21 mei 2014

Bonen leggen

Sinds we onze tuin verbouwd hebben droom ik van eigen sperzieboontjes...
Lijkt me zo geweldig...
Alleen struikjes sperziebonen leek me niet handig omdat we daar weer te weinig plek voor hebben. Dus we gaan de hoogte in, de stokken staan al weken in de tuin.

En nu zijn de bonen de grond in gegaan..
Alleen daarna is het gigantisch gaan regenen... Dus ik hoop dat ze niet verdronken zijn.. En anders heb nog genoeg om ze nog een keer te leggen...
(Dit berichtje stond al klaar, maar vergeten te plaatsen.... Ik kan jullie ondertussen melden dat ze verdronken zijn en dat we gisteren dus opnieuw bonen hebben gelegd...)

Volgens mijn schoonvader kan je ze het beste een nachtje laten weken zodat ze een voorraadje water bij zich hebben en hij heeft ieder jaar geweldig veel bonen... dus ik ga volledig op dit advies af...alleen die combi met het pak wat...we zullen het zien.



We hebben de sperziebonen (die we lekkerder vinden) gelegd bij de 5 stokken en bij de 4 stokken liggen de snijbonen... De stokken kocht ik bij de Intratuin en gingen per 3 vandaar het oneven getal ;).
Ik legde om iedere stok 6-7 bonen, ook al op advies van mijn
schoonvader....



In het midden van de stokken staan aan de ene kant 2 struiken andijvie en aan de andere kant 2 kroppen ijsbergsla... Die kunnen nu nog goed groeien en tegen de tijd dat de bonen te hoog worden zijn ze klaar... de plek wordt dus dubbel benut.
Nu is het dus afwachten... of ze verdronken zijn of dat ze op gaan komen..
Iedere dag gluur ik even....





Hebben jullie ervaring met bonen? 
Zouden ze verdronken zijn?

4 opmerkingen:

  1. Ik poot (bijna) ieder jaar stokbonen. Bonen kunnen goed tegen droogte. Dus natte voeten bonen kan wel eens verkeerd aflopen. Ik poot altijd 3 bonen per 'gat' , rondom de tonk. 1 boon voor de vogels, 1 voor niet/slecht groeien en 1 boon voor de echte plant. Over het algemeen gaat het ieder jaar prima met zowel stokbonen als stoksnijbonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ze afgelopen vrijdag in de grond gestopt met het vooruitzicht op mooi warm weer. 5/6 per stok.

    Dit is voor mij ook het eerste jaar sperziebonen (slastokbonen), ik ben ook erg benieuwd. Ik kijk ook al elke dag, maar zie nog niks.....

    Ik had er een paar voor gezaaid binnen, die kwamen wel mooi op, na 3 dagen al. Ze staan buiten bij de stokken maar doen het niet zo perfect. Maar ja, het was meer voor de fun.

    Als ze niet opkomen probeer ik het met voorweken wat jij beschrijft. Ik had nu een paar dagen goed water gegeven... hoop niet dat ze verzopen zijn.....

    Leuk zo je eigen groente hè.

    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vorige week bonen gepoot zo in de grond en ze staan er vandaag al allemaal boven. Wat je ook kan doen is in een bakje voorpoten en dan de plantjes uitplanten gaat ook wel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ;heb helemaal geen ervaring met een moestuin, maar ik lees er wel heel graag over...
    Het ziet er heerlijk uit bij je, ik geniet van de plaatjes...
    Succes er mee... gaat vast helemaal goed komen.
    Ik wens je een heerlijke avond,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen