25 januari 2017

Kerst vieren in een boeddhistisch land

Vandaag heb ik voor jullie weer een gastblog van Evelyb. Zij en haar gezien gingen vorig jaar naar Zuidoost-Azie om daar te werken voor Wycliffe Bijbelvertalers. Wat ze daar precies doen en hoe hun leven eruit ziet.. Daar blogt ze met enige regelmaat over... 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Beste Lezers,

Inmiddels zitten we in het nieuwe jaar 2017 of het boeddhistisch jaar 2560. Het is bijzonder om een christelijk feest te vieren in een boeddhistisch land. Je vind wel wat spullen die met kerst te maken hebben, dus het huis een beetje aankleden om in de kerst stemming te komen was mogelijk maar de koude donkere dagen die bij de periode horen die ontbraken. 

Voor dat we uitgezonden werden hebben we in Engeland een opleiding gedaan om ons voor te bereiden. Een onderwerp wat we behandeld hebben ging over leven in een andere cultuur. En dan maak je het ineens mee en kom je er bijvoorbeeld met kerst achter wat je eigen cultuur inhoudt. Zoveel onbeduidende zaken spelen een rol. Het is dus blijkbaar belangrijk voor mijn kerst gevoel dat het weer koud en donker is zodat je de behoefte krijgt om binnen te willen zitten. Het is blijkbaar belangrijk dat de wereld om je heen de winkels, school, werk en kerk zich bezig houden met kerst. Een bepaalde routine die voor kerst zich afspeelt maken de kerstdagen ook tot wat ze zijn qua gevoel. We moesten nu zelf een nieuwe routine gaan creëren in een cultuur waar kerst geen betekenis heeft.

Het mooiste vond ik dat je een kans krijgt om te vertellen van de geboorte van Christus. Doordat je een feest maakt van kerst en iets bijzonders doet krijg je vragen/opmerkingen. We kregen de opmerking van onze buren dat we het gezellig hadden gehad ’s avonds en karaoke hadden gedaan. We hebben ze toen uitgelegd dat we ’s avonds met vrienden en een gitaar kerstliederen hadden gezongen en dat we de geboorte van Jezus Christus aan het vieren waren. We hebben ook het Lukas evangelie aan onze taaldocent in haar eigen taal kunnen geven. Een ander hoogtepunt met kerst was het vullen van een schoenendoos met spulletjes  voor arme kinderen. De kinderen mochten het vervolgens zelf geven aan de kinderen voor wie de dozen bedoeld waren. We hebben op de Wegwijzer vaak genoeg een schoenendoos gevuld maar dat was het. Om nu zelf de dozen te mogen uitdelen is een bijzondere ervaring.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wil je meer informatie? 
Dan kan je kijken op hun site www.familieopmissie.nl
De toegangscode is 2559

Geen opmerkingen:

Een reactie posten