Geld maakt niet gelukkig,
maar een tekort er aan zeker wel...
Dus zaak om met het geld wat je hebt bewust om te gaan.
Huishoudgeld vroeger
In het begin van ons trouwen, deden we gewoon boodschappen en we zagen waar het schip strandde die maand. Eerlijk is eerlijk we verdiende beide, een kleine hypotheek en geld intresseerde ons nog niet heel erg. We deden wel boodschappen bij de Dirk, maar prijsbewust waren we alles behalve. Na een aantal jaar gingen we verhuizen, werd ik ontslagen in de maand dat we de sleutel van ons huis kregen en ineens moesten we besparen. Gelukkig had ik heel snel weer werk, maar toch was de bewustwording ingezet. We gingen bewuster boodschappen doen en werden langzaam maar zeker prijsbewuster. Nog een paar jaar later kwamen de jongens, ging ik minder werken. Doordat er minder inkomsten waren en meer uitgaven gingen we goed op ons budget letten.
Budget bepalen
Maar hoe bepaal je nou een budget. Daar is veel over te lezen. Op de site van het Nibud kan je er ook informatie over vinden. Je kan daar berekenen wat je nodig hebt. Zo zou het voor ons gezin opgebouwd zijn als volgt:
Kind van 8 jaar: 3.24
Kind van 10 jaar: 5.29
Volwassen man: 6.48
Volwassen vrouw: 5.83
Dat zijn de kosten die je maakt per dag en daar zit alles in. Als ik dit voor ons bij elkaar optel en keer 31 doe, kom ik op 646 euro per maand uit. Maar als je een vierpersoonhuishouden hebt, kan je 30% besparen omdat je groter en dus ook voordeliger kan inkopen. Dat zou dan op 452 euro per maand uitkomen.
Wij zitten hier iets onder, geen idee hoe dat komt. Maar iedereen maakt zijn eigen keuzes in wat ze uitgeven en wat je eet. Eet je bijvoorbeeld midden in de winter snijbonen, dan weet je dat je dure groente hebt en zullen je kosten hoger uitvallen. Voor ons ook een reden om te eten wat het seizoens ons geeft. Eet je iedere dag vlees? En wat voor vlees dan? Eet je biologisch? Of misschien heb je wel een voedselallergie, waardoor je boodschappen duurder zijn.
Wil je je budget graag bepalen, hou dan een paar maanden bij wat je besteed in de winkels en maak daar een gemiddelde van. Moet of wil je besparen, ga dan eens kritisch kijken naar wat je eet en koopt. Je kan vaak best nog iets besparen, maar dat ligt er ook aan hoe bewust je al wel of niet bezig bent.
Huishoudgeld heden
Wij hebben er op een gegeven moment voor gekozen om onze boodschappen niet meer te pinnen, maar iedere maand huishoudgeld te pinnen. Doordat we altijd alles pinde had ik slecht overzicht en ging er toch altijd wat meer doorheen. Nu pinnen we als ons salaris is gestort ons geld, dat gaat in de knip en daar betalen we alles van. Sommige maanden schrik ik wel eens want dan is het geld ineens heel hard gegaan. Gelukkig geen nood, want ons budget is geen hard budget, dus dan pinnen we gewoon wat bij. Soms maak ik er dan een sport van om toch nog gezond en lekker te kunnen eten met wat we hebben. Andere maanden kan ik ineens aan het einde van de maand nog wat geld uit mijn portemonnee plukken. Hierin merken wij dat we soms dus wat grotere uitgaven doen, maar dan bv ook ineens heel veel voorraad hebben.
Sparen
Doordat we dus wel eens wat over hebben, stoppen we dat apart in een potje. Zo "sparen" we een beetje voor een maand zoals bv december waarin je toch vaak duurdere boodschappen hebt. Maar ook als je ineens een voorraadje vlees of wasmiddel hebt gekocht en niet uitkomt. Dan komt dat geld weer uit het potje.
Noodzaak?
Nee noodzaak is het niet voor ons, maar wij vinden het leuk om met budgetten te werken. Een grote sport is het om daarmee uit te komen. Het heeft ons bewuster gemaakt. Doordat we er bewuster mee omgaan, hebben we goed zicht op wat er maandelijks uitgaat voor in ieder geval onze boodschappen. Dat je dan vervolgens na een rondje Ikea even 75 euro mag betalen... tja... dat is dan even niet anders en vast herkenbaar ;). Dan zijn we even lekker niet bewust en is het fijn te kunnen kopen wat we graag willen. Al moeten we dat ook weer niet iedere maand doen...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten