23 november 2013

Bruine bonen en bruine bonensoep wecken

Er wordt hier nog druk geweckt.
Ik wil graag wecken zodat ik op andere dagen wat tijdswinst heb en ik moet zeggen daar plukken we nu al de vruchten van.
Laatst ging vriendin S. wat later naar huis, na een middagje gezellig kletsen en spelen... Geeft helemaal niks, want het was reuze gezellig. Alleen had ik nog niks aan het eten voorbereid en stond ik om 10 over half 6 te dubben wat ik nou toch snel op tafel moest toveren... Al snel begon ik te denken aan: ''dan maar een patatje halen, wel zo snel''.

Tot ik ineens aan ons overvolle schuurtje moest denken... Ik ging snel even kijken. Haalde 2 potten stoofperen en een pot aardappels. In de koelkast lag nog vlees. En zo zorgde ik dat er een voedzame, gezonde en zelf bereide maaltijd in een kwartier tijd op tafel stond :)
Dat voelde goed... we spaarde geld uit en aten toch erg gezond.
Even terug naar de bruine bonen...
Wij eten graag bruine bonen, maar ik maak ook vaak chili con carne.
Met bruine bonen uit blik is op zich niks mis, maar ik vind de gedroogde variant veel lekkerder!
Maar als je die wilt eten moet je wel goed vooruit denken omdat ze zeker 8 uur moeten weken en dan nog zeker 1,5 koken.
Als ik daar dan weer niet op tijd aan heb gedacht... zitten we toch weer aan een blik bonen.
Tijd om onze eigen bruine bonen potjes te maken.


Omdat we ook bruine bonensoep graag eten, maakte ik deze ook gelijk klaar zodat ze ook geweckt kunnen worden.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik bruine bonensoep nog niet lekker heb gekregen zonder een pakje. Dus deze soep is met een pakje op smaak gebracht.
Wel gaan er heel veel verse groentes, zoals knolselderij, peen, prei en ui. Uiteraard ook heel veel bruine bonen ;). Maar geen vlees, zodat ze niet heel lang hoeven te wecken en ik vind vlees wecken nog een beetje spannend.
Voor we de soep eten bak ik even wat spekjes uit en snijd ik een stukje rookworst in stukjes. 
Ik vulde 2 maten potjes, grote en kleintjes. 
Zo'n kleintje kan Hans dan mee nemen naar zijn werk, een paar boterhammen erbij en een klein stukje rookworst erbij... en klaar!


Nadat ik de potten en ringen erg goed schoon had gemaakt.
Vulde ik met een soort grote trechter de potten zodat de randen schoon blijven.
De bruine bonen verdeelde ik en vulde ik aan met het kook water, tot 1 cm onder de rand.
Dan de ringen op de deksel en zo op de potten.
Vastzetten met de klemmen en ze waren klaar om de ketel in te gaan.

Ik weckte de soep en bonen in 70 minuten op 90 graden!

Ik heb ook nog een handige tip voor jullie.
Ik wil graag op alles wat ons schuurtje ingaat een sticker oid plakken zodat ik weet wat en wanneer er geweckt is.
Nu zijn er stickers te koop, maar die zijn best prijzig, komen lastig los en laten lijmresten achter op het glas.
Ook heb ik al een papiertje met wat plakband vastgezet, maar het papiertje werd toch wat vochtig in de schuur.
Toen kwam ik een tip tegen om schilderstape te gebruiken.
Dat doe ik sindsdien....
echt geweldig! Het blijft goed zitten, gaat er makkelijk vanaf en laat geen resten over.
Die mooie en gezellige labels maak ik trouwens wel als ik kadootjes weggeef, maar voor ons zelf volstaat een stukje schilderstape best!

Iemand nog andere leuke tips?



9 opmerkingen:

  1. Als ik invries gebruik ik altijd een lettertang om tekst te maken. Werkt ook heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een lettertang kan inderdaad ook! Maar vind de linten daarvoor best prijzig en nu had ik voor 0,50 bij de action een hele grote rol tape ;)

      Verwijderen
  2. Bedankt voor de tip om schildersplakband te gebruiken. Handig voor in de vriezer. Ik moet toch maar eens een keer bruine bonensoep gaan proberen. Ik heb ze nog nooit op, omdat mn moeder ze niet lust en daarom aten we ze vroeger nooit. Mn moeder en oma weckte vroeger ook, met zo'n ouderwetse weckketel, die staat nu in de tuin hier, zomers met bloemen erin ;). Ik vond de sperziebonen uit de weck vroeger niet zo lekker, hoe vind jij de smaak van geweckte groenten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de vriezer gaat 't inderdaad ook heel goed! Wij vinden bruine bonensoep erg lekker, zeker als variatie op erwtensoep. Ik heb 't vroeger ook nooit gegeten omdat m'n moeder 't niet lust, maar vind ''t nu erg lekker.
      Wij hebben een nieuwerwetse ketel ;) en dat gaat erg goed. Ik van allerlei mensen om me heen dat bonen uit de weck niet te eten zijn... Dus die ga ik niet eens proberen... De rest smaakt tot nu toe goed!
      Groetjes

      Verwijderen
    2. Ik heb van de week voor het eerst bronen bonensoep gemaakt. De smaak was goed, zonder pakje. Al weet ik niet hoe het smaakt uit een pakje. Ik heb net als jou veel groentes gebruikt. Alles op smaak gebracht met wat kruidnagelpoeder, nootmuskaat, zout en een klein blikje tomatenpuree. De bonen trouwens eerst voorgekookt met een flinke schep bouillonpoeder (ideaal dat spul....)

      Verwijderen
  3. Lekker! deze soep maak ik ook altijd zelf. Maar wecken? Nee, daar begin ik niet aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Of je het gelooft of niet...
    ik gebruik OOK heel vaak schilderstape op mijn WECKPOTTEN!
    Leuk om te lezen zeg..
    Hi Hi...

    Wat een goed plan om BRUINE BONEN te wecken,
    dat heb ik nog niet eerder gedaan.
    Weer een heerlijk blogje :-)
    Voor mij is dit soort huisvlijt altijd weer zo genieten :-)

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik print leuke etiketten uit op A4-tjes. Knip ze op maat en plak ze vast met melk! Blijf heel goed zitten en gaat er met water nog makkelijker af.
    Groetjes Marian.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan inderdaad! Dit werkt voor mij ook best en lekker makkelijk ;)

      Verwijderen