3 februari 2014

Chocolade pudding

Pudding en chocolade...
mmmm erg lekker...
maar als je een pot haalt van het bekende merk, zit er veel troep en suiker in 
soms kocht ik ze wel voor in het weekend, 
maar eigenlijk wilde ik dat niet meer en 
ging afgelopen weekend opzoek naar een geschikt recept.

Dat vond ik en paste ik aan (schrapte de helft suiker en nog wat andere dingen) en zo maakte ik mijn eerste pudding, 
zonder pakje, zonder zakje en uiteraard niet zelf gekocht!
Het is een stevige pudding geworden die je echt in pudding vormen kan maken en daarna kan storten en nog verder kan versieren.


Graag wil ik het recept met jullie delen, ik heb 3 originele pudding vormen. 
2 komen er uit de kast van mijn moeder, thanks mam!
De andere (de rode hier op de foto) heb ik gekocht bij de kringloop,
ik kocht hem omdat hij zo'n echt mona vorm heeft :)
Dat vond ik zo leuk en voor 50 cent, kon ik hem niet laten staan.
Terug naar het recept...

Recept Chocolade pudding
1 liter

1 liter melk
2 eieren
75 gram maizena
75 gram cacao poeder
60 gram suiker, ik nam ook nog een deel vanillesuiker
flinke puddingvorm voor een ruime liter of 2 kleinere of gewoon voor genoeg schaaltjes zodat iedereen z'n eigen schaaltje heeft

Breng 800 ml melk aan de kook.
Doe alle andere ingredienten in een kom en klop deze zodat ze goed gemengd zijn.
Als de melk bijna kookt, giet dan een flink deel warme melk bij het cacao mengsel en roer dit met een garde goed door.
Voeg het cacao-melkmengsel, toe aan de rest van de warme melk en breng het geheel aan de kook. (zet de kom apart die heb je nog nodig)
Blijf met de garde goed roeren, tot hij indikt.
Laat het geheel 1 minuutje doorkoken onder continu roeren.
Zet een zeef op de kom (die je nog bewaard hebt) en schenk/schep de pudding door de zeef. 
Druk evt klontjes kapot.
Spoel je pudding vormen om met water en verdeel de pudding over de vormen.
Laat hem minimaal 1 uur buiten de koelkast afkoelen en zet hem daarna weg in de koelkast om op te stijven. 


De dag erna aten wij hem en konden we hem makkelijk storten.
Hier kunnen wij makkelijk 2-3 dagen van eten, want hij is erg machtig.

Nou vraag ik me af hoe jullie pudding eten?
Met een lepel waarschijnlijk ;)
Vroeger bij mij thuis waren we gewend om een pudding te storten en
daar met z'n drieën op aan te vallen ;)
Uiteraard was het altijd feest als ik een stukje van m'n vader z'n lepel af kon pikken
Toen ik de eerste keer in ons trouwen op deze manier pudding serveerde...
werd ik gek aangekeken en werd er gewacht op schaaltjes...
hihih die kwamen niet.
Later toen m'n lieve zwager bij ons kwam eten, gebeurde precies hetzelfde...
Blijkbaar een rare gewoonte, die we nu hier thuis ook hanteren.... Ideaal
scheelt vaat en die strijd om een toetje vind ik wel grappig
Dus daarom.. 
Hoe eten jullie je pudding???

13 opmerkingen:

  1. kan het ook met rijstmelk of andere melk?
    bedankt voor je recepten

    Grt, Lisette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi lisette,
      Bedankt voor je reactie en ik vermoed dat 't ook met rijstemelk kan. Heb er zelf geen ervaring, mee maar van wat ik heb gelezen, moet 't wel kunnen. Gewoon uitproberen joh
      Liefs Ilse

      Verwijderen
  2. Hoi Suzanne
    Grappig he dat aanvallen ;)
    Stevia heb ik nog nooit gebruikt juist ivm 't bittere wat ik van iedereen hoorde. Palmsuiker heb ik wel staan, ook oerzoet staat in m'n kast, maar beide vind ik niet echt lekker. Palmsuiker heeft ook een eigen smaak, die je terug proeft in t gerecht. Een beetje bastogne achtig, kan 't niet echt uitleggen. Bij bv koekjes of cake kan 't wel, maar bij pudding, neutrale koekjes of taarten, vind ik 't niet smaken.
    Wel is palmsuiker gezonder, heeft minder invloed op je GI.
    Ik gebruik inderdaad minder suiker dan in de meeste recepten. Sowieso halveer ik standaard de suiker uit een ander recept en soms laat ik nog meer weg.
    Ook hebben wij hier iets minder last van die bloedsuiker schommelingen. En ik ben van mening als je suiker met mate gebruikt, het ook wel kan. Er zijn dagen hier dat er helemaal niks genuttigd word waar suiker in zit... Dus ach zo'n toetje als dit...dat vinden wij dan verwaarloosbaar. Er zit 60 gram suiker in, we hebben ze in 2 dagen opgegeten. En eigenlijk was het voor de kids te veel. Dus je zou er 10 porties van kunnen eten ipv 8. Als je die 60 deelt door 8 (of zelfs 10), is 7,5 gram (of zelfs maar 6 gram). De pakken uit de winkel bevatten veeeeeel meer. Zeker als we die dag al geen enorme hoeveelheden suiker naar binnen hebben gewerkt, vind ik het oke.
    Ga straks een ander experiment doen.... Gebaseerd op een recept van jou :)
    Liefs Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoihoi!
    Ja, t liefst gewoon met z'n allen van 1 bord de pudding eten en dan hem zo lang mogelijk proberen te laten staan. Bij wie hij omvalt, heeft verloren. Niet dat er een sanctie op staat, maar toch :)
    Heerlijk!
    Zou deze pudding ook zonder eieren te maken zijn?
    Liefs
    Jorine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Jorine,
      wat leuk dat jullie dit ook zo aten en idd, zo lang mogelijk laten staan is ook een sport!
      het is vast zonder eieren te maken, alleen zal je meer maizena moeten gebruiken en geen idee hoe het recept er dan uit komt te zien. De eieren zorgen ook voor een stukje stevigheid en luchtigheid.
      Liefs Ilse

      Verwijderen
  4. nou das ook toevallig wij eten hier ook de pudding uit 1 schaal dat is veel leuker en lijkt het net of ie net iets lekkerderder is
    ik ga die van jouw vanavond uit proberen
    gr Linda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben benieuwd of hij gelukt is en of je hem ook zo lekker vind ;)
      Liefs Ilse

      Verwijderen
  5. Klinkt verrukkelijk :-) Mijn man is alleen niet zo dol op chocolade toetjes. We eten alleen soms in het weekend een toetje, meestal griesmeel pudding. Maar ik ga deze toch een keer maken, en als hij het niet lust.. Dan heb ik de volgende dag lekker nog! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer voor je man ;) Maak je voor hem griesmeel en voor jezelf deze... hebben jullie allebei dubbel en lekker!
      Liefs Ilse

      Verwijderen
  6. Haha! Wat leuk, jullie eten pudding op z'n ethiopisch! Mijn man is daar geboren en daar eet iedereen uit één schaal. Gewoon met de vingers (wel netjes schoon natuurlijk), en ieder zijn deel van de schaal. Mijn man vertelde dat ze vroeger als kinderen samen een aparte schaal voorgeschoteld kregen en hij dan snel op het deel van zijn broer spuugde (!), zodat die dat niet meer wilde eten..zo had hijzelf meer.. Kom daar hier in nederland maar eens om, hier is het vechten met kids om de borden leeg te eten. (de kleintjes althans, de pubers eten alles en altijd alles op).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahah we zijn toch echt heel erg blank ;)
      Leuk die geschiedenis en gebruiken van een ander land!
      Bedankt voor 't delen
      Liefs Ilse

      Verwijderen
  7. Bij ons thuis moest je je bord goed schoon schrapen (alleen bij aard, gr, vl)
    De pudding kwam gewoon in porties op het bord.
    De chocoladevla kregen we wel in schaaltjes. Waarschijnlijk omdat het de ene keer pudding was en de andere keer echt vla.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zulke verhalen heb ik wel eens vaker gehoord, maar ieeeuuww... Dan moet je je bord wel heel goed schoon eten zeggen...
      Volgens mij is 't iets van 't platteland, klopt dat?
      Liefs Ilse

      Verwijderen