4 mei 2016

Rondje tuin {april 2016}

In april konden we echt van start! Bereid je maar voor op veel foto's ;)

Begin april was het dan zo ver... 
Ons eigen stukkie Hollandse klei was gefreesd en riep om onze aandacht...


Het pad lag ook onder de grond en de mannentjes zorgde ervoor dat het pad grond vrij werd... 


Rechts is onze tuin en links die van buurvrouw Tine...


Ook hebben we bijna ademloos naar de abrikozenboom van de buurvrouw staan kijken... 
De zaterdag erna gingen we enthousiast aan de slag. De pootuien gingen de grond in.


Samen met Thomas maakte ik groeirekken van het snoeiafval van onze vlinderstruik. Deze gingen de grond in en daar zaaide we de erwten bij. Heerlijk om hem zo bezig te zien... Hij is dol op de tuin en wil bij alles helpen. Hij is duidelijk gezegend met moestuingenen ;)


Voor alles de grond in ging bemestte we het met koemestkorrels, deze harkte we door de grond heen. We maakte ook de indelingen en legde lange houten planken neer, die we van onze buurvrouw Tine mogen gebruiken!


Vervolgens konden we in de week erna thuis aan de slag... De tuin leeg maken en bemesten en harken. Daarna kon er gezaaid worden. Op mijn werk kon ik grote houten bakken met gaas meenemen. Ik nam ze mee zonder te weten wat ik er mee moest doen. Toen ik gezaaid had wist ik het... Zo kan ik het kleine gezaaide, beschermen tegen onze katten en vogels. Maar er kan toch zon en regen bij! Ideaal, had ik er nu maar meer meegenomen.

Er werd veel sla gezaaid,  rucola, radijsjes en nog meer sla :)
De sla kwam al snel op...


Onze framboos was toch duidelijk echt overleden en ik kocht een paar weken geleden al een nieuwe bij de Dirk. Dit keer kocht ik een Tayberry, een soort kruising tussen een braam en framboos. Deze kreeg een nieuw plekje, tussen alle andere bessen in. Daarbij plantte ik slaapkamer geluk. Van vrienden kregen we daar stekjes van en het is geweldig spul. Het bedekt de bodem en onkruid heeft weinig kans en het groeit best snel. We hebben het al op meerdere plekken staan en zijn er erg blij mee. 


Aan de linkerkant naast bovenstaande tayberry staat een blauwe bes. Aan de rechterkant een rode bes, daarnaast een gele framboos en daarnaast een zwarte bes.... Allemaal afgescheiden door stenen en het plantje slaapkamergeluk. 


Om de 2 grote vakken ging ons hekje al, hier komen binnenkort tuinbonen op te staan en deze moeten we met netten kunnen afdekken tegen de katten en de vogels. Heerlijk om alles zo klaar te maken.


Onder de vlinderstruik maakte we een plek voor onze composthoop. Daar gooien we als ons groente, fruit en tuinafval neer (geen onkruid). Dat slinkt heel erg en daarna hou je compost over... Dat kan aan het einde van het jaar dan weer uitgespreid worden over de tuin.


De spinazie in het koude grond kasje heeft het goed naar zijn zin...


Ondanks dat ik heeeeeeel veel digitaal doe, hou ik ieder jaar ook een dagboekje bij... waarin ik schrijf, wanneer ik wat zaai en wat we kunnen oogsten..


Op ons stukkie Hollandse klei ging het werk de weken erna gewoon verder. De kroten werden gezaaid. Het pad werd weer recht gelegd. Een paar verdwaalde stekken van een braam kregen een nieuwe plek. 


In de kas groeit alles lekker door... hieronder de paksoi die het naar zijn zin heeft. 


Ik zag eerlijk gezegd een beetje tegen dit seizoen op... dacht dan "moet" ik zo vaak naar de tuin... Maar we hebben zulke heerlijke dagen gehad in april... dat was absoluut geen straf. Over het algemeen ga ik op mijn 2 vrije dagen een half uurtje werken en in het weekend vaak nog even met zijn allen een uurtje. Het verbaasde mij eigenlijk hoeveel je in zo'n korte tijd kan doen op een tuin. Vaak ging ik heerlijk op de fiets... Fietsmand vol geladen, laarzen aan...Wat een vrijheid... Ook na een drukke werkdag bleek ik het heerlijk te vinden om er even heen te gaan. Wat een rust en vrijheid voel ik daar.


In onze eigen tuin vond ik een vergeten aardappeltje, deze was al weer aan het uitlopen en had al mini aardappeltjes aan zijn wortels zitten... Hoe schattig 


Alle bessen liepen geweldig uit!
Maar ook de appel heeft eindelijk bloesem... helaas niet zoveel, maar vooruit.


De druiven in de voor en achtertuin lopen uit... zouden we dit jaar dan voor het eerst witte druiven van onze eigen plant?


Hoe is het in jullie (moes)tuin?

6 opmerkingen:

 1. Hoi,hoi,
  Wat heb ik genoten van dit blog!
  Helemaal naar mijn hart 💟
  Je hele blog straalt overigens veel gezelligheid uit.
  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,hoi,
  Wat heb ik genoten van dit blog!
  Helemaal naar mijn hart 💟
  Je hele blog straalt overigens veel gezelligheid uit.
  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief van je!
   Leuk dat je ervan genoten hebt!
   Groetjes Ilse

   Verwijderen
 3. Wat een heerlijke foto´s allemaal! Ik heb ook een tayberrie en die doet het erg goed. Heerlijke grote braambosen komen er vanaf! Hier ook al flink aan de slag in de tuin! Zal er binnenkort weer eens over schrijven. Groetjes martine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk blogje! Ja, een moestuin vraagt (veel) werk, maar het levert ook zoveel plezier op!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk om je verhalen over de moestuin te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen