24 april 2014

Home Made: Appelkruimelvlaai van speltbloem


Vlaai vinden we allemaal lekker en ik maak ze geregeld zelf, 

er staan ook al meerdere recepten hier online.




Nu wilde ik graag een appelkruimelvlaai maken, want dat is ook een grote favoriet hier thuis.
Dus ik ging aan het proberen

Het recept voor het deeg gebruik ik van de site van Weekend Bakery
verder ging ik er zelf mee aan de slag



Recept Appelkruimelvlaai van speltbloem
1 grote vlaai

300 gram speltbloem
6 gram gist
120 gram melk
20 gram palmsuiker
3 gram zout
30 gram boter
1 ei

Voor de vulling:
4 appels
300 gram (zelfgemaakte) appelmoes
kaneel
paneermeel

Voor de kruimellaag:
150 gram speltbloem
60 gram palmsuiker
100 gram boter
evt wat amandelschaafsel

Doe het zout, bloem, melk, ei, suiker en de gist in een broodbakmachine of een kneedmachine (met de hand kan uiteraard ook).
Als het deeg een bal begint te vormen voeg je de zachte boter toe.
Kneed 10 minuten.
Doe het deeg dan in kom met wat olie en dek deze af.
Laat het deeg minimaal een uur rijzen.

Maak ondertussen de kruimellaag. 
Snijd de koude boter in de bloem en suiker in kleine blokjes.
Wrijf daarna de boter tussen je vingers tot je kleine kruimels overhoudt.
Meng evt. wat amandelschaafsel door de kruimels heen.
Zet de kruimels in de koelkast tot gebruik.

Vet een springvorm of andere vorm in van 26 of 28 cm in.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil ondertussen de appels en snijd ze in kleine stukjes.
Meng de appels met de appelmoes door elkaar en voeg nog een flinke snuf kaneel toe.


Rol het deeg heel dun(ongeveer 3mm) uit.
Leg dit losjes in de vorm en maak een opstaand randje.
Het overtollige deeg snijd je weg (dit kan je gebruiken om een kleine vlaai te maken (of je kunt het invriezen voor de volgende keer).
Laat het deeg 10 minuten rusten en prik dan met een vork gaatjes in de bodem.


Verdeel dan wat paneermeel over de bodem.


Daarover heen verdeel je het appelmengsel.


Verdeel dan de kruimellaag over de taart heen


Bak de taart in het midden van je oven af in 22-25 minuten. 
Dek de vlaai evt. af met een stuk folie als hij te donker dreigt te worden



Serveer met een lekkere toef slagroom en geniet... van je eigen gemaakte vlaai!


















5 opmerkingen:

  1. Wat een mooi recept. Ik heb nog nooit een vlaai gebakken, maar met dit recept gaat het vast lukken. Kinderen en kleinkinderen komen het weekend logeren dus ik ga dit morgen bakken. Ik heb vandaag rabarber gekookt, dat doe ik maar ipv de appelmoes. Lijkt me ook erg lekker.

    Lisa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lisa
      Ik vond het de eerste keer verrassend makkelijk, nooit gedacht dat vlaaien maken zo simpel is.Het is natuurlijk wel een werk, maar dat is een appeltaart ook ;).
      Varieren is leuk... ben benieuwd hoe je rabarbervlaai uitvalt! Laat je het nog weten.
      Deze taart is trouwens ook erg lekker; http://uitmijnkeukentje.blogspot.nl/2013/05/rabarbertaart.html
      groetjes Ilse

      Verwijderen
  2. Hoi Ilse, vandaag heb ik de vlaai gemaakt en hij smaakt heerlijk.
    Groetjes Avdw

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ooo jam jam jam...
    Nou die gaat er hier ook voorzeker een keer komen!
    Daar is mijn lief ook zo dol op :-)

    DANKJEWEL weer voor dit geweldige recept!

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Ilse,

    Wat was de vlaai heerlijk. We hebben er van gesmuld. De rabarber smaakt heel goed met de appel. Ik ga hem zeker weer maken,dan ook eens met appelmoes.
    Bedankt voor je recepten, groetjes Lisa

    BeantwoordenVerwijderen