30 november 2012

Speculaascake met chocolade en kruidnootjes

Dit weekend vieren we sinterklaas met een deel van onze familie. Super gezellig altijd, maar daar hoort uiteraard ook wat lekkers bij. Ik maakte deze cake, hij is heerlijk en ziet er ook nog erg leuk uit. 1 nadeel.... je blijft er van eten ;)
Het recept vond ik op deze site, wel paste ik het iets naar eigen smaak aan. Super site, volledig en weer eens wat nieuwe ideeën opgedaan.


Recept Speculaascake met chocolade en kruidnootjes
1 grote cake


200 gram Roomboter (op kamertempratuur en anders even zacht laten worden in de magnetron)
150 gram Lichtbruine basterdsuiker
50 gram Kristalsuiker
1 theelepel (5ml) vanillearoma en anders een zakje vanilliesuiker
4 stuks eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
4 theelepels (20 ml) speculaaskruiden
1 theelepel kaneel
100 gram kruidnootjes

100 gram gehakte chocolade of chocolade druppels
1 snufje zout
extra nodig:
cake vorm en boter om die in te vetten
extra kruidnootjes om te versieren

Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een cakevorm in met een beetje boter.
Klop de boter samen met de basterdsuiker, kristalsuiker, vanillesuiker/aroma en een snufje zout ongeveer 15 minuten met de mixer tot een luchtige crème is ontstaan.
Klop de eieren er één voor één doorheen. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.
Voeg het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden kaneel toe aan het botermengsel. Meng dit goed door elkaar tot een mooi glad beslag.
Voeg de kruidnoten en de gehakte chocolade toe en roer met een spatel voorzichtig door het beslag. Druk in het beslag ter decoratie nog wat kruidnootjes.
Schep het beslag in de ingevette cakevorm en bak de speculaascake in ongeveer 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Mijn cakevorm was iets te klein en dus heb ik nog een kleintje cake erbij gemaakt. Leuk om aan iemand weg te geven!
Stort de cake voorzichtig op een rooster en laat hem afkoelen.

Fijne pakjesavond of een andere avond wanneer je hem eet ;).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen