12 december 2013

Volkoren speculaas


Als ik deze speculaas bak moet ik snel zijn om nog een foto te kunnen maken... 
Dat lukt dus niet altijd ;)
Hierboven een foto van de ongebakken variant, maar helaas heb ik nog geen goede foto kunnen maken van het eindresultaat.
Vooral Hans is dol op speculaas en vooral speculaasbrokken, van die dikke stukken met grote noten erop...

Alleen zoals met alles wat je in de winkel koopt... het staat stijf van de e-nummers, suiker en tarwebloem. Graag wil ik proberen zulke dingen te vervangen door iets wat zelf te maken is en dat doe ik dan graag met volkorenmeel. Een stuk beter voor je darmen en je energie nivo. Ik vond dit recept bij Jacoline van Gezond leven van Jacoline.

Zij maakt veel dingen van speltbloem, zo ook deze brokken. Ik wilde ze niet van witbloem maken (spelt heb ik niet in huis), dus koos ik voor volkorenmeel. Jacoline gebruik ook palmsuiker, ook dat heb ik niet in huis. Ik koos voor 50 gram oerzoet en 40 gram 'normale' suiker (je kan ook alleen normale suiker gebruiken) Goede keus...want het valt goed in de smaak.

We merken goed dat we anders zijn gaan eten. Alles hoeft niet meer zo zoet en de volkoren smaak en textuur is gewoon normaal voor ons. Mmmm wat fijn om zo gezond te kunnen snoepen.


Verschillen in zoetmakers...
Er zijn zoveel verschillende zoetmakers.
Stevia, palmsuiker, honing, warm/koud geslingerd, oerzoet, suiker, kokosbloesem suiker....
Tja wat moet je daarin nu kiezen..
Ik vind het een lastige keuze, want aan alles hangt een prijskaartje en het lijkt wel dat hoe gezonder het word hoe duurder het word.
Wij hebben er voor gekozen om normale suiker te gebruiken.

Alleen proberen we alles zelf te maken zodat we zelf bepalen hoeveel erin gaat.
Daarbij komt ook dat we weinig producten gebruiken waar suiker in zit.
Door de weeks krijgen de jongens 's middags een snoepje en/of een koekje.
Toetjes eten we max. 3 dagen per week.
In het weekend bak ik altijd een taart of cake en daar zit dan wat meer suiker in.
Wij maar ook de jongens drinken veel thee en water. De siroop heb ik ook zelf gemaakt en zit veel minder suiker in dan die ik in de winkel zou kopen. Dus als ze eens een sapje drinken vind ik dat te verwaarlozen. 

Er zijn veel anderen die er voor kiezen om andere suiker vervangers te gebruiken en de normale suiker helemaal uit te bannen. Ook zeker niks mis mee...
Voor ons is het al een groot gewin, dat we alles zelf maken en dus zo veel mogelijk suiker mijden. Wat we dan wel binnen krijgen nemen we voor lief...
Net als met alcohol, suiker met mate...

Hoe gaan jullie met suiker gebruik om?
Welke keuzes maken jullie en waarom?

11 opmerkingen:

 1. Wat een fijn leerzaam blogje :-)
  En de speculaas ziet er ongebakken ook al verrukkelijk uit!

  Wij hebben geen suiker in de koffie/thee,
  drinken bijna de hele dag gewoon water.
  Dus geen frisdrank of sap.
  Ik kook, wat het warme eten betreft vrij puur dus ook geen pakjes en zakjes.
  Maar in daar tegenover staat wel eens een lekker zoet koekje,
  of een taart gewoon met suiker.
  Daar genieten wij dan ook dubbel van.
  Veelal minder ik de hoeveelheid suiker in bakrecepten
  Zo blijft het ook een beetje in balans.
  Ik ben ooit gaan bakken met vloeibare STEVIA maar dat doe ik nooit meer.
  Het was naar ons idee echt niet lekker.
  Te bitter en een soort wrange nasmaak.

  LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat lijkt mij heerlijke speculaas, ga ik zeker eens proberen!

  De laatste tijd let ik noodgedwongen op wat, hoe en hoeveel we eten. Sinds het laatste driekwart jaar begint mijn jongste dochter (10 jaar) erg te groeien (niet alleen in de lengte helaas). Ze heeft het zelf ook in de gaten en vindt het níet leuk. Het zit hier en daar in de familie. Wij leggen er nu de nadruk op dat we gezond willen eten, want dat is goed voor allemaal. Ik heb een probleemhuid (eczeem), mijn man's cholesterol is wat aan de hoge kant. Hopenlijk gaat ze zich dan niet op haar gewicht focussen.
  Wat je schrijft over veel water en thee drinken, herken ik. Ik ben heel blij dat ik ze eerder al geleerd heb thee zonder suiker te drinken. Toen mopperden ze, nu vinden ze het normaal én lekker. Ik dring nu het aantal tussendoortjes terug. Als ze wat extra's willen, mogen ze fruit pakken. En ik maak zoveel mogelijk zelf. Ik heb griesmeelpap gemaakt, met de helft suiker, 1 zakje vanillesuiker en een scheut agavesiroop erbij. En dat wat zoet genoeg!

  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er heerlijk uit! Komt je chocola binnenkort ook op je blog (die van sinterklaas)?
  Ik gebruik meestal in bakproducten oerzoet i.p.v. suiker. Dat is wat goedkoper als palmsuiker, het is ongeraffineerd, maar je bloedsuiker kan er wel van schommelen en palmsuiker/kokosbloemsuiker niet. Of ik gebruik een combi met honing om te zoeten. We drinken meest water en thee. Mn man nog weleens eens cola of een biertje of koffie met gewone suiker. Verder kook ik zonder pakjes en zakjes en maak bijna alle andere dingen zelf, dus dan gebruik je verder bijna geen suiker. 1x in de week iets van een ontbijtkoek ofzo en het weekend soms iets anders lekkers. Leuk om te te lezen hoe iedereen het op zijn manier invult.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ook oerzoet liggen, maar is inderdaad nog niet ideaal... En toch is 't een stuk duurder, vandaar dat we 't niet veel gebruiken.
   De chocolade komt er zeker op.... Alleen ik loop nu op m'n werk Eem beetje over (bloemist in een supermarkt) em draai veel overuren. Alles wat ik nu publiceer stond al klaar ;). Dus in 't nieuwe jaar... Beloof ik dat hij erop komt!
   Liefs Ilse

   Verwijderen
  2. Ik gebruik altijd minder in een recept omdat het behoorlijk zoet is. Bijvoorbeeld bij 75 gram 50 gram. Het is inderdaad duurder. Palmsuiker is ook weer duurder geworden omdat er veel vraag naar is op het moment, dit geld ook voor speltmeel hoorde ik vandaag.
   Bij ons word het volgende week ook druk op het werk ;).
   Wat leuk dat je als bloemiste werkt, ik heb ruim een jaar in een bloemisterij gewerkt. Nu hobby ik thuis nog wel eens, bloemstukjes/ kransen maken. En tuinieren vind ik erg leuk,

   Groetjes Anita

   Verwijderen
 4. Ik snap je keuze om "gewoon" te bakken met standaard suiker. Zelf probeer ik wel zoveel mogelijk met alternatieven te bakken. Toen ik als experiment ging stoppen met suiker eten merkte ik dat ik best een gevoelige bloedsuikerspiegel heb. Dus voor mij werkt palmsuiker/agavesiroop wel beter. Met stevia bakken is hier ook geen succes. We vinden allebei de smaak van stevia niet zo geweldig. En het doet helemaal niks in baksels.

  Voor mijn man en zoontje zou ik best met gewone suiker willen bakken. Die hebben (iig mijn man niet) geen gevoelige bloedsuikerspiegel. Maar ja, dan hebben we helemaal zoveel in huis. Dus zij eten gewoon met mij mee.

  Van hen hoeft het ook allemaal niet zo zoet. Fabriekskoekjes/snoepjes vinden we eigenlijk steeds minder lekker (ik eet het ook niet meer).

  Wel jammer dat de alternatieve suikers een stuk duurder zijn. Gelukkig gebruik ik wel veel minder. En niet altijd even gemakkelijk te vinden in de winkels.

  Ik probeer nu van alles uit! En kijk hoe mijn lijf daarop reageert. Dat zal ook van persoon tot persoon verschillen. Zelf vind ik het fijnste dat ik nu veel meer energie heb nu ik gewone suiker laat staan!

  Heel leuk om je blog te lezen met ideetjes! Misschien maak ik binnenkort deze speculaas, maar dan met spelt (ik reageer ook niet zo fijn op tarwe heb ik gemerkt...) en met palmsuiker oid?

  Groetjes mevr. Gewoontjes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi omtrent lezen hoe je je eigen manier hierin hebt gevonden. Ik heb juist ontdekt dat ik juist geen gevoelige bloedsuikerspiegel heb. Handig, maar aan de andere kant ook erg gevaarlijk ;)
   Agave siroop heb ik ook veel negatieve voorbij van zien komen. Dat dat nu ook weer vaak niet helemaal oke is.
   'T orginele recept van jacoline is idd met palmsuiker en spelt. Ook vast heerlijk ;)
   Succes met alles uitzoeken en uitvinden
   Liefs Ilse

   Verwijderen
  2. Dat over agave siroop heb ik ook gelezen. Maar ja, je moet keuzes maken. Ik gebruik het niet te veel.
   Als ik alle tips uitvoer die ik op internet lees... dan mag je volgens mij niks meer eten ;). Haha, dat lijkt me ook niet zo gezond. Ik probeer nu vooral goed naar mijn eigen lichaam te luisteren. En ik merk dat dat het beste gaat zonder suiker, en zonder een al te veel schommelende bloedsuikerspiegel. Ik blijf je blog met veel plezier lezen!

   Verwijderen
 5. Ik let niet op suikers met bakken. Mijn kinderen eten niet bijzonder veel snoep en koekjes. Dus als ik dan wat lekker maak gebruik ik gewoon de suiker die aangegeven staat in het recept. Morgen of vanavond plaats ik een recept over havermout-truffels uit de jaren 50. Ik moest poedersuiker gebruiken en dat deed ik. Ik zeg erbij dat mijn kinderen eerder ondergewicht hebben dan overgewicht. Ikzelf let op wat ik eet. Niet teveel zoet per etmaal. Gewoon een beetje spreiden wat je eet en bewust leven maakt dat mijn bloedspiegel in evenwicht blijft. Hoop ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zag je recept voorbij komen en ziet er idd heerlijk uit en in sommige recepten kan je niet anders. In bv een cake kan je makkelijk de suiker halveren... Maar zo'n recept als jouw truffels, dat zal niet gaan. Je zou wel zelf poedersuiker kunnen maken van palmsuiker, maar is ook weer zo'n werk ;)
   M'n kids hebben inderdaad ook eerder ondergewicht, maar dat vond ik voor mezelf geen reden om ze dan maar wel veel sluiers voor te zetten. Hoop dat ze op deze manier leren dat minder zoet ook lekker is en een gezonde leefstijl als basis leren kennen.
   Ook m'n man en ik hadden ook zeker geen overgewicht, maar helaas hebben we 't op een gegeven moment toch zelf veroorzaakt :(
   Voor mij genoeg reden om zo wijs mogelijk met suiker om te gaan.
   Liefs Ilse

   Verwijderen
 6. Oh dat moet vast heerlijk smaken. Dankjewel voor het recept. Ik ga het zeker proberen.

  BeantwoordenVerwijderen