5 februari 2015

Erwtensoep (vega) en wecken

Erwtensoep....
Heerlijk!
Na het succes van de bruine bonensoep zonder vlees en pakjes 
wilde ik ook graag op die manier erwtensoep maken
De reden dat ik soep zonder vlees wil maken heeft te maken met het wecken.
Ik wil zulke soepen graag in 1 keer maken en dan een flinke hoeveelheid wecken als voorraad.
Vlees wecken wil ik liever niet, dus een soep zonder vlees...
Voor het eten gaat er nog wel een stukje rookworst in...
dus tot zover onze vega soep ;)

En hij lukte :)
onze lepel bleef zelf rechtop staan...
hahahah
daar moest een foto van gemaakt worden



Recept Erwtensoep (vega)
pan vol

1 zak spliterwten (500 gram)
2 uien
2 aardappels
1/2 knolselderij
400-600 gram soepgroente (je kan uiteraard ook zelf de soepgroente snijden, ik had nog zakjes in de vriezer liggen die ik afgeprijsd kocht... toch ook wel eens makkelijk)
water
keltische zout
2 laurier blaadjes
2 kruidnagels
peper
evt een bouillon blokje of maggikruid (had ik de vriezer liggen)

Week de erwten een nachtje in een pan met ruim water.
Kook deze vervolgens een uurtje.


Ondertussen snijd je de uien, aardappels en de knolselderij in kleine blokjes.
Verhit wat olie of boter in een grote pan met een dikke bodem.
Fruit daarin de uien, bak ook even kort de aardappels en knolselderij mee. 
Voeg de soepgroente toe en water tot de groentes onder water staan.
De laurierblaadjes, kruidnagels en ruim peper en zout kan je nu ook toevoegen.
Breng dit alles aan de kook en laat het zeker een uur zachtjes pruttelen.
Als het uur koken van de erwten voorbij is, kan je ze toevoegen aan het groentemengsel incl het kookvocht.
Na een uur ga je proeven.... meer zout? meer peper? of toch nog een bouillonblokje?
De soep kan je deels pureren of wat grover laten.

Is hij nog wat te dun, laat hem dan nog wat inkoken. Hou er wel rekening mee dat hij later nog verder zal indikken. 

Toen ik hem later weer wilde opwarmen moest ik nog aardig wat water toevoegen... 

Heerlijk met een stuk brood erbij!

Het beviel zo goed, dat het weekend erna gelijk een grootte pan kookte om die vervolgens te wecken. Ik weckte de erwtensoep (vega) op 90 graden in 75 minuten. Nu hebben we naast onze bruinebonen soep ook heerlijke erwtensoep staan....Wat voelen we ons dan rijk...

2 opmerkingen:

  1. Mmmmm lekker hoor. Maak ook regelmatig een voorraadje.
    Dat wecken lijkt me nog wel wat. De vriezer zit zo gauw vol :(
    Moet me er maar eens in verdiepen denk ik.



    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk hoor erwtensoep, en wat een prachtige voorraad heb je weten te maken...
    Fijne dag,
    Liefs, Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen