7 januari 2016

Rijstepap met kaneelappeltjes

Rijstepap.... 
oh wat is onze jongste daar verschrikkelijk dol op!


Maakt niet uit wanneer je het hem voorzet...
als ontbijt, lunch of als toetje...
zomer, herfst, winter of lente...
Geen probleem... hij lepelt met groot plezier zijn bakje leeg!

Je kan het kant en klaar kopen, maar je kan het ook zelf koken!
Dat is best simpel je hebt een pak dessertrijst nodig en melk...


Wij eten het eigenlijk altijd met wat suiker, kaneel en een klont roomboter... 
zo at ik het vroeger thuis ook al en tja... eerlijk bekennen ik lust ook erg graag rijstepap en mijn moeder ook... dus het zou zomaar een familair iets kunnen zijn ;)...

Dit keer deed ik het eens anders... 


en Matthijs? Nee hoor die wilde geen appeltjes...
nou des te meer hadden wij...

Recept Rijstepap met kaneelappeltjes
4-6 personen

1 liter melk
200 gram dessertrijst
2-3 appels
roomboter
1 eetlepel suiker
2 theelepels kaneel

Breng de rijst en de melk samen aan de kook en roer geregeld.
Als de pap kookt zet je hem laag en laat hem 12 minuten koken.
Roer wel regelmatig want het kan makkelijk aankoken/bakken en verbrande pap is niet lekker.




Schil ondertussen de appels en snijd deze in zeer dunnen reepjes.
Verhit wat roomboter in de pan en bak hier de appels rondom goudbruin.
Zet het vuur dan zacht en voeg de kaneel en suiker toe.
Laat dit rustig wat kameliseren.



Verdeel de pap in de schaaltjes en schep er bij iedereen wat kaneelappeltjes op.
Naar eigen smaak kan je nog suiker en boter toevoegen.



Als je rijstepap over hebt kan je dit 2 dagen in de koelkast afgedekt bewaren. 
Als je hem weer op wilt warmen, voeg dan wat extra melk toen en roer heel goed! Lusten jullie ook zo graag rijstepap?


En hebben jullie trouwens die leuke pannenlap gezien waar het kommetje op staat? Deze maakt mijn moeder. Ze zijn erg lang en kunnen helemaal over de deksel heen naar de andere kant van de pan, zodat je beide handgrepen vast kan pakken met 1 pannenlap. In het midden heeft ze een uitsparing gemaakt zodat daar de handgreep van de deksel in past. Als jullie de werkbeschrijving zouden willen, laat dit dan even weten, dan ga ik de beschrijving vragen aan mijn moeder!




Eet smakelijk met dit winterse toetje!

17 opmerkingen:

  1. Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik denk dat wij vanavond ook eens rijstepap eten :) Ik gebruik trouwens altijd surinaamse rijst, lekker voordelig en smaakt net zo goed!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga eens opzoek! Dank voor de tip, kook je het opdezelfde manier?

      Verwijderen
  2. Ik vind het heerlijk! Maar ben jammer genoeg de enige hier in huis...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op zich makkelijk te maken in 1 portie!

      Verwijderen
  3. heerlijk rijstepap met tutti frutti , maar alleen appeltjes met kaneel zal ook wel smaken , dat ga ik vanavond eens uitproberen , en de pannenlap ziet er prachtig uit en lekker handig zo groot, beschrijving zou ik wel erg leuk vinden ;o)
    hartelijke groet, Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga het vragen aan mijn moeder :)
      tutti frutti klinkt ook goed!

      Verwijderen
  4. Leuke pannenlappen! Super. Complimentje voor je mam.

    Rijstepap aten wij vroeger als warm eten :-) Het werd klaargemaakt in bed. Kijk het filmpje maar eens (als tie het doet) https://www.youtube.com/watch?v=9BTfmMiDVjc

    BeantwoordenVerwijderen
  5. heel graag de werkbeschrijving van de pannenlap!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, heerlijk, rijstepap!! En die werkbeschrijving lijkt mij ook wel wat, klinkt leuk en handig en ziet en leuk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk dat je mij daarvoor wakker zou kunnen maken...
    Ik wens je een fijne avond,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahah kan je Matthijs een handje geven! :)

      Verwijderen
  8. In plaats van suiker doe ik er 2 verkruimelde blokjes anijs door
    en gewelde rozijnen.

    Groeten
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn man is er dol op met de appeltjes alleen dan zonder kaneel ik gebruik hiervoor altijd wat bruine basterd suiker en inderdaad warm serveren met een klontje boter. De rest van het gezin lust die niet maar is makkelijk voor 1 persoon te maken. Komt hier op tafel als ik voor elk wat wils avond heb. Omdat ieder zijn favorieten heeft die de anderen soms echt niet lusten dan krijgt ieder een keertje wat hij/zij heel lekker vindt en zitten we een keer allemaal met genoegen te smullen......
    Groeten
    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen