21 november 2013

Vanille extract zelf maken


Vanille extract kom je in veel recepten tegen, maar is in de winkel erggggg duur.
Ik gebruik dan vaak vanille essence of vanille suiker, maar volgens de berichten is extract vele malen lekkerder...
Al tijden geleden kocht ik 2 vanille stokjes, maar vond het iedere keer zonde (wat tja die dingen zijn niet goedkoop)... Dom dom dom want nu lagen ze al best al wel een hele tijd ouder te worden in de kast.
Ik kwam een recept tegen en dacht zo kan ik zo lang mogelijk genieten van die verse stokjes genieten. Dus ik ging zelf aan de slag.
Hans krijgt via zijn werk geregeld drank... en vaak wodka.. en laat dat nou het belangrijkste ingrediënt zijn in de extract. Wodka is ook niet heel goedkoop, maar in dit geval gratis :) Is het toch nog ergens goed voor.


Het maken van extract is heel simpel maar kost wel 8 weken.
Hou voor per 200 ml wodka, 2-3 vanille stokjes aan.
Deze stokjes snijd je overdwars open en doe je in het flesje wodka.
Je draait het flesje dicht en zet dit donker en koud weg.
Schud iedere week een paar keer met het flesje en na 8 weken is je extract klaar voor gebruik.
Je kan het flesje steeds weer aanvullen met nieuw wodka en evt. wat nieuwe stokjes.

Succes ermee!

Het extract na 3 weken

8 opmerkingen:

  1. Yes, Yes, Yes...
    :-) :-) :-)
    Dit staat ook al jaaaren bij mij op de planning om zelf eens te maken!
    Wat leuk dat jij dit nu eens haarfijn uitlegt allemaal.
    Een leuk projectje lieve Ilse!
    Ik hoop dat de smaak van jouw huisgemaakte goedje alles zal overtreffen :-)

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig dat dit ook op jouw lijstje staat ;)
      Zo wik ik ook nog zelf vanillesuiker maken...
      Kan niet wachten tot ik 't kan gebruiken.
      Wil binnenkort ook andere extracten gaan maken!

      Verwijderen
  2. Kan je het ook met andere sterke drank (bv jenever) maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar 't schijnt goed te kunnen met alcohol met een alcoholpercentage van minimaal 40% las ik laatst ergens. Volgens mij is jenever of bv brandewijn dat ook!
      Ben benieuwd if 't lukt! Groetjes Ilse

      Verwijderen
  3. koud wegzetten.. koelkast koud?
    Anders zou ik het niet weten...
    Waar zette jij het?
    Ik heb namelijk 2 vanille stokjes gekocht, en we hebben hier jenever liggen. Daar ga ik het mee proberen te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee niet koelkast koud, schuur koud kan, of donker keukenkastje koud... Zoiets!
      Succes met maken!
      Liefs Ilse

      Verwijderen
    2. Dank je. Dan zetten we het donker keukenkastje koud...
      Ik ben benieuwd naar de smaak.

      Verwijderen
  4. Ik maak elke maand zelf vanille-extract omdat ik het heel veel gebruik. Wat ik nu doe is gemalen vanillestokjes kopen en die in een zakflesje wodka stoppen en schudden en je vanille-extract is gelijk klaar, wel elke keer voor gebruik flink schudden!

    BeantwoordenVerwijderen