Als je stoofperen kookt blijf je altijd zitten met een pan vol sap.
Deze gooide ik altijd weg, maar sinds ik ze per 15 kilo tegelijk kook en weck...
valt het me op hoeveel je dan weggooit.
Ik kook mijn stoofperen, met wat suiker, kaneel, water en wijn...
en dat is best te drinken, alleen vinden ze het hier niet zo lekker.
Maar ik heb wel een adresje waar ze er wel dol op zijn dus daar gaan ook geregeld wat flessen heen.
Nou ben ik opzoek op het internet wat je met die sap kan doen... de mogelijkheden zijn eindeloos,
jam, gelei, sap, siroop, stroop, iemand bakte er zelfs brood mee....
Ik kwam op het idee om er vla van te maken.
Nou kan je natuurlijk stoofpeertjes en wat sap door gele vla roeren, maar ik had een ander idee...
Weten jullie nog dat ik appelvla maakte volgens het recept van Marcel en Suzanne?
Nee? Neem hier eens een kijkje.
Nou leek dat ik dit ook wel kon maken met het sap van de stoofperen...
en ja hoor! Dat kan :).
Heerlijk toetje... Bijna fluweelzacht en heerlijk van smaak..
...hier en daar zit er een stukje stoofpeer in, omdat het sap niet helemaal helder was en dat maakt het juist nog lekkerder!
Omdat het zo goed lukte heb ik de afgelopen keer dat ik stoofperen weckte ook wat sap mee geweckt. Ik deed de potten vol met sap,
sloot ze goed af en weckte ze tegelijk met de peren mee.
Zo kan ik een volgende keer ook weer dit heerlijke toetje maken. Doordat ik dit eigenlijk maak van wat voor ons een afval product is en de overige ingrediënten niet duur zijn, is het een relatief goedkoop toetje... ook leuk meegenomen!
Recept Stoofpeertjes vla
500 gram stoofpeertjes sap/kookvocht**
45 gram maizena
flinke scheut water of stoofperensap
200 ml slagroom
staafmixer
evt, extra slagroom en een restje stoofperen
**Omdat mijn sap/kookvocht al gezoet is voegde ik geen suiker meer toe en dat hoefde ook niet voor de smaak. Je zal zelf in moeten schatten of je sap zoet genoeg is of dat je liever nog wat suiker/honing toevoegt. Als je wilt weten hoe ik mijn peren kook, kan je dat onderaan deze blog lezen.
Breng het sap aan de kook.
Maak van de maizena en het water/sap een glad papje, zorg dat goed glad is zodat je geen klontjes hebt.
Giet de het papje terwijl je goed blijft roeren met een straaltje in het kokende sap.
Blijf goed roeren en laat het sap indikken terwijl het nog 1 minuut kookt.
Laat het dit goed afkoelen en zet het dan voor 2 uur in de koelkast.
Waarschijnlijk is het nu een dikke brei geworden en als je hierin roert met een lepel, krijg je een klonterig geheel.
Schrik niet dit klopt! Neem dan de staafmixer en mix het weer helemaal glad en zacht
Klop de slagroom stijf.
Klop de slagroom stijf.
Zet het nog even in de koelkast om verder op te stijven.
Schep voor iedereen een portie in een schaaltje en garneer evt met nog wat slagroom, beetje kaneel en een stoofpeertje.
Toetjes zijn in mijn mening bijna altijd (te??) zoet... hoe dat komt? Geen idee, maar het smaakt vaak wel lekker na vaak een hartige maaltijd. Omdat in zoete dingen vaak veel suiker zit, is het belangrijk om zulke dingen met mate te eten. Ik heb het wel eens eerder geschreven, maar wij eten meestal maar 2 keer in de week een toetje. We eten als toetje ook wel eens een stuk fruit, of een stukje overgebleven taart die op moet, of we nemen een klein stukje extra pure chocolade. Maar het komt ook vaak voor dat we dagen geen toetjes eten... Dat is ook een kwestie van wennen ;)
Wat een leuk idee! Ik heb nog twee potten gekregen stoofpeertjes met sap. Eens kijken hoeveel daarin zit en dan het recept aanpassen, ga ik zeker proberen!
BeantwoordenVerwijderenStaat in de koelkast! :)
BeantwoordenVerwijderenSmakelijk! :)
Verwijderen