17 december 2012

Kerstcake ala Ilse



Voor de kerst wilde ik graag een cake maken, omdat je deze van tevoren kunt maken, in kunt vriezen en omdat het altijd lekker is. Ik vond eigenlijk nergens wat ik zocht, maar deed wel genoeg ideeën op. Dus die heb ik gecombineerd en dit is het geworden.

Recept Kerstcake ala Ilse
180 gram boter
160 gram suiker
1 theelepel vanille aroma
3 eieren
snufje zout
300 gram bloem 
8 gram bakpoeder
snufje zout
ca. 125 ml melk
2 theelepels rum aroma
100 gram cranberries
100 gram hazelnoten
100 gram chocolade

Verwarm de oven voor op 160 graden, vet een flinke cakevorm in met boter.
Hak de chocolade fijn.
Rooster de hazelnoten in een hete droge koekenpan. Ik heb ze heel gelaten, maar je zou ze ook nog grof kunnen hakken.
Doe de cranberries in een bakje en strooi er wat bloem over heen en zorg dat ze allemaal met een laagje bloem bedekt zijn. Dit voorkomt dat ze tijdens het bakken naar de bodem van je cake zakken.
Weeg het bloem af en voeg er de suiker en bakpoeder aan toe en zet even weg.
Mix de boter met de suiker, vanille en rum aroma tot een romig massa.
Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe, voeg pas een ei toe als het vorige ei is opgenomen. Mix dan nog minimaal 5 minuten door.
Spatel de melk en het bloem-bakpoedermengsel om en om in 4 gedeelten door het beslag heen. Dus eerst wat bloem, dan melk, dan weer bloem, enz. Niet roeren, maar spatelen, zodat hij luchtig blijft.
Spatel als laatste de hazelnoten, chocolade en de cranberries erdoor.
Schep het beslag in de ingevette cakevorm.
Bak hem af in 65-75 minuten in de hete oven.

Voor het opdienen nog even bestrooien met flink wat poedersuiker en klaar!

Eet smakelijk...





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen