Het museum is open van di-za van 10.00-17.00

Ook zonder museumjaarkaart zou ik hier zeker heen gaan!
Zo leerzaam en uitdagend... 
Wat mij betreft het leukste museum tot nu toe!

1 opmerking:

 1. Dat zijn de leukste dingen om met je gezin naar toe te gaan; een lekker doe-museum. Zo eentje waar niet alleen gekeken kan worden maar waar de kinderen ook nog eens lekker zelf aan de slag kunnen. Op die manier blijft er zo veel meer hangen van alles wat ze gezien hebben.
  Heerlijke tip Ilse. En dat jullie er genoten hebben is wel te zien aan de leuke foto's.
  Fijne dag vandaag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen