24 februari 2014

Vervanger voor de "gezonde" verpakte schoolkoek?!

Al tijden ben ik opzoek naar een eigen gemaakte variant van liga...
of een ander merk voorverpakte koek
Bij de jongens op school wordt er 's ochtends altijd fruit gegeten.
Koek mag, maar dan moet 't wel een gezonde koek zijn...
een tijdje geleden stond er dus in een berichtje van school dat ze daarmee dus producten als
liga, ontbijtkoek, sultana's en eierkoeken bedoelen...
Laten we het er maar ophouden dat we op dat vlak van mening verschillen.
Onze jongens krijgen alle dagen fruit mee, behalve op woensdag 
dan krijgen ze een koek mee.
Vaak is dat een eigen gemaakte volkoren koek.


Maar ik was opzoek naar iets anders...
Ik geloof dat ik het gevonden heb!

Ze vonden het hier in ieder geval erg lekker, 
het nadeel van deze koekjes is dat ze wat sneller taai/oud worden, 
maar ook daar is een oplossing voor
je kunt ze invriezen!


In het recept gebruik ik appelstroop, de appelstroop die ik gebruik zijn geen extra suikers toegevoegd en kocht ik tijdends de Hollandse weken bij de Lidl. Dus hou hun folder eens in de gaten als je deze appelstroop ook zou willen hebben.

Recept Gezonde schoolkoeken
20 stuks

10 gram palmsuiker
50 gram appelstroop
2 appels
50 gram havermout
30 gram havervlokken
100 gram volkorenmeel
2 eetlepels lijnzaad en wat water
1 eetlepel bakpoeder
flinke theelepel kaneel
snuf zout

optioneel
25 gram extra pure chocolade druppels/stukjes
krenten/rozijnen/cranberry's/abrikozen/dadels/pruimen

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe het lijnzaad met 2 eetlepels water in een kommetje en zet het even weg.
Haal de klokhuizen uit de appels en rasp deze.
Doe alle ingredienten in een kom en voeg ook het geweekte lijnzaad toe.
Als je wat groter gedroogd fruit gebruikt, hak dit dan zo fijn mogelijk.
Roer alles goed door, je hebt nu een erg plakkerig deeg.
Ik schepte met een ijsschep (met zo'n veer) bolletjes op de bakplaat en duwde deze even plat.


Scheelt weer vieze handen :)....erg onhandige combi vieze koekjes handen en kinderen met de vraag of je bv 2 blokjes lego van elkaar kan afhalen...en zulke belangrijke zaken kunnen natuurlijk nooit wachten ;)


Bak de koekjes in 2 partijen in 15-18 minuten gaar, draai halverwege de koekjes om met een bakspatel.

Eet smakelijk!




9 opmerkingen:

  1. Wat een leuk en goed idee! Ik ga ze ook proberen voor de kids!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een geweldig alternatief. Dank je wel voor het delen!!
    Groetjes
    Wil

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eindelijk eens een goed gezond recept om van te snoepen.....Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er goed en lekker uit!
    Hey, havermout en havervlokken.. is dat nou vrijwel hetzelfde? Ik las dat alleen de grootte verschilt, maar dat het verder hetzelfde is. Klopt dat?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier SMUL ik echt van,
    zo'n overheerlijk ILSE-RECEPT!
    Wat geweldig vindingrijk gevonden :-)
    Complimenten!

    Ik ga ze voorzeker ook eens maken :-)
    DANKJEWEL!

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ben benieuwd naar jullie mening!
    Havervlokken en Havermout is idd het zelfde alleen is havermout kleiner geknipt en heeft daardoor een kortere tijd nodig om te garen. Havervlokken zorgen vaak voor wat meer crunch in een koekje of gerecht, waar havermout meer opgaat in het geheel.
    Kan je daar wat mee?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. lekker kan je de palmsuiker weglaten/vervangen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan je 't beste uitproberen. Je kan 't natuurlijk vervangen door normale suiker vervangen. Ben benieuwd hoe 't uitpakt!
      Groetjes Ilse

      Verwijderen