12 maart 2014

Ouderwets dagje met wentelteefjes

Tijdens de vakantie hebben we thuis genoten...
Ik had bij mijn ouders het spel: Wie is het?? geleend.
Geweldig... oude tijden herleefde...
Ik kreeg dit spel met Sinterklaas van mijn ouders en nu konden mijn kinderen het spelen!
Geweldig... herinneringen kwamen boven en bezorgde me een grote glimlach..
en het gevoel van overwinnen als je nog maar 2 mogelijkheden hebt..
Dat zie ik nu allemaal over hun glunderende gezichtjes gaan...






Om het geheel af te maken...bakte ik wentelteefjes!
een echt ouderwets gerechtje
Lees maar:

De term verloren/gewonnen brood heeft te maken met de wijze waarop dit gerecht is ontstaan. In vroegere tijden gooide men geen voedsel weg, daarom was het gewoonte om oud - maar nog niet beschimmeld - brood weer eetbaar te maken door middel van dit recept. Tegenwoordig wordt het niet vaak meer om deze reden gemaakt, maar veeleer omdat men het zoete gerecht als een lekkernij beschouwt.

Vaak wordt het dus van oud wit brood gemaakt
Nu hebben we nooit wit brood in huis
en ook geen oud brood...
Dus de avond van tevoren legde ik flink wat sneden van ons eigen brood uit de vriezer gelegd.
Het nadeel van eigen gebakken brood is dat het best snel oud word. Daarom bewaren wij het in de vriezer...maar nu was het nadeel een voordeel :)
Ook hoef je niet perse witbrood te gebruiken, ook met heerlijk goed vullend en gezond volkoren brood kan je wentelteefjes bakken....
tenminste volgens mijn eigen testpanel ;)
ik kreeg geen klachten...
oh nou ja eigenlijk wel...ik had er niet genoeg gebakken


Recept Wentelteefjes
6-8 stuks

6-8 sneden volkorenbrood
2 eieren
100 ml melk
1 flinke theelepel kaneel
1 theelepel vanilleessence of vanillepoeder
boter

Mix de eieren met de melk en de kaneel en vanille.
Week de boterhammen een voor een in de schaal met het kaneel-eiermengsel.
Verwarm de boter in een koekenpan en bak daarin de geweekte boterhammen op middelvuur gaar en goudbruin.
Bestrooi de wentelteefjes evt met wat poedersuiker.
Wil je liever geen suiker gebruiken, neem dan wat biologische honing of evt wat palmsuiker of kokosbloesemsuiker.

Eet smakelijk!






4 opmerkingen:

  1. Oh heerlijk... wentelteefjes! En dan genieten na het spel gespeeld te hebben... boffen hoor, die kinderen van jou!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker, ik maak ze ook weleens. Ook lekker met appelstroop (zonder suiker ;) ).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker he dames....
    en dat spel hebben we ondertussen nog veel gespeeld ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wentelteefjes kan je ook maken van restjes stokbrood. hier lust de jongste geen pitjes en zaadjes, maar als er van een pitjesbrood of pitjesstokbrood wentelteefjes worden gemaakt, proeft hij de pitjes niet meer en eet goed door.
    Ook ik gooi zo goed als niks weg. Ik weet van de gekste dingen wat te maken.
    Van het kookvocht van de bieten heb je bv al een goeie basis om soep te maken. ui en knoflook fruiten. 500 gram bietjes en 500 gr aardappels er bij. 500 ml bietensap, 2 liter groenteboullion, peper en zout en koken maar tot alles gaar is. pureren, eigengemaakt brood er bij en je eet je vingers erbij op!!
    heel wat anders als borstj (schrijf je dat zo?)

    groeten, patricia

    BeantwoordenVerwijderen