25 januari 2013

Chocolade tulband met aardbeien en witte chocolade topping

We zijn hier thuis allemaal binnen 1 maand jarig. Best druk, toch wil ik altijd zelf de taarten bakken. Meestal een echte kindertaart voor de jongens, maar voor ons kan ik dan uitpakken. Voor manlief zijn verjaardag wilde ik iets maken met chocolade en aardbeien. Mijn eerste taart die ik maakte, mislukte... ai.... hij zakte in in het midden. Dat is niet fraai om je gasten voor te zetten. Ik wilde wat anders maken, maar wat... dus maar terug gegrepen op een succes recept wat ik wel vaker maak. Andere vorm, andere topping en tadaaaa...




Chocolade tulband met aardbeien en witte chocolade topping
1 taart

230 gram zachte ongezouten roomboter
230 gram zachte Mon Chou
600 gram suiker
6 grote eieren
1 theelepel vanille extract
315 gram patentbloem
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
75 gram cacao

Voor de topping:
aardbeien (maak je hem in een ander seizoen? Laat de aanbieden weg, ook zonder is hij heerlijk!)
125 g zachte roomboter
200 g witte chocolade, gesmolten en iets afgekoeld
50 ml Bailey's of chocoladlikeur
240 g poedersuiker
pure chocolade om mee te bestrooien
tulband vorm of cakevorm



Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Vet de tulband vorm in met boter.
Mix boter, roomkaas en suiker tot het een romige massa is.
Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen.
Voeg vanille extract toe.
Meng de bloem, bakpoeder, zout en cacao in een kom.
Voeg de helft van het bloemmengsel aan het beslag toe. 
Blijf goed mixen tot alles is opgenomen. 
Dan kan je de rest van het bloemmengsel erbij doen.
Mix nog een paar minuten door.
Schep het beslag in de vorm, vul hem niet meer dan 2/3e. 
Mocht je overhebben van het deeg, schep dit dan in wat muffin vormpjes (deze bak je 20-25 minuten mee met de tulband)
Bak de tulband in 60-75 minuten gaar. Hij is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt.
Laat hem 10 – 20 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster.

Als de tulband helemaal is afgekoeld, kan je hem verder afwerken.
Smelt de witte chocolade met de roomboter en likeur au bain marie. 
Als alles is gesmolten, roer je de poedersuiker erdoor heen.
Strijk de topping op de tulband. 
Schaaf wat pure chocolade boven de tulband.
Doe vlak voor het opdienen de aarbeien in het midden van de tulband.

Eet smakelijk!
Bron: Uit de keuken van Levine, recept Chocoladecake met roomkaas

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen