5 december 2017

Waarom onze kinderen niet in Sinterklaas geloven

Ik heb lang getwijfeld of ik wel over dit onderwerp moest schrijven. Of ik niet een discussie aanwakker die het niet waard is. Na de hele discussie rondom de zwarte pieten is iedereen dat wel een beetje zat denk ik. Dus laat ik voorop zetten, dat ik geen discussie wil uitlokken, maar jullie ook rondom dit thema een kijkje geef in onze "keuken"...en is dus echt onze mening en jij hebt recht op de jouwe! Geen zin in dit onderwerp, klik dan gerust weg, morgen staat er weer een andere blog online ;). 

Afbeeldingsresultaat voor sinterklaas

Maar goed terug naar de titel van deze blog

Waarom onze kinderen niet in Sinterklaas geloven...


Zelf ben ik niet christelijk opgevoed en mijn man wel. Toen ik op tiener leeftijd tot geloof gekomen was, moest ik over veel dingen nadenken. Uiteraard dacht ik nog niet na over dingen zoals opvoeden of laat staan Sinterklaas. Maar de jaren gingen verder en we werden gezegend met 2 kinderen. Dan ineens besef je dat je ook qua opvoeden een eigen en in mijn geval een nieuwe mening en visie moet ontwikkelen... Ik geloof dat dat voor iedereen belangrijk is, maar als je achtergrond haaks staat op je nieuwe leven, is het nog belangrijker!

Uiteindelijk kwamen dingen zoals Sinterklaas en kerst voorbij. Ik was van huis uit gewend om kerst te vieren met veel kadootjes. Al snel hadden we samen helder dat we dat niet wilde, want kerst draait om de geboorte van Jezus. Dat wilde we voor de jongens niet vervagen door een boom met daarom heen een berg kado's. Dus als snel besloten we om als gezin Sinterklaas te gaan vieren. 

Het voelde voor mij niet fijn om de kinderen "voor te liegen"... om ze te laten zingen bij de kachel... of bang te maken voor zwarte piet. Ik hoorde om me heen teveel verhalen van kinderen die er achter kwamen dat de goedheilig man niet bestond en daarbij ook gelijk het bestaan van God in twijfel trokken. Dat maakte dat ik kritisch keek naar onze traditie. Want lijkt dat zingen bij het schoentje niet verdacht veel op bidden... moeten we ze echt laten geloven in een man die zogenaamd alles weet en ziet? ... Als je stout bent moet je in de zak?...Hoe komen die kadootjes binnen als je geen schouw meer hebt? ... 

Het antwoord was voor ons heel duidelijk nee!

Sinterklaas is ook leuk als ze niet geloven..


Maar wat dan? Want met de traditie en het feest is niks mis. Ik besloot onze oudste voor hij naar school ging te vertellen hoe de traditie van Sinterklaas in elkaar zat. Dat het gebaseerd was op het eeuwenoude verhaal van Sint Nicolaas. Dat het 1 groot feest was en dat de man die Sinterklaas speelt en de pieten 1 groot spel is. Veel mensen vonden dit zielig en vonden dat wij de kinderen wat ontnamen. Het tegendeel is waar, de oudste reageerde heel luchtig en had zoiets van "oke mam". Vervolgens drukte we hem op het hart dit niet op school te vertellen en het spel mee te spelen voor kindjes die wel geloofde. Nou is het bij ons op school fifty-fifty of de kinderen erin geloven. Hij kwam soms thuis met verhalen van kinderen die bang waren en niet konden slapen en zei er dan zelf al stoer achteraan "gek he mam, hoeft helemaal niet, want het is toch nep"... Hij heeft zelf dan ook nooit een nacht slecht geslapen door Sinterklaas of zijn pieten. Bij de jongste ging het hetzelfde en die liftte mee op de kennis die zijn grote broer al vergaard had. 

Maar hoe vullen we het dan wel in...


Wij hebben dus heel bewust gekozen om onze kinderen op jonge leeftijd de waarheid te vertellen. Maar het feest is er niet minder om. Iedere avond staat het Sinterklaasjournaal aan en wordt op de voet gevolgd. In het weekend mogen de mannen hun schoenen zetten. De grapjes zijn ondertussen al dat ze er een peen in willen stoppen, waarop ik grap dat ik liever chocolade heb. Pakjesavond vieren we uitgebreid met mijn schoonfamilie, compleet met surprises en gedichten. Wij en de kinderen genieten met volle teugen van deze dagen. Heerlijk om te merken dat het voor de kinderen eigenlijk niet uitmaakt of die man nou echt is of niet en wij hierin gewoon eerlijk kunnen zijn!

Afbeeldingsresultaat voor sinterklaas

Ik weet dat dit voor christenen onderling ook een verschil van mening is... hoe ze omgaan met Sinterklaas. Ik denk niet dat er een goed of fout is. Zolang je maar nadenkt over wat je doet en waarom. Waar jij voor jezelf en je kinderen dan op uitkomt is helemaal goed!

Wel ben ik benieuwd naar hoe jullie Sinterklaas vieren en of jullie kinderen geloven in de goedheilig man of niet?28 opmerkingen:

 1. Mooi dat je het zo verwoordt Ilse! Wij staan er hetzelfde in, wel kadootjes/surprises, maar van jongs af aan eerlijk verteld dat Sint en Piet niet echt bestaan.Precies om de belangrijke reden die jij noemt: Stel dat ze straks ook denken dat God en de Bijbel een sprookje is! Om die reden waren we ook heel voorzichtig met sprookjes/heksen enz. Stiekem zit er toch vaak een occulte gedachte achter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, wat fijn je reactie en de herkenning. Wij zijn ook erg voorzichtig met sprookjes ed. fijne avond!

   Verwijderen
 2. Wij vierden het op de klassieke manier, en onze kinderen geloofden ook echt. Ik moest ze echt uit de droom helpen doordat klasgenootjes het op een gegeven moment verklapten.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie... En lijkt me wel erg jammer dat het dan zo door klasgenootjes verklapt wordt. Mijn jongens altijd op het hart gedruk dat niet te doen. Fine pakjesavond

   Verwijderen
 3. Wat fijn dat jullie het zo vieren.
  ik ben echt met Sinterklaas opgegroeit zoals dat vroeger ging , bij de geboorte van onze kinderen voelde het eigenlijk niet goed om te liegen...maar ben er in mee gegaan...het was leuk en gezellig. Tegenwoordig zijn ze alweer 17 en 15 en samen vieren we sinterklaas gezellig met lootjes trekken, gedichtjes en surprises en spelletjes doen...zo veel fijner!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi priegeltje. Ik kan me voorstellen dat je nu heel prettig bij voelt... klinkt zo gezellig en warm! Fijne pakjesavond

   Verwijderen
 4. Hoi Ilse,
  Gezellig om jou Sint traditie te lezen en mooi ook dat jullie samen de kerstviering een andere invulling geven waarmee Jezus in het middelpunt komt te staan!
  Mijn ouders hebben ons ook verteld dat het een spel was en lieten ons er niet in geloven. Toch sloop mijn vader op Sinterklaasavond stiekem de deur uit om een zak met cadeaus voor de deur te zetten en rende snel achterom nadat hij op de voordeur had gebonkt!
  Bij mijn man werd vanuit geloofsovertuiging geen Sint gevierd en heeft hij deze tradtie echt moeten leren. Wij hebben onze kinderen altijd voorgehouden dat het een verkleedspel is, maar het werd wel uitbundig gevierd!
  Fijne dag toegewenst,
  Groetjes Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Janneke. Bedankt voor je reactie. Mijn vader rende vroeger ook altijd met een zak kadootjes... dus lees met een grote smile je reactie. Mooi dat jullie samen een traditie gevonden hebben. Fijne pakjesavond

   Verwijderen
 5. Wij vieren sinterklaas ongeveer net zo als jullie. Heel soms zetten de kinderen de schoen, maar gewoon omdat het leuk is. En we hielden altijd een pakjes avond. Nu onze oudsten 12 en 13 jaar zijn, vinden ze het leuk om het met loodjes, surprises en gedichten te doen. Helemaal leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn willemien dat ik niet alleen sta en jullie het hetzelfde mogen beleven! lijkt me ook zo leuk als ze groter zijn om ook surprises met ze thuis te doen. Fijne pakjesavond

   Verwijderen
 6. Helemaal leuk zoals jullie het vieren. Zelf wist ik eigenlijk ook altijd al dat Sint niet echt was, en het was net zo leuk. Eigenlijk precies zoals je beschrijft.
  Met onze kinderen doen we het toch anders. Ik zal niet koste wat het kost Sinterklaas heel hoog zetten. En mij in alle bochten wringen om het geheim te houden.
  Ook nu weet mijn zoon van 6 dat mama sint soms moet helpen. En dat de grote mensen sinterklaas met elkaar vieren. We maken onze kinderen niet bang dat Sint alles weet, en zingen voor de schoen is gewoon een groot dans en zing feest. Gewoon plezier met elkaar.

  Of te wel, hier geloven ze wel dat Sint bestaat... (6 en 2 jaar). Hoewel ik me afvraag of de oudste eigenlijk niet al lang weet dat sinterklaas een verklede man is. Maar het is zodra ze hem zien zo echt.

  De onthulling zal denk ik ook niet zo'n schok zijn. Dat gaat gelijkmatig. Bang is die niet. Zij (2 jaar) trouwens ook niet :). Stapt zo op Sinterklaas af om een hand te geven.

  Kortom, hier wordt door groot en klein genoten van het familiefeest. Net zoals jij in je stukje beschrijft. Enneh, bang dat ze zich dan afvragen of God bestaat ben ik niet. En mocht die vraag toch komen, dan kunnen we daar over praten :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt mevrouw gewoontjes voor je uitgebreide reactie. Mooi om te lezen hoe jullie dr in staan en mee omgaan. Ondertussen ben ik niet meer bang voor dat ze dr het geloof in God ook aan koppelen... toen zag ik dat wel zo... Nu sta ik dr meer in dat dat idd een goed punt is voor een gesprek. Maar verder sta ik nog steeds achter deze keuze. Fijne pakjesavond

   Verwijderen
 7. Heekenbaar. Wij hebben de kids ook jong verteld dat sinterklaas niet echt is, maar vanavond gaan we het wel gezellig vieren. Mijn oudste dochter zei laatst nog: ik weet dat het niet echt is, maar toch vind ik het wel spannend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je dochter dat zo zegt! En snap het wel hoor. Hoop dat jullie het leuk hebben gehad gisterenavond

   Verwijderen
 8. Mooi hoe je het beschrijft en herkenbaar! Wij staan er precies hertzelfde in als jullie. En wat je al schrijft: het plezier is er zeker niet minder om. Hier ook in het weekend de schoen. En de oudste zei afgelopen weekend: 'Als ik groot ben ga ik ook mijn schoen nog zetten en dan stop ik er zelf een kadootje in. Gewoon voor dat gevoel wat je dan hebt als je s'morgens wakker wordt.' Ik vond dat zo leuk om te horen. Ik druk ze inderdaad ook op het hart om kinderen die er in geloven vooral ook te laten geloven. En dat doen ze ook. Vanavond pakjesavond met surprises. Zin in! Fijne avond!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohhhh *smelt* je oudste die de eigen schoen gaat blijven vullen... hoe schattig! Hoop dat jullie een leuke avond hebben gehad! Fijn om herkenning te vinden bij je. Groetjes

   Verwijderen
 9. Herkenbaar hoor. Onze jongste van 3 was ook niet ongerust toen de pakjes van de pakjesboot waaiden. "mama koopt toch de cadeautjes". Heerlijk die nuchterheid! Groetjes Annemarie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk die nuchterheid zeg! EN inderdaad mama koopt ze gewoon ;). Hoop dat jullie het leuk gehad hebben. Groetjes Ilse

   Verwijderen
 10. Wij staan er hetzelfde in. We vieren het dit jaar zelfs twéé keer. Eén keer met het hele gezin. Omdat onze oudste in Duitsland studeert en pas in de kerstvakantie 2 weken hier is, vieren we het dan met z'n allen. Maar jongste wilde zó graag het feest ook met Sinterklaas zelf vieren (ze is al 14, maar geniet enorm van december en alles eromheen), dat we een 'kleintje sinterklaas' doen met de jongste twee. :-)
  Ik heb ooit in sinterklaas geloofd. Mijn ouders vertelden dat niet, maar mijn oudste twee broers konden mij alles wijs maken en dat deden ze dan ook. Blijkbaar hebben mijn ouders dat niet zo in de gaten gehad. Het heeft voor mijn geloof gelukkig geen consequenties gehad. Misschien omdat het niet mijn ouders zelf waren die het verteld hadden. Maar dat hoorde ik later wel van anderen. Mede daarom én vanwege mijn eigen ervaring (ik vond het helemaal niet leuk toen mijn broers vertelden dat sinterklaas helemaal niet bestaat), zijn wij er nooit aan begonnen het onze kinderen wijs te maken.
  We vieren het als familie nu tussen kerst en oud en nieuw. Ook bewust niet op het kerstfeest zelf.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super hoe jullie dat oplossen met een kind in het buitenland! Moet wel grinniken om je grote broers :). Fijne pakjesavond voor over een tijdje dan!

   Verwijderen
 11. Ze zitten hier wel op een christelijke school, wij doen hier thuis niks mee. Ondanks dat wij alle twee wel gelovig zijn opgevoed dus dat is voor ons in elk geval geen reden om ze het te vertellen. En maar goed ook want afgelopen zomer hebben wij het onze zoon verteld, hij werd 9 en ging naar groep 7, toch wel de tijd om de waarheid te kennen vonden wij. Hij pakte het goed op, had veel vragen want een olifantengeheugen. Maar hij vind er nu niet zoveel meer aan, doet het nu echt voor zijn zusje maar weigerde naar de intocht bij ons in het dorp te gaan; want zegt hij het is toch niet echt. En dat vind ik jammer dus blij dat we het niet eerder verteld hebben. En dochter(5) gelooft volop en dat is prachtig om te zien. Het scheelt misschien ook dat de kinderen er niet volop mee bezig zijn (geweest). De kinderen spelen liever na het eten dan het Sinterklaasjournaal te zien. Dochter geeft ook zelf aan dat ze het niet wil zien want ze ziet het op school wel. En ikzelf vind het ook een prachtige tijd, heb het huis ook versierd. Dus ik zie het even als ze op bed liggen want wil er wel over mee kunnen praten of bij het schoentje zetten de verhaallijn wat te volgen. Ze kregen dus een pakje zonder papier en een pakje met haar eigen inpakpapier erom. Paar jaar geleden had ik alle stoelen op de grond gelegd en de cadeautjes verstopt. Dat gezicht van destijds alleen de oudste, geweldig. Hij wist het ook nog dus daar werd ook een vraag over gesteld die bewuste avond:-)

  Fijne avond!

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat je zoontje het niet meer leuk vind .... ik zou denken als ze al van jongs af aan weten dat het nep en toch leuk, valt het ook niet zo tegen. Maar leuk hoe je dochter er helemaal in opgaat!. ..Hoop dat jullie een leuke avond gehad hebben.

   Verwijderen
 12. Hoi Ilse,

  Wij vieren het op dezelfde manier als jullie.ook wij vinden dat je niet hoort te liegen, al plagen we ze er natuurlijk weleens mee, maar zitten nu ook allebei in de bovenbouw.
  Hier mogen ze de schoen zetten op maandag t/m vrijdag, zodat ze er op zondag niet mee bezig zijn en dat doen we altijd een week voor 5 december, dit jaar was dat vorige week en gisteren. We vullen de schoen met pepernoten, schuimpjes, chocolade munten, figuurtjes van chocolade en af en toe wat groters van chocolade, zoals een mobieltje, sintfiguur o.i.d Dit mogen ze dan de volgende dag uit school bij de thee opeten. Alleen op de laatste dag krijgen ze een schoencadeautje van ong. € 4,-
  Doen jullie dat ook?
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria, ze mogen bij ons op zaterdag hun schoentje zetten en vaak een kleinigheidje (lees niet meer dan een paar euro) of een letter.En soms vergeten we het zelfs :)... Helemaal leuk hoe ze d'r op reageren en blij er mee zijn. Hoop dat jullie het leuk gehad hebben.Groetjes Ilse

   Verwijderen
 13. Hoi Ilse,
  Wij vieren het net als jullie. We hebben de kinderen eerlijk verteld dat het een soort spel is. Dat ze de cadeautjes gewoon van ons krijgen. Op pakjesavond maak ik altijd een speurtocht met vragen voor elk kind op haar eigen niveau. Aan het eind van de speurtocht vinden ze dan de schatkist met daarin de cadeautjes. Dit vinden ze geweldig!
  Fijn om te horen dat meer ouders het eerlijk vertellen. Soms denk je nl dat je de enige bent, wat dus helemaal niet zo is.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier nog eentje hoor, ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om mijn kinderen met opzet te laten geloven in iets wat niet bestaat. Het plezier is er niet minder om. Nu vroeg ons kleutertje of er nog cadeautjes onder de kerstboom zouden komen, maar ik geloof dat ik daar geen zin in heb. Nergens voor nodig...

  BeantwoordenVerwijderen