21 januari 2016

Stoofperen en de schiller....


Ik had jullie beloofd nog te schrijven over onze schil en weckavondturen rondom de stoofperen. Om te beginnen kochten we 15 kilo. Voor de rest wachten we even af tot ze wat goedkoper worden. Vorige herfst weckte we 50 kilo, dus op die hoeveelheid willen we dit jaar ook uitkomen.


Met die 15 kilo gingen we ook aan de slag met onze schiller, want werd me vertelt, deze kon ik ook gebruiken op peren . Dan moest ik het voorste mes waar het klokhuis mee uit wordt gehaald en de spiraal gesneden wordt, eraf halen/naar beneden klappen. Dit deden we... en wow ... al weer geweldig... Ik hoefde daarna alleen maar de klokhuizen eruit te halen en ze in parten te snijden. Dit heeft ons veel tijd bespaard en was zijn geld zeker waard!

 
Mocht de video hierboven niet goed werken, dan kan je hem via deze link bekijken

Ik kookte 2 grote pannen vol met stoofperen, deze gingen in potten en de ketel in. Ze gingen er 30 minuten in op 90 graden....

Zie je de groeven van de schiller op de peertjes?


De opbrengst?
11 grote liter potten vol met zelfgemaakte stoofperen, klaar om te eten!


11 opmerkingen:

 1. Hallo, kan ik op je blog ergens het recept om stoofpeertjes te maken vinden? Hier ken ik alleen de opgezette peertjes in blik ,zijn die van jullie ook eetbaar voor kids vb zit er alcohol bij enz;;; groetjes Marina(die ook al eens reageert op je IG)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marina, hoe heet je op IG?
   dit recept gebruik ik voor stoofperen http://uitmijnkeukentje.blogspot.nl/2013/10/stoofperen-wecken.html
   Er zit bij ons ook alcohol in, maar door dat het uren stooft verdampt de alcohol en is het ook geschikt voor kinderen.
   Groetjes Ilse

   Verwijderen
 2. Wauw wat een handig ding!! Heerlijk om zo'n lekkere voorraad klaar te hebben staan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aaaa, dat gaat handig! Ooit.... als ik meer ruimte heb...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wioj hebben de schiller ook pas gekocht,
  voor de kerst!
  Werkt snel,maar bij ons blijven er wel eens schilletjes
  aan.
  wij doen er ook aardappelen voor de patat mee!
  En mijn grote jongens doen het voor mij,lekker hoor!
  groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mijn aardappelen lukte het niet, waren ook meer ovaal, en dat "plattere" stuk viel niet buiten zijn bereik..Maar vooruit geeft niks, ben al lang blij dat hij de stoofperen en appels doet :)
   Groetjes Ilse

   Verwijderen
 5. Als ik dingen wil wecken die lang moeten koken, doe ik ze direct in de pot in plaats van eerst op het gas laten koken. Zo heb ik nu een paar potten hachee in mijn kast staan. Ik heb daarvoor eerst het vlees en ui aangebraden, azijn, peper en zout erbij. Vervolgens laurierblad in kleinere stukken geknipt en in elk blad een kruidnageltje. In elke pot zo'n stukje laurier en dan het vlees en de uien erbij. Vocht uit de pan verdelen en afvullen met heet water. Deksel erop en in de weckketel/pan laten sudderen. Resultaat: Gaar vlees wat ik niet nog een keer hoef te wecken en minder luchtjes in huis.

  BeantwoordenVerwijderen