30 juni 2015

Zomervakantie tip (9).... Eten en koken op je vakantieadres...

Eten op vakantie...
Gaan jullie alle dagen uiteten?
Of koken jullie alle dagen zelf?
En dan gewoon prakkies zoals thuis?
Of doe je juist een beetje bijzondere dingen omdat het vakantie is?
Of vind je het maar lastig omdat je op een gamel kookstel een maaltijd moet bereiden...of in een huisje zit met een half complete keuken...?


Ik heb een tijdje geleden met mijn moeder heel 
veel vakantie foto's van vroeger zitten bekijken...
en toen zag ik het...

De bami of macaroni op de dag van aankomst... Dat doet mijn moeder al jaren. In de week dat we op vakantie gingen maakte ze een grote pan saus voor macaroni of prutje voor bami. Dat ging de vriezer in. Op de dag van vertrek ging die bak vanuit de vriezer mee in de koelbox (later in de koelkast van de caravan). Soms werd hij er na een tijdje even uitgezet, om te zorgen dat het toch wel op tijd ontdooid zou zin. 

Aangekomen op de camping werd de tent, vouwwagen of caravan met extra tentje geinstalleerd... Er werd een grote pan mie of macaroni gekookt, de saus of prutje opgewarmd en zo hadden we een heerlijke maaltijd en mijn moeder een makkie na zo'n lange dag!
Geweldig want zo doet ze het nog steeds :)

lots of cool grungy paper collage ideas

Maar goed terug naar het koken op de vakantie.
Ik heb wat recepten op een rijtje gezet waar je op je vakantie adres makkelijk mee uit de voeten kan.

  • Pannenkoekenmix, je hoeft alleen water toe te voegen en zo hoef je niet zoveel melk te kopen, want koelkast ruimte is altijd beperkt.

  • One pot pasta: Spaghetti, ideaal, alles in 1 pan en je hebt na een kwartier een heerlijke pasta op tafel getoverd, wel even van thuis de juiste kruiden meenemen.
  • Frittata's zijn erg handig en makkelijk te maken op vakantie. Als je koolhydraatbeperkt wil eten is dit een goede vervanger van bv een quiche. Lekker wat sla erbij en je hebt een volledige maaltijd. Kijk eens via de link bij mijn frittata recepten.
  • Schurffie of gebakken ei, met gebakken tomaten en uien. Een lekker en makkelijk gerecht voor op vakantie.
  • Brood of crackers uit de pan is ook te maken op je vakantieadres, alleen wel even de juiste ingrediënten meenemen, maar dan kan je deze lekker broodjes maken en ze zijn erg lekker voor bij een salade of om mee te nemen naar de rugzak.
  • Italiaanse bonenstoof, is ook een heerlijk gerecht wat je in 1 pan maakt. Zeker in Italie zullen de borlotti bonen goed te koop zijn. 


Ook nog wat andere tips,
# maak tosti's, besmeer de buitenkanten van de tosti's met boter en bak ze in de pan
# maaltijdsalade's zijn ook heerlijk en makkelijk te maken
# kip tandoori vinden wij erg lekker, kip kruiden met een tandoorimix, lekker heel de dag laten intrekken, 's avonds bakken, rijst erbij koken, kerriesaus klaarmaken (wel het zakje van thuis meenemen) en eruuuggg lekker met verse ananas en sla. (de restjes vlees zijn ook erg lekker op je broodjes de volgende dag!)
# soep vind ik ondanks de warmte ook altijd lekker, zeker als er dan een heerlijk vers vakantie brood bij komt met wat boter of kaas
# koop een lekker stokbrood, wat lekkere kazen, maak zelf wat salade, trek een fles wijn open en geniet van de warme avond... en zet voor de kinderen evt de pindakaas op tafel ;)
# bak pannenkoeken... ja dat is warm... maar oei wat lekker en jullie kinderen vinden het vast geweldig!...


# doe vooral niet te moeilijk! Het is vakantie... het is feest... eet lekker... probeer niet in de kramp te schieten wat gezond eten betreft... als je basis gezond is, krijg je niks van 2 weken wat minder gezond! Geniet van je vakantie tijd... en ga je tijd niet "verspillen" aan gemopper aan de tafel vanwege die groente die ze niet lusten ... eet die gewoon thuis weer :).

Ook andere bloggers hebben leuke recepten staan voor op de camping of op je vakantie adres...
Ik heb de leukste op een rijtje gezet voor je!

  • De wraps met kip en mango van Pauline, lijken me super en ik ga niet tot onze vakantie wachten om ze te maken :). Ik weet alleen niet of je alle ingredienten in het buitenland kan krijgen. Maar de bv gerookte kipfilet, kan je natuurlijk vervangen door kip die je bakt en dun snijdt.
  • Deze vispakketjes van Koken met Karin, lijken me ook handig als je een bbq bij je hebt. Die hebben wij niet bij ons, maar volgens mij hebben we dit jaar weer een oven in ons huisje... dus het kan ik in de oven, maar ook met kip is het lekker. Want ik maak zelf ook wel eens zoiets, klik maar even door :).
  • Vacanselect heeft een "eigen kookboekje" gemaakt, deze kan je downloaden als een e-book. Er staan veel recepten in van andere bloggers en is zeker de moeite waard!
  • Alleen de naam al van deze Pasta Soleil is voor mij een reden om hem op mijn "lijstje" te zetten :)
  • En wist je dat je zelf pizza kan maken op de bbq?
  • Ik vond zelfs een hele site vol met camping recepten... ga maar snel een kijkje nemen... ook als je niet op een camping zit.

Oh en vooruit dan nog een laatste tip... 

tic tac spice holder

...je hebt natuurlijk geen onbeperkte ruimte om alles mee te nemen... Maar kruiden moeten toch altijd mee?  Op pinterest kwam ik deze foto tegen... Ja je moet wel even tic-tac doosjes sparen, ik plaatste een oproepje op facebook en heb een leuke verzameling klaarstaan...

oh en vanmiddag komt het laatste deel van deze serie online... een deel van lezers voor lezers... en nog wat vergeten tips...

7 opmerkingen:

  1. Vroeger deed ik het ook zo, maar tegenwoordig niet meer. We gaan met z'n tweetjes op vakantie en dat zijn vaak rondreizen incl. hotels. Ook als we zelf rondreizen logeren we in hotels. En dan eet je dus of in het hotel,of in een pub of restaurantje daar in de buurt..
    Slim hoor van die tictacdoosjes... En heerlijke recepten deel je weer...
    Fijne dag vandaag,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook lekker toch in een hotel eten ;)
      JIj ook een fijne dag
      Groetjes

      Verwijderen
  2. Hoi Ilse, ik heb ook nog een tip voor kruiden meenemen. Ik gebruik lege fotokokertjes. Je weet wel van die doorzichtige of zwarte kokertjes waar vroeger een fotorolletje in zat. Misschien is er nog een fotowinkel waar ze die bewaren. Met een klein stickertje waarop staat is het ook nog te zien wat er in zit.
    Geniet van je vakantie. Groetjes Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Handig idee, maar je zou er idd naar op zoek moeten, want ze zullen niet veel meer te krijgen zijn...
      Bedankt!

      Verwijderen
  3. Oh wat super al die eenpansgerechten, ik had al een paar verzameld, omdat wij maar twee pitten hebben en dit jaar op houtvuur hopen te koken.
    Heb jij die Frittata's wel eens in een pan gedaan? Wil dat net zo goed als in de oven?
    In ieder geval ga ik wat recepten aan mijn lijstje toevoegen, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh wat super al die eenpansgerechten, ik had al een paar verzameld, omdat wij maar twee pitten hebben en dit jaar op houtvuur hopen te koken.
    Heb jij die Frittata's wel eens in een pan gedaan? Wil dat net zo goed als in de oven?
    In ieder geval ga ik wat recepten aan mijn lijstje toevoegen, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi ja hoor kan makkelijk in een pan, alleen de bovenkant wordt niet zo bruin, maar de kaas smelt wel, gewoon op laag vuur en even de tijd er voor nemen.
      En fijn dat je er wat mee kan!
      Groetjes

      Verwijderen