31 oktober 2014

Cake met peer en koffie

Heerlijk vinden we het om te genieten van de smaken die bij het seizoen horen...
Noten, chocolade en peer is echt iets wat ik associeer met de herfst.
Helemaal geweldig als ze gecombineerd worden.

Pecan-noten zijn mijn favoriete noten zeker als ze gebakken/gebrand zijn. Dit doe ik vaak zelf door ze even te roosteren in een droge koekenpan... oei oei ... daar kan ik dan bijna niet vanaf blijven. Ook in deze cake zijn ze heerlijk....


Recept Cake met peer en koffie

200 gram boter
140 gram suiker (oorspronkelijk 200 gram)
200 gram bloem
8 gram bakpoeder
snuf zout
2 eetlepels oploskoffie (deze hoeveelheid waren bij mij precies 2 zakjes oploskoffie, ik gebruikte mokka en espresso mix)
scheutje vanille extract 
4 eieren
2 of 3 peren
50 gram gehakte chocolade of chocolade druppels
50 gram pecannoten

Verwarm de oven voor op 160 graden. 
Vet het bakblik in met boter en bestrooi deze met bloem of paneermeel.
Zorg ervoor dat de boter zacht is (dus leg hem op tijd uit de koelkast).
Mix de boter met de suiker, zout, oploskoffie en het vanille extract tot een romige massa.
Voeg dan een voor een de eieren toe, wacht met een nieuw ei toevoegen tot het vorige helemaal is opgenomen.
Daarna kan je in gedeeltes het bakpoeder en bloem toevoegen.
Mix dit in een paar minuten op hoge snelheid tot een glad beslag.
Schil de peren en snijd deze in blokjes.
Schep de helft van het beslag in de cakevorm en verdeel dan een laag perenblokjes over het beslag.
Verdeel daarna de rest van het beslag over de vorm.
Hierop komt weer een laagje perenblokjes
Bestrooi de cake met gehakte chocolade en pecannoten. (Nu ziet het er al heerlijk uit!)


Schuif de cakevorm in de oven.
Bak de cake 50 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 140 graden en bak de cake vervolgens nog 
20 minuten.
De cake is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt.
Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen, daarna stort je de cake op een rooster om verder af te koelen.


Wij vonden het een erg lekkere cake...
wat is jouw favoriete cake?

5 opmerkingen:

  1. O jeetje Ilse, die lojkt me gewoon TE lekker... Ik ben gek op koffie, dus als je die al door de cake doet, kan het niet meer mis volgens mij... Deze ga ik echt een keer maken, zeker weten,
    Fijn weekend alvast,
    Liefs, Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor het recept! Hij staat in de oven en is bijna klaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er jammie uit! Maar is er ook een alternatief voor de zakjes koffie? Die heb ik nl niet in huis en om daar nou een hele doos voor te kopen... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee dat is een beetue te gek he... Zo'n complete doos kopen... Aan de andere kant, is wel lang houdbaar en ik gebruik tt veel in cakes en koekjes... Maar goed, terug naar jouw vraag. Je zou de koffiesticks kunnen vervangen door een half kopje sterke koffie, alleen zal je dan iets meer bloem moeten toevoegen op gevoel, omdat de cake anders te nat wordt. Weg laten kan antuurlijk ook, maar dan krijg je wrl een compleet andere smaak!
      Groetjes

      Verwijderen