15 februari 2014

Vakantietip 1: Klei zelf maken

Ik ben dol op nieuwe dingen uitproberen en maken, dat wisten jullie al ;). Nu kwam ik op pintrest verschillende recepten tegen voor zelf klei maken...Dat leek me wel wat! Onze jongste kleit (wat een raar woord eigenlijk) erg graag. Alleen na enkele weken hebben we een bruine/grijze massa... opzich niet erg, maar soms willen ze toch wel graag nieuwe kleurtjes hebben. Ik schrik altijd weer van de prijs van klei...poefff en dat is dan zo weer zo'n grijze massa..

Ik ging dus proberen, met diverse recepten... de eerste recepten mislukten compleet, maar daarna vond ik er een paar die wel voldeden, met nog wat aanpassingen werd het m'n eigen ding.

Ideaal, niet duur en niet giftig...
Je zou het bij wijze van kunnen eten, nu is het natuurlijk niet aan te moedigen dat ze zulke dingen eten. Zeker omdat veel andere klei absoluut niet eetbaar is, maar mochten ze wat binnen krijgen is er geen man of kind over boord ;)

Dit is ook erg leuk om samen met de kinderen te doen bv tijdens de vakantie.
Ze leren er best veel van, door het afwegen en hoe de structuur veranderd door het te verhitten en het scheelt ook voor jezelf qua roeren ;)

In veel recepten kwam ik kleurstof tegen, dit heb ik niet in de kast staan en wilde het voor dit experiment niet speciaal gaan kopen. Mocht je wel kleurstof willen gebruiken, voeg dit dan druppelsgewijs toe. Ook kan je ervoor kiezen om enkele druppels geurolie toe te voegen. 

Ik kleurde de klei met het kookvocht van krootjes, kook je je krootjes niet zelf, dan zou je ook het vocht kunnen gebruiken wat in de verpakking zit. Ook kleurde ik de klei met water waar ik gekneusde bladeren van de rode kool in heb laten weken, die anders toch de prullenbak ingingen. Door de bladeren te kneuzen en tussen door er flink in te knijpen, krijg je een intensere kleur. Wel eerst even door een vergiet of zeef doen voor je het gebruikt.Ook zou je kruiden toe kunnen voegen voor de kleur, ik las ergens dat ze kerriepoeder toevoegde voor geel... Ik deed in de neutrale witte wat glitters. Let hier dan wel mee op voor kleintjes, want glitters zijn uiteraard niet te eten ;)

Recept Klei

250 gram bloem
100 gram zout
230-250 gram water of gekleurd water (zie hierboven)
2 eetlepels olie
1 theelepel citroensap
evt voedingskleurstof
evt glitters of kleine stukjes foam
evt geurolie

Doe alle ingredienten behalve de evt kleurstof in een pan en roer dit goed door.
Zorg dat je geen klontjes meer hebt. 


Qua vloeistof moet je even kijken hoeveel je nodig hebt, wat ze qua vloeistof opnemen verschilt nogal eens.
Zet de pan op een zacht vuurtje en blijf goed roeren.
Het zal steeds dikker worden, voeg dan evt wat druppels kleurstof toe, maar blijf roeren.
Als het heel zwaar wordt ben je er bijna...hoef je straks niet meer naar de sportschool


Laat de deegklomp nog in de pan op zacht vuur en draai hem om zodat hij zo veel mogelijk vocht verliest, maar uiteraard niet verbrand.
Haal hem dan uit de pan en laat het afkoelen.
Kneed even door, mocht het te stevig zijn voeg dan een klein beetje water toe.
Is het te dun, (dan volgende keer langer in de pan laten), maar voeg dan voor nu wat bloem toe en kneed dat er goed door heen. 
Nu kan je ook dingen zoals glitters toevoegen of stukjes foam.Verpak de klei in zakken of in potjes en je kunt ze het beste bewaren in de koelkast... doe je dat niet dan is het net als bij mij de volgende dag onbruikbaar door dat het te plakkerig was, maar in de koelkast gaat het goed.


Veel speelplezier...


3 opmerkingen:

 1. GEWELDIG LEUK!!!
  Heerlijk crea,
  ook voor grote mensen :-)
  Geniet ervan lieve Ilse!!!

  LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahha Suzanne ik zie je volgende week al stiekem dit maken ;)... maar zeker ook volwassenen mogen kleien hoor ;)

   Verwijderen