25 februari 2014

Brood met een kaneelspiraal

Brood met kaneel...
mmm wat is dat lekker, zeker als het net warm uit de oven komt.
Ik zal laatst een prachtig brood voorbij komen met een mooie spiraal...
Dat wilde ik ook maken!
Heerlijk en mooi leek het me...
en nou dat is het geworden.
Ik wist niet zeker of m'n volgers blij werden van nog een brood recept en dus vroeg ik het op m'n Facebook pagina...
Oeii... dat was een domme vraag...


Dus bij deze het beloofde recept..
het is wel een (spelt) witbrood en er zit wat suiker in....
dus ik zou zeggen, 
eten met mate...
als dat lukt ;)


Recept Brood met een kaneelspiraal
1 brood

600 gram tarwe of speltbloem (ik nam spelt, maar niet iedereen gebruikt dat of kan er makkelijk aan komen, dus tarwebloem kan ook makkelijk, heeft alleen een ander effect op je Glycemische Index)
8 gram gist
10 gram suiker
35 gram roomboter
1 ei
150 gram water
160 gram karnemelk
12 gram zout
voor de spiraal: kaneel en suiker

Doe de bloem, melk, water, suiker, ei, gist, het water en zachte boter in een mengmachine of in een broodbakmachine. 
Voeg na 5 minuten kneden het zout toe.
Totaal moet het ongeveer 15 minuten kneden.
Haal het deeg uit de machine, doe het deeg over in een ingevette kom en zet het afgedekt weg om in 1 uur te rijzen. 
Vet een broodbakvorm in met wat olie.
Het is goed als je erin prikt met je vinger en je vinger blijft in het deeg staan.
Stort het deeg op je aanrecht, dek het af en laat het 20 minuten rusten.
Rol het deeg uit tot een grote langwerpige plak.
Vouw in 3 delen dicht, zoals een brief en duw de naden goed dicht.
Rol het weer uit tot een grote langwerpige lap.


Bestrooi deze grote lap uit met flink veel kaneel (echt heel flink ;)...)en een beetje suiker naar smaak.

Rol vanaf het begin het brood op.


Duw de naden goed dicht en druk de zijkanten ook dicht.


Leg hem in het bakblik met de naad naar onderen en laat hem afgedekt nog 45 minuten rijzen.
Verwarm tijdens deze 2e rijs de oven voor op 220 graden.
Snijd het brood diep (ongeveer 1 cm) in met een scherp mesje, voor je het in de oven zet.




Bak het brood 15 minuten en draai dan de oven terug naar 200 graden en bak hem nog 20-25 minuten.
Hou het brood wel in de gaten, hij kan snel donker worden, dek hem dan af met bakpapier of wat aluminiumfolie.
Stort het deeg op een rooster en laat afkoelen. 

Snijd hem aan en ....

...geniet ervan met een likje boter erop!







1 opmerking: