31 januari 2013

Appelkruimeltaart met havervlokken en amandelen


Het is alweer een tijdje geleden dat ik een appeltaart maakte. Ik vind het niet zo leuk om een appeltaart te maken, vind het wel altijd lekker. Volgens het thuisfront was het tijd om er weer eens een te bakken. Ik zou ik niet zijn als ik een gewone appeltaart (waar overigens niks mis mee is) zou bakken. Ik wilde wat nieuws proberen, want dat vind ik nou eenmaal het leukste wat er is. Dus ik ben gaan snuffelen op internet. Zag en las lekkere dingen. Dat leek me bij die taart wel lekker, bij de andere leek me de bereiding weer makkelijker. Op internet is er heeeeel veeel keuze aan appeltaart recepten, dus ik ben wel even bezig geweest. Het resultaat is heerlijk!!! Vol van smaak, de kruimellaag zoet en knapperig. Je zou hem ook als toetje kunnen eten met wat slagroom en ijs, maar met slagroom voor bij de koffie is ook niks mis mee!

Recept Appeltaart
1 taart van 26 cm dia.

Voor de bodem
125 gram boter
1 theelepel kaneel
11 gram bakpoeder
150 patentbloem
150 volkorenmeel
Vanillesuiker
Snuf zout
1 ei
140 gram witte basterdsuiker

Voor de vulling:
800 gram geschilde appels (waren er bij mij 7)
50 gram rietsuiker
100 gram ongebrande amandelen
1 theelepel kaneel

Voor de kruimellaag:
50 gram bruine basterd suiker
50 gram boter
50 gram havervlokken
25 gram volkorenmeel
Zout
Halve theelepel kaneel
15 gram amandelschaafsel

Extra nodig:
Springvorm 26 cm
Paneermeel

Verwarm de oven voor. 
Vet de vorm in en bestuif met een beetje bloem. Dat helpt straks tegen het plakken. 
Doe het volkorenmeel, tarwebloem, bakpoeder, basterdsuiker, zout, vanillesuiker en het ei in een kom. 
Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe aan je beslag. 
Kneed dit met de hand tot een samenhangend stevige deeg waar je geen stukjes boter meer in ziet. 
Bekleed de springvorm met het deeg. 
Zet de springvorm in de koelkast te rusten.

Snijd de boter in mini stukjes.
Wrijf in een kom alle ingredienten voor de kruimellaag en de boter tussen je vingers tot het lijkt op een kom met fijne (niet te kleine) broodkruimels. 

Zet het kruimelmengsel zolang in de koelkast.

Hak de amandelen grof.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. 

Klaar om de oven in te gaan.
Meng deze in een kom met de amandelen, suiker en de kaneel. 
Schud in de springvorm op de bodem een laagje paneermeel, dit zuigt het overtollige vocht op van de appels waardoor de bodem niet te nat is of aan de bodem van de springvorm vastplakt. Vul de met deeg beklede springvorm met het appelmengsel zodat het mengsel overal gelijk ligt en druk het voorzichtig aan voor de stevigheid van de taartvulling. 
Haal het kruimelmengsel uit de koelkast en verdeel het over het appelmengsel. 
Plaats de vorm op het rooster onder de middelste richel in de oven. 
Bak de taart gaar en goudbruin. 
Laat de appelkruimeltaart een uurtje in de vorm afkoelen tot deze echt stevig aan voelt en verwijder dan de springvorm. 

Klop de slagroom stijf met een beetje suiker of een zakje vanille suiker en serveer deze op je zojuist gemaakt appelkruimeltaart.


Eet smakelijk!


4 opmerkingen:

  1. Vanmorgen deze taart gebakken. Ik had nog iets beslag over en heb er nog een mini-appeltaartje bij kunnen bakken die we meteen konden voorproeven ;) Heerlijk!
    O ja, bij het beslag voor de bodem miste ik de hoeveelheid boter bij de ingrediënten.Ik heb er nu 125 gram boter aan toegevoegd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marjam
      Wat dom van me ;) heb het gelijk aangepast!
      Fijn dat ze goed gelukt zijn!
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  2. Hallo Marjan,

    Ik mis de stand van de oven of heb ik er overheen gekeken
    Ik ga hem zeker maken,groetjes Hetty Rieken

    BeantwoordenVerwijderen