24 januari 2017

Wat is jouw budget ~Marjolein~


Vandaag weer iemand die haar kasboekje opent voor ons... 
en deelt met ons wat hun budget is en hoe ze besparen! Deze keer een andere blogger, die jullie misschien wel kennen. Ik wel in ieder geval en ik lees haar blog graag! Ze blog op God en Gezin. Ik heb Marjolein gevraagd voor deze serie omdat ze een groot gezin hebben. Dus een gezin wat meer besteed, maar waar bezuinigen misschien meer aan de orde is...Hieronder lees je hoe zij en haar man hier invulling aangeven.
_________________________Wie ben je?
Ik ben Marjolein, 32 jaar, gelukkig getrouwd en trotse moeder van vijf meiden. Ik woon in een pastorie ergens in een mooi dorp in het midden van het land. Ik ben fulltime thuismoeder en voordat ik daar bewust voor koos werkte ik in het onderwijs. Onze oudste dochter is negen jaar en onze jongste dochter is één jaar. Mijn hobby’s zijn bakken, lezen, wandelingen maken, journalistiek en schrijven en documentaires kijken.

Wat geef je per maand aan boodschappen uit? En wat valt daar voor jou allemaal onder? 
Ik neem als richtlijn voor ons maandelijks budget voor boodschappen 25 euro p.p p.w. in  ons gezin. Dus 700 euro per maand (of 175 per week) voor boodschappen. Ik probeer het echt binnen het budget te houden en pin het geld van te voren en stop het in verschillende enveloppen. In de eerste week van de maand doe ik vaak de grote boodschappen en haal spullen voor de voorraadkast en de vriezer voor een maand en dan ben ik ook veel meer dan die 175 euro kwijt. De andere weken koop ik alleen het nodige en zit ik aan zo’n 75 euro per week. De rest van het weekgeld gaat meestal op aan extra kostenposten als de schoorsteenveger, acties op school, cadeautjes en andere extra’s. Bij mijn boodschappen zitten ook luiers, wasmiddel en andere toiletartikelen en schoonmaakmiddelen. De laatste week van de maand probeer ik zoveel mogelijk op te maken uit de voorraad zodat ik soms helemaal niet naar de winkel hoef of alleen voor melk, groente en fruit.

Heb je daar een vast budget voor of gebruik je gewoon wat nodig is?
Ik heb dus wel een vast wekelijks budget, maar als ik daar bovenuit ga gebruik ik gewoon wat nodig is.


Wat vind je daar zelf van? Is dat veel of juist weinig?
Ik kon hier altijd ruim van rondkomen maar ik merk dat ik steeds vaker luxe producten koop als brood bij de bakker, duurdere schoonmaakmiddelen of boodschappen bij de Eco-winkel etc en daardoor is het niet meer een heel ruim budget, maar het is goed te doen hoor en waar nodig kan ik altijd extra geld opnemen. Ons budget is gewoon een afspraak die mijn man en ik samen gemaakt hebben maar we zijn wel flexibel. Met kerst of op vakantie gaan we vaak ruim over het budget heen.

Houdt besparen jou bezig?
Ik ben zeker bezig met besparen, al is wel iets minder geworden dan eerst nu mijn gezin steeds groter wordt. Eerst maakte ik mijn eigen wasmiddel en bakte zelf brood en koekjes. Nu merk ik dat ik door de drukte toch steeds vaker alles kant en klaar koop. Wel koop ik vaak basisboodschappen doordat ik zonder pakjes en zakjes kook en daardoor ben ik wel redelijk goedkoop uit.

Welke keuzes maak jij persoonlijk wel of juist niet als het gaat om besparen?
Ik wil vooral besparen om veel weg te kunnen geven en om leuke dingen te kunnen doen met mijn kinderen. Zo leg ik vaak iets weg van mijn boodschappengeld en daarmee koop ik dan een museumkaart of we gaan er een keertje van uiteten of ik geef het in de collectezak. Ik bespaar niet op goed en gezond eten, maar ik bespaar wel op snoep, frisdrank, fruit- en groentehapjes, duur en ongezond broodbeleg etc. Ook luiers koop ik niet van een duur merk maar gewoon bij de Lidl.

Wat is jouw beste tip om te besparen? 
Mijn beste tips om te besparen kun je vinden op mijn blog via onderstaande links______________

Bedankt Marjolein voor het invullen van de lijst en je openheid!


2 opmerkingen:

  1. Ongeveer 100 euro per persoon, da's heel netjes volgens mij.
    Leuk ook om te lezen dat met het veranderen van het gezin de prioriteiten gaan schuiven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat ik op je blog sta, Ilse! Ook leuk om de andere budgetverhalen op je blog te lezen. Veel zegen gewenst! Groetjes Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen