23 november 2017

Gastblog Evelyn: Is het wat jullie ervan verwachtten?

Vandaag heb ik voor jullie weer een gastblog van Evelyn. Zij en haar gezin zijn uitgezonden naar Zuidoost-Azie om daar te werken voor Wycliffe Bijbelvertalers. Wat ze daar precies doen en hoe hun leven eruit ziet, daar blogt ze over. Het is al even geleden dat ze wat schreef, maar hoopt dat nu weer op te pakken! Op Facebook vroeg ik wat mensen wilde weten en daar kwamen heel wat vragen uitgerold. Deze zal ze de komende tijd gaan beantwoorden. Mocht je vragen hebben? Ben je nieuwsgierig naar hun werk? Of hoe ze leven? Laat de vragen als reactie achter en zo voorzie je Evelyn van nieuw blogmateriaal!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lieve lezers,

Dank jullie wel voor jullie vragen; ik zal ze hieronder proberen zo volledig mogelijk te beantwoorden. Omdat het zoveel vragen waren, wil ik er graag meerdere blogs aan wijden; dit is de eerste. Het is een voorrecht om iets te mogen delen vanuit een andere cultuur!

Is het wat jullie ervan verwachtten?


Dat is een heel lastige vraag om we zijn verhuisd naar een cultuur die we helemaal niet konden, dus veel dingen zijn anders dan we hadden verwacht. Van veel dingen hadden we van tevoren ook geen voorstelling. Maar voordat we uitgezonden zijn, hebben we ons wel voorbereid op het leven in een andere cultuur tijdens onze opleiding in Engeland en dat is zeer waardevol gebleken. 

We hebben geleerd om van hoogtepunten en nieuwe dingen te genieten. Waardevolle gesprekken, getuigenissen van medechristenen, mooie omgeving, lekker eten. Maar ook om moeilijke dingen te herkennen en aan te pakken of ermee om te gaan. Andere mentaliteit, cultuurschok, gemis van mensen thuis. 
We waren niet perfect voorbereid waren op het leven in een andere cultuur, want dat is bijna onmogelijk, maar we hebben wel belangrijke handvatten gekregen. 

De christelijke, internationale school van de kinderen heeft ook een enorm positieve invloed gehad in het settelen voor ons. Het is eerder een grote familie dan zomaar een school. We vragen met regelmaat aan de kinderen hoe ze zich voelen en of ze nog gelukkig zijn nu ze hier wonen. Ze reageren alle vier met hetzelfde antwoord dat ze gelukkig zijn en geen spijt hebben. Ze zien en beseffen dat het leven dat we nu leiden bijzonder is. Wij als ouders kunnen niet anders zeggen dat we dankbaar zijn voor alle gebeden die er gebeden worden voor ons en de meiden; dat het met alle vier en ons zo goed gaat is te danken aan Gods zorg en trouw.
Hoe doen jullie het met scholing van de kinderen?


De kinderen zijn niet meer leerplichtig voor de Nederlandse wet omdat we niet meer in Nederland ingeschreven staan; wel hebben ze natuurlijk scholing nodig en dus gaan ze naar een Engelstalige internationale, christelijk school. De kinderen hebben een start gemaakt met Engels leren toen we in Engeland woonden voor onze voorbereiding en hebben al vanaf het begin dat ze op de school hier zaten extra begeleiding voor hun Engels gekregen. Er wordt namelijk wel van ze verwacht dat ze het niveau hebben van iemand heeft die Engels spreekt als eerste taal. Dat is voor de oudste twee, die op voortgezet onderwijs zitten, dus best hoog. Twee van onze vier kinderen zitten nu al op het gewenste niveau en de andere twee zullen dat naar verwachting aan het eind van dit schooljaar ook zijn. 

De meiden geven zelf aan dat de eerste zes maanden het moeilijkst waren. Als de kinderen achttien zijn, zit de middelbare school hier erop en zullen ze waarschijnlijk naar Nederland teruggaan voor verder hoger onderwijs, maar ook hier of in Amerika verder studeren kan een optie zijn, afhankelijk van allerlei factoren, zoals toegangseisen en financiën. 

We zijn mede daarom onlangs ook begonnen met het volgens van online Nederlandse lessen; we willen wel dat ze het Nederlands goed blijven beheersen. De kinderen hebben nu al de neiging om onderling Engels te praten; daar moeten we goed op letten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wil je meer informatie? Dan kan je kijken op hun site www.familieopmissie.nlDe toegangscode is 2559. 

Omdat Evelyn en haar gezin leven van giften geef ik jullie graag een linkje zodat jullie hun evt kunnen steunen. Veel kleine beetjes, maken een groot beetje... Doneren? Kan via deze link


Geen opmerkingen:

Een reactie posten