5 april 2013

Chocolade boterkoek met noten


Voor de afwisseling bakte ik dit weekend een boterkoek. Normale boterkoek hoef ik niet te maken, manlief wil eigenlijk alleen de chocolade variant, die zijn moeder altijd maakt. En ik geef hem groot gelijk, want die is ook heerlijk. Ik weet niet precies wat m'n schoonmoeder er altijd doorheen doet en toen ik ging bakken was ze helaas niet bereikbaar....
Dus zelf maar wat gegokt ;) Geloof dat 't goed gegaan is, want hij is heerlijk. In alle recepten die ik online vond ging net zoveel suiker als bloem en boter, dat vond ik iets te gortig, dus gebruikte ik een stuk minder. Ik koos ook voor donkere basterdsuiker omdat dat maakt dat hij iets donkerder word. Voor de chocolade en noten gebruikte ik een reep chocolade waar al hazelnoten in zaten. Lekker makkelijk, uiteraard kan je ook losse noten en een reep chocolade gebruiken.
Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om hem een chocolade glazuur te geven en nog wat noten erover heen te verdelen.

Recept Chocolade boterkoek met noten

250 gram roomboter
250 gram patentbloem
75 gram donkere basterdsuiker
75 gram witte basterdsuiker
1 ei + een half ei om mee te bestrijken
half zakje vanillesuiker
100 gram pure chocolade met hazelnoten
35 gram cacaopoeder
snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een boterkoekvorm in met boter.
Hak de chocolade in grove stukken.
Maak de boter in de magnetron wat zachter (ik deed 30 sec. op vol vermogen).
Doe alle ingredienten in een kom en kneed er met de mixer of de hand een kleverig deeg van.
Druk het deeg uit in de vorm, met een natte lepel krijg je de bovenkant netjes glad.
Bestrijk hem met het halve ei.
Bak hem in 30 minuten gaar in de oven.
Laat hem in de vorm afkoelen en snijd hem in punten.

Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

  1. Ohhhhhhhh slecht voor mijn lijn, maar wat ziet dat er super uit!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker slecht voor je lijn! Maar daarom maak ik zulke dingen ook alleen voor 't weekend! Zo blijft 't weekend bijzonder en extra lekker ;). De rest van de week lijn ik en gaat 't er weer vanaf! Zo blijf ik al maanden op gewicht....

      Verwijderen
  2. Het kan toch ook zonder hazelnoten hè? Gewoon pure chocolade? Ik ga vragen of mijn zoon hem zo wil bakken. Dit is een goed recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik maak net een boterkoek met cacao en noten erin. Ik wist niet dat de recept al bestond. Dus ik ben erg benieuwd ernaar. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen