30 maart 2016

Goulash met kip en wodka

Goulash had ik nog nooit gemaakt...
Nog nooit??
Nee nog nooit... 
dat kan natuurlijk niet een foodblogger die nog nooit goulash gemaakt heet. Tijd om in de wondere wereld van goulash te duiken. Het zijn sowieso recepten die ooit door gegeven waren van moeder op dochter. Alle recepten hebben dus hun eigen twist... Nou die van mij nu dus ook :)


Ik koos voor kip, zodat hij wat milder is en ik vind stoofschotels met kip nou eenmaal altijd lekker dan met rundvlees. Ook deed is als twist een scheut wodka erbij. In andere stoofschotels voeg ik vaak wat rode of witte wijn toe, nu koos ik voor een drankje wat bij de herkomst van de goulash past...


Er zit best een heel arsenaal aan kruiden in. Want dat geeft uiteindelijk de typische goulash smaak. Ik heb in de kast ondertussen heel veel verschillende soorten kruiden staan. Alleen de marjoraan moest ik bijkopen. Ik kan je aanraden een goede basis voorraad kruiden aan te leggen. Met een basis aan kruiden kan je heel veel verschillende gerechten klaar maken zonder allerlei pakjes en zakjes. De kruiden kan je in de supermarkt kopen, maar ook op de markt waar ze vaak goedkoper zijn. Dus investeer in de kruiden en daarna kan je alle mogelijke recepten maken, door simpel weg allerlei lekkere kruiden toe te voegen.

Recept Goulash met kip en wodka
grote pan vol

350 gram kipfilet
3 paprika's
2 uien
2 peentjes
bakje champignons
blikje tomatenpuree
blik tomatenblokjes
1 eetlepel bloem
scheut wodka
1,5 eetlepel paprikapoeder
1/2 eetlepel knoflookpoeder
1/2 eetlepel uienpoeder
1/4 theelepel karwij of anijszaad
1/2 theelepel tijm
1/2 theelepel peterselie
1/2 theelepel marjoraan
1/2 theelepel cayenne peper (hou je niet van pittig, laat de peper dan weg of halveer het)
2 blaadjes laurier
peper en zout

Snijd de kipfilet in blokjes. 
Snipper de uien grof, de champignons in plakjes en de paprika's en peentjes in blokjes
Verhit in een braadpan wat olijfolie en bak hierin de kipfilet rondom bruin.
Bak dan de uien mee, daarna de champignons, de paprika's en de peentjes.
Als alles lekker gebakken is, bak je de tomatenpuree even mee. 
Vervolgens voeg je de eetlepel bloem toe, dit zorgt ervoor dat je straks een mooi gebonden saus hebt. 
Daarna kan je de wodka, tomatenblokjes en alle kruiden. 


Ik zette mijn pan een hele dag in mijn hooimadame. 
Heb je die niet, geen probleem... Zet je pan op de kleinste pit en zet hem helemaal laag. 
Laat de goulash dan zeker een uur rustig pruttelen, langer mag ook, des te lekkerder wordt hij. 


Wij aten de goulash met rijst en salade.
Heerlijk in combinatie met de wat pittige goulash.
Dit recept is voor een groot recept... en ik had aardig wat over... 
wat ik daar voor lekkers mee maakte, komt deze week nog online :).


4 opmerkingen:

  1. Dat ziet er weer heerlijk uit. Alleen wij hebben geen alcohol in huis, behalve zoals een echte Fries betaamt, Beerenburg:-) En dat is alleen maar voor manlief want ik drink zelf helemaal geen alcohol. Dus mijn vraag is kan het ook zonder?
    Je had laatst volgens mij geschreven dat je wijn ook kunt invriezen in ijsblokjeshouders. Bij de J.umbo zie ik wel eens kleine flesjes wijn staan, is dat mss een optie om te doen. En welke adviseer je mij dan?
    En wat heb je een prachtig boeket gemaakt in je vorige post.

    groetjes
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Janneke, ja hoor je kan de alcohol ook weglaten en misschien is een scheutje berenburger ook wel lekker ;).
      Wijn kan je inderdaad invriezen, bij de meeste supermarkten hebben ze inderdaad kleine flesjes. Deze kan je goed gebruiken om in te vriezen. Ik zou voor een droge witte wijn gaan als je het voor een sausje wilt gebruiken of een rode als je het wil gebruiken voor pastasaus of andere stoofschotels.
      Bedankt voor je leuke reactie!
      Groeten Ilse

      Verwijderen
    2. vandaag gemaakt, t was heerlijk: de rest gaat in de vriezer ;)

      En misschien raar, ik had rosé openstaan....


      Verwijderen
    3. wat geweldig dat je het gelijk gemaakt hebt! en ja met rose moet het ook kunnen ;)....

      Verwijderen