2 juli 2014

Rondje tuin en eruit eten!

Het gaat hard in de tuin... 
Gaaf en erg leuk...
het gaat bijna te snel om bij te kunnen houden qua bloggen ;)
Dus bereid je voor op een lange blog met veel foto's

Vorig jaar september plante ik wat knoflooktenen.
Ze hebben het niet allemaal overleefd... en ik die ik kon oogsten waren erg klein...
maar toch.... onze eerste eigen knoflook...



Onze arme roos die vol met luis zat en ondertussen zo goed als luisvrij is komt helemaal bij en tracteert ons op haar eerste knoppen en bloemen...




Onze aardappelplanten groeien en bloeien ondertussen 
stiekem heb ik al even gezocht tussen de wortels en gevoeld...
en ja ik voelde in ieder geval al 1 (!!!!!!) aardappel....
Ik hoop natuurlijk op nog meer oogst ;)




prachtige bloemen in de aardappels...


Ja ja de eerste serie snijbonen hebben de top bereikt en zijn ondertussen ook al weer begonnen met de terugtocht naar beneden...





De anderen (later) gelegde bonen barsten ook ineens uit de grond!



De 2 kroppen ijsbergsla hebben ondertussen hun weg naar ons bord ook gevonden.
De laatste had ik net iets te lang laten staan en is opengebarsten, (op onderstaande foto te zien)
geeft niks, stuk eraf snijden en de rest is goed eetbaar!


De augurk (ook ronde 2) doet het erg goed
Ze groeien als "kool" ;)



1,5 week later...
prachtige grijpertjes die zich vastgrepen
bloemen die wat beloven....





De voortuin werd opgesierd met een witte druif en mooie rekken om aan te groeien!
Ik zie het zo voor me...
Raampje open... en druiven plukken maar ;)
bij de druif staan ook 2 afgeschreven hortensia's (die gaan het volgend jaar wel weer doen)




De bloemkolen volgroeide...
we hadden er wel 2 nodig... maar ja we eten dan ook veel groente...
Ik had ze graag nog door laten groeien, maar ze begonnen door te schieten.
Dat kan je zien door dat de bloemkool wat "losser" wordt en hij lijkt wat zachter te worden.


De 2 bloemkooltjes, een pot geweckte aardappels, een pot eigen gemaakte appelmoes en 2 snackkomkommertjes en een stukje vlees...
werden ons avondmaal. Wat hebben wij gesmuld!



De fuchsia's ondertussen in volle bloei




Courgette's in aantocht



De eerste bloem in de courgette. 
Dit is een mannelijke bloem
Bij de vrouwelijke bloemen zie je al een mini courgette (vruchtbeginsel) al zitten.
Wordt die vrouwelijke bloem niet bestoven dan zal het mini courgette nog een klein stukje groeien en zal dan afsterven. Een bestoven courgette zal uitgroeien tot een volwassen exemplaar.
Mocht je bang zijn dat je vrouwelijke bloemen niet bestoven worden kan je dit evt. zelf doen door met een kwastje het stuifmeel van de mannelijke bloemen op de vrouwelijke bloemen aan te brengen.



Omdat mijn schoonouders een zeer grote moestuin aan huis hebben, mogen wij mee genieten van hun opgekweekte stekjes en hoef ik op die manier niet van alles een zakje zaad te kopen.
Dit keer kwam er een dozijn prei onze kant op..
Gelijk maar snel in de tuin gezet...
kan niet wachten om er een heerlijk ovenschotel van te maken...





Onze tomatenplant groeit goed!
Mijn schoonvader wees 2 grote dieven aan... ik dacht dat het normale takken waren.
Maar nee hij was duidelijk dit waren grote dieven en ik moest ze verwijderen...
Ik sneed ze af en stond er mee in mijn hand...
Tja er zaten al knopjes in... die gooi je niet zomaar weg...toch?
Dus ik vulde een glas met water en zette die dieven erin en wachten maar.





Nog geen week later....
een glas vol met wortels
bloemen die bloeien ...
deze week gaan ze nog in potten met aarde.



Onze eerste tomaten hebben we ondertussen in de orginele plante gespot!





De kolen groeien snel...
De spitskool (waar de rupsen ook van gesmuld hebben) belande al op ons bord in een wokschotel met kerrie







De overige 2 spitskolen heb ik er ook af moeten halen, deze waren zo enthousiast aan het groeien door het geweldige weer (zon en regen) dat ze open gebarsten waren...(te zien op de 1e foto)
Deze ga ik invriezen en later verwerken in een bami of roerbakschotel



De sperzie-stok-bonen doen het nu ook goed. 
Ik was de vorige keer dus gewoon te vroeg...
Nu barst de aarde open en overal zie je bonen door de aarde heen komen...
Prachtig gezicht...



Deze sperziebonen waren van de vorige lichting...
Deze stoere bonen hebben de de kou en de regen overleefd, 
omdat ik te vroeg was ;)


 De kolen die we laatst neerzette hebben we afgedekt met een stuk oude vitrage.
Dit om te voorkomen dat de vlinders eitjes leggen en daarna de rupsen onze kolen opsmikkelen.
De oude vitrage kocht ik voor weinig bij de kringloop en dit om te kijken of het helpt.
Ik hou jullie op de hoogte.


De 2 kroppen andijvie hebben we ondertussen opgegeten..
Ze wogen beide tussen de 400 en 500 gram.
Ik heb er beide keren een heerlijke quiche van gemaakt.
En dat is toch lekker!! Oh zo veel lekkerder dan een gekochte krop...



Bij de bloemist kocht ik een zielige snack-komkommer plant....
Deze ging voor niet al te veel weg...en hij zit nog vol met knoppen, dus dat komt goed...
We hebben ondertussen al flink wat mini-komkommers gesnoept!




Eindelijk hadden we aardbeien...
totdat ik hem plukte...
snik...
Hij was hol...
In de nog groene zit de boosdoener... zie je dat kleine bruine/grijze streepje...
dat is een mini slak die ik nog net niet hoorde smakken...


Dit waren dan onze echte eerste aardbeien...
dit keer waren wij eerder dan de slakjes ;)



Zo met deze zomerkoninkjes sluit ik deze blog af!
Fijne dag nog....






3 opmerkingen:

  1. Wat een rijkdom hè, zo kunnen snoepen uit eigen tuin!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. leuk ,hee alles uit eigen tuintje,smaakt nog zooooveel beter!!hebben wij ook,en zijn daar ook fier op en de hele familie deelt mee in onze oogst.geweckte aardappelen..nog nooit van gehoord.....een vers aardappeltje schillen vind ik niet zo'n werk,of je kookt er wat meer om dan te bakken of koud in een slaatje maar wecken???moet je eens uitleggen,niet dat ik dat zou doen maar ik ken dat niet,vind dat raar,maar we kunnen altijd bijleren!groeten debora

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hahah dat mag je raar vinden hoor ;)
      Het is eigenlijk geboren uit tijdnood... ik kom geregeld laat thuis en als ik dan niks heb voorbereid duurt aardappels schillen toch iets te lang. Vaak rende ik dan even naar de supermarkt om een zakje veel te dure krieltjes te halen. Nu loop ik naar de schuur en heb ik hetzelfde effect. Hier kan je er ook over lezen http://uitmijnkeukentje.blogspot.nl/2013/11/aardappels-wecken.html
      groetjes

      Verwijderen