25 november 2013

Home Made: Pepernoten




Pepernoten.....
oh hier zijn ze er dol op
mij doe je er niet zo'n plezier mee...
maar m'n mannen...
oei oei bijna gevaarlijk om zo'n zak te kopen.

Daarom wilde ik graag zelf pepernoten kunnen maken.
Zodat ik precies weet wat er in zit en zodat ze zo gezond mogelijk kunnen snoepen!

Nou dat is gelukt hoor!
Deze pepernoten heb ik gemaakt van volkorenmeel en van roggemeel.
Je kan ze ook van tarwebloem alleen maken, alleen dat vind ik niet gezond genoeg.
Dit recept is ook erg geschikt om van speltmeel te maken of speltmeel en speltbloem gecombineerd.
Er gaat erg veel honing in, dit zou je evt naar smaak wat kunnen verminderen. Als je honing gebruikt neem dan koudgeslingerde honing en het liefst biologisch. 
Deze honing heeft nog de meeste goede stoffen en daarbij zijn de bijen niet bij gevoerd met suikerwater.

Recept Home Made: Pepenoten
pot vol!

500 gram volkorenmeel
200 gram roggemeel
100-110 ml karnemelk
halve eetlepel backing soda
1 ei
225 gram honing
snuf zout
1,5 eetlepel anijszaad

Roer alle ingredienten door elkaar en voeg als het niet meer te roeren een klein scheutje extra melk toe.
Dek het deeg af met een stuk plasticfolie en zet dit weg bij kamertempratuur voor 12-20 uur.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Kneed je het deeg door en maak je er lange rollen van.
Deze moeten net zo dik zijn als je vingers.


Snijd stukjes af, van ongeveer 1-1,5 cm af en leg deze naast elkaar op de bakplaat. (mogen elkaar evt raken).
Bak de pepernoten 8-10 minuten in de hete oven. 



Ze zijn dan nog niet taai en licht van kleur (als ze erg bruin zijn, zijn ze erg droog)
Maak ze dan los van elkaar.


En nu.... 
laat Sinterklaas maar komen...
wij kunnen verantwoord snoepen :)



2 opmerkingen:

  1. Ooo... ik ruik ze al!
    Alleen daarvoor al :-)
    Wat een SCHITTEREND RECEPT weer!
    DANKJEWEL lieve Ilse.

    Een fijne avond,
    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen