8 juli 2014

Zomers Irish Soda Bread

Al heel vaak heb ik heel veel diverse recepten gelezen voor een Irish Soda Bread...
en steeds dacht ik dat wil ik proberen.
Alleen kwam het er steeds niet van...
tot ik besloot...
NU!
ga ik het maken

Want zo werk het bij een Irish Soda Bread...
dat doe je gewoon even nu!

In dit brood zit geen gist verwerkt.
Het brood hoeft niet gekneed te worden.
Ook heeft het brood geen lange rijstijden...
oftewel een geweldig brood om NU
te bakken ;)

Je kan het brood bakken van volkorenmeel, maar ook van tarwebloem...
maar eigenlijk kan je ieder soort meel of bloem gebruiken (dus ook speltbloem of speltmeel)

Ook de vulling varieert...
Hij kan gebakken worden in een neutrale bruine of witte variant, 
maar ook zoet en hartig behoren tot de mogelijkheden


Je bakt dit brood bij voorkeur op een pizzasteen...
nou denk ik dat lang niet iedereen zo'n pan heeft.
Je zou dan ook een zware braadpan kunnen gebruiken die geschikt is voor de oven.
Maar op een normale bakplaat kan ook.
De pizzasteen wordt gloeiend heet en geeft een lekkere krokante bodem.

Wat zorgt voor het rijzen (wat in de oven gebeurt) is baking soda wat
reageert met de karnemelk. Dit gebeurt gelijk en snel werken is dus belangrijk!
Daarnaast verschilt de hoeveelheid karnemelk per soort meel/bloem, maar de luchtvochtigheid schijnt er ook mee te maken te kunnen hebben.
Dus giet niet in een keer al de karnemelk erbij, maar giet er bv eerst 2/3 van de melk bij en doe dan evt de rest erbij. Je ziet snel genoeg of het deeg oke is...
Het deeg plakt wel gigantisch dus houd rekening met vieze vingers ;)

Welnu....
Het recept....

Recept
1 brood

150 gram tarwebloem
350 gram volkorenmeel
400-425 gram karnemelk
100 gram walnoten
75 gram cranberry's
25 gram gedroogde aardbeien (heb je die niet? Gebruik dan 100 gram cranberry's)
8 gram zout
10 gram palmsuiker (kan je ook weglaten)
12 gram baking soda
1 kop thee naar keuze

Kook het water en zet de thee naar keuze.
Verwarm de oven voor op 200 graden en leg er evt gelijk de pizza steen in.
Ga even lekker zitten,  lees een boekje en drink de thee op... ga weer verder als de oven goed op tempratuur is.
Doe alle droge ingrediënten in een mengkom en breek de noten in kleinere stukjes.


Zet de braadpan of de bakplaat klaar.
Voeg de karnemelk toe en roer alles goed door met een spatel.
Neem wat bloem in je handen en bestrooi gelijk de bakplaat of de braadpan met wat bloem.
Neem het plakkerige deeg uit de mengkom en vorm er een soort bol van.
Leg deze in de braadpan, op de bakplaat of pizzasteen.
Bak het zomerse brood in 30-40 minuten.
Het is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.


Laat het brood afkoelen. Het brood heeft een erg knapperige korst. Wij vinden dat heerlijk, wil je een iets zachtere korst, leg dan tijdens het afkoelen een theedoek over het brood. Dan zorgt de stoom ervoor dat hij iets zachter wordt.


En met een laagje roomboter lijkt het wel een gebakje ;)

Ik ga zeker vaker experimenteren met dit brood... dus ik hou jullie op de hoogte :)

9 opmerkingen:

  1. Wat een prachtig brood Ilse!
    En ik denk dat die al even prachtig zal smaken :-)

    Ik zal het eens uit proberen voor manlief...
    Soms doe je uit gewoonte steeds hetzelfde hè!
    Zo bak ik meestal hetzelfde soort brood :-)

    DANKJEWEL weer!
    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij maakten het ook een keer en voor ons hield het het midden tussen cake en brood... het was heerlijk...
    Ik wens je, ondanks het natte weer, een heel fijne dag,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ilse, dat ziet er smakelijk uit. Wordt het brood snel droog of valt dit mee?
    Groet Ada

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zelf gemaakt brood wordt altijd sneller droog dan brood wat je in de winkel koopt. Dit ivm broodverbeteraars/e nummers.... Dus het ligt vooral waar je 't tegenaf zet...
    Ik laat m'n brood altijd afkoelen, snij het in plakken, in een plasticzak en gelijk de vriezer in... Pen als we 't willen eten ontdooien we een snee...die is dan heerlijk vers..
    Hoop dat je hier iets mee kan!
    Liefs Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dus net als ander zelfgebakken brood of in 1 x op, of het restant gelijk invriezen.
      Dank voor je antwoord.

      Verwijderen
  5. Volgens mij is dit recept van Smakelijck...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Annemieke Smakelijck heeft er idd ook een recept voor zo'n irisch soda brood staan. Alleen heb ik toch echt wat andere ingredienten...Er zijn heel veel soort gelijke recepten te vinden op internet. Bedankt voor je oplettendheid, maar dit is dus een ander recept. Zo ver je kan spreken over andere recepten omdat alle irish soda broden gebaseerd zijn op hetzelfde recept....
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
    2. Snap je hoor! Recepten zijn ook lastig, want wanneer is een recept nu van wie he. Het is in elk geval een heerlijk brood; heb het al een aantal keren gebakken.

      Verwijderen
    3. Ja klopt idd... Smakelijck heeft in dit geval ook niet zelf het wiel uitgevonden. Ik gebruik wel vaak recepten van anderen. Dat vermeld ik dan altijd wel... maar vaak gebruik ik ook een idee en verbouw ik het recept helemaal... Dus tja...van wie is dan het recept idd? Ik denk aan de andere kant ook dat het weer niet zo heel veel uitmaakt... Zoveel mensen, zoveel meningen, zoveel recepten!
      Groetjes

      Verwijderen