19 januari 2013

Ham-preisalade

Op een giantcracker
 Ik eet graag salades, alleen word ik erg verdrietig als ik lees wat er allemaal voor extra stofjes en ingredienten in zitten. Die hebben helemaal niks meer te maken met de salade. Het zit er in om het voor ons als klanten het langer houdbaar te maken, het er nog beter te laten uitzien en gewoon voor het gemak. Zijn we dat eigenlijk niet geworden? Mensen van het gemak? Is dat erg? Nee niet perse, wel als je daardoor ongezonde stoffen binnenkrijgt en als je er een beetje tijd voor vrij maakt kan je zelf de lekkerste dingen maken zonder al die onuitspreekbare ingredienten.
Daarom hebben wij de keus gemaakt om zoveel mogelijk zelf klaar te maken, dus zonder pakjes en mixjes. Elke keer als ik iets probeer is het een kwestie van proeven, proeven en nog eens proeven. Daarbij goed opletten welke smaken je wel proeft en welke niet. Aan de hand daarvan kan je er nog ingredienten aan toevoegen. Lukt mij dat dan altijd? Nee natuurlijk niet, helaas maar door dingen uit te proberen kom je een eind. Soms sta ik ook verbaasd over de simpelheid van sommige dingen, zoals deze salade. Veel lekkerder, puurder van smaak en zo gemakkelijk te maken!

Recept Ham-preisalade
1 bakje

50 gram prei
4 plakjes ham
1,5 eetlepel mayonaise
peper en zout

Snijd de prei zeer fijn.
Snijd de plakken ham in iets grover dan de prei.
Doe alles in een bakje.
Roer de mayonaise erdoor en maak op smaak met peper en zout.

Lekker op een cracker, broodje, boterham of toastje.

Eet smakelijk!

7 opmerkingen:

 1. Hallo,
  Ik las je vorige mail,waarin je vertelde over speltbroodjes.
  Nu is mijn vraag kun je me vertellen wat het verscil is tussen speltmeel en speltbloem?
  vr.gr.Ettie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi ettie
   Ik heb even een stukje hieronder voor je gekopieerd, waar het volgens mij erg duidelijk word uitgelegd.

   Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel. Alle overige vezeltjes worden er na het malen uitgezeefd, waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Bloem wordt gebruikt voor de bereiding van witbrood.
   Voor bruin brood wordt tarwemeel gebruikt waarbij de zemelen en kiemen (buitenkant korrel) gedeeltelijk zijn uitgezeefd. De kleur van "meel" is daardoor heel lichtbruin.

   Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel, de gehele tarwekorrel is vermalen en het brood bevat vaak halve en hele tarwekorrels. De kleur van "volkorenmeel" is daardoor lichtbruin. Doordat het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel zich in de buitenste laag van de korrel bevindt, is volkorenmeel het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezels.

   Meergranenbrood kan zowel van bloem als van meel of volkorenmeel gemaakt zijn.

   Voor meer uitleg over spelt kan je bv. op deze site kijken http://www.voedingswaar.nl/speltmeel.htm

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor de duidelijke uitleg.
   vr.gr.Ettie

   Verwijderen
 2. Heb je wel eens nagedacht over wat er allemaal in ham zit? Kleurstoffen, groeihormonen, antibiotica en ook houdbaarheids middelen. En de mayonaise kom zeker ook gewoon uit een pot? Lees het etiket eens zou ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste anoniem
   Ik ben blij met alle reacties op m'n blog. Ik vind het alleen jammer dat ik een wat aanvallende toon bemerk in je verhaal. Jammer!
   Het leven en dus ook een e nummer vrij leven bestaat uit keuzes maken. Ik heb inderdaad mayo uit een pot, maar dan wel een waar de minste extra stofjes in zitten. Zelf maken kan ook, maar rauwe eieren en kinderen vind ik geen fijne combi. Wat de ham betreft heb je gelijk, daar zit veel zooi in, maar ook hierin maak ik soms toch de keus om zoiets te eten. Ik wil niet dat m'n eten, m'n afgod word en ook nog 'normaal' kunnen eten.
   Dit alles heeft ook te maken met de inhoud van je portemonnee... Van daaruit kan je keuzes maken, zou graag nog veel andere dingen willen doorvoeren, maar dat gaat helaas niet
   Groetjes Ilse

   Verwijderen
 3. Ik zou door de mayonaise zure room roeren zo fifty fifty krijg je een lekkere frisse smaak.
  Maar het recept is heerlijk!!

  BeantwoordenVerwijderen