Toen ik thuis opperde dat ik wel eens een brood kon maken in de vorm van een kerstboom, maakte de jongens nog net geen ronde dansje. Het kwam goed uit dat ik met deze serie bezig was... kon ik het gelijk uitproberen en de kinderen beoordelen of het een echte kerstboom is...
Recept Kerstboom-breekbrood
1 breekbrood
500 gram tarwebloem
310 gram lauw water
7 gram gist
10 gram zout
Kneed alle ingredienten tot een soepel deeg.
Duurt ongeveer 15 minuten.
Doe het dan in een kom met zonnebloemolie en laat het ongeveer een uur rijzen. Stort het op het aanrecht en laat 15 minuten laten rusten.
Verdeel het deeg in stukken. Ik heb 16 stukjes van ongeveer 50-55 gram gemaakt.
Maak er mooie strakke bolletjes van door het deeg vanaf de onderkant naar het midden te "vouwen".
Doe het dan in een kom met zonnebloemolie en laat het ongeveer een uur rijzen. Stort het op het aanrecht en laat 15 minuten laten rusten.
Verdeel het deeg in stukken. Ik heb 16 stukjes van ongeveer 50-55 gram gemaakt.
Maak er mooie strakke bolletjes van door het deeg vanaf de onderkant naar het midden te "vouwen".
Knijp de naad goed dicht en maak ze mooi rond.
Begin met het stammetje, leg daarboven in een rij 5 bolletjes, daarboven 4, dan 3... enz... je eindigt met 1 bolletje.
Laat het brood ongeveer 45-60 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden.Bak het brood in 15-20 minuten mooi bruin en gaar.
Heerlijk om zo'n brood op tafel te kunnen zetten met wat kruidenboter, tapenade en pesto... Lekker glas wijn erbij en bijkletsen... Door meerdere gangen te maken, kan je lekker lang tafelen, neem er dan ook de tijd voor! Een breekbrood is ook ideaal bij een broodmaaltijd of een borrel...
Grappig! Mijn oventje is er te klein voor. Ik ben altijd aan het zoeken naar kleine dingen om te bakken.
BeantwoordenVerwijderenLeuk! Was ik ook van plan te maken. Fijne dag!
BeantwoordenVerwijderenOf het nou een breekbroodkerstboom of een echte kerstboom is,de geur van beiden vind ik heerlijk!!
BeantwoordenVerwijderenOp de broodafdeling van supermarkten liggen de afbakbreekbroden ook altijd en voor het gemak met de toch al drukke dagen voor kerst zijn ze een uitkomst.Maar er gaat niks boven eerlijk en heerlijk zelfgebakken brood.
En wanneer ik wat ruimer in mijn tijd zit maak ik de smeerseltjes/tapenade en kruidenbotertjes ook zelf,dat lukt meestal wel omdat ze paar dagen van te voren gemaakt kunnen worden en vele malen meer smaak hebben dan uit potje en bakje.
Fijne dag,
Ger
Dit vind ik wel een heel erg mooi brood, wat een leuk idee. Ik ga het opslaan en misschien wel maken voor kerst...
BeantwoordenVerwijderenIk wens je een heel fijne dag,
Liefs,
Mirjam
Wat onwijs leuk en "simpel" idee! :)
BeantwoordenVerwijdereneindelijk een recept waar ik iets mee kan..ik heb er zelf nog krenten , rozijnen en spijs in verwerkt..dat wordt smullen, dank voor het delen
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan en wat leuk om er een zoet breekbrood van te maken!
Verwijderen